close

Vauvalle paremmat unet

Onko vaikea saada vauva nukahtamaan? Se voi tietysti riippua monestakin tekijästä, mutta kokeilkaa vähentää aktiviteetteja päivän aikana. Ehkäpä lapsellesi sopii rauhallinen elämä paremmin. Lapset ovat syntymästään erilaisia.

Joihinkin lapsiin odottamattomat tapahtumat ja hälinä vaikuttavat enemmän, kun taas toiset voivat nukahtaa vaikka keskellä mekastavaa lapsijoukkoa. Olemme kaikki yksilöllisiä. 

Eikö lapsesi pääse illalla rauhoittumaan? Kokeilkaa jonkin aikaa rauhoittaa elämäntahtia, jospa se auttaisi. Monien vauvojen on vaikea käsitellä liian monia uusia kokemuksia.

Katso lyhyt videomme,jossa on vinkkejä vauvan nukuttamisesta.

Yliväsynyt vauva

Mitä vanhempi lapsesi on, sitä enemmän lapsen persoonallisuus tulee näkyviin. Jotkut vauvat ja pikkulapset osallistuvat mielellään moniin lasten aktiviteetteihin, seurustelevat äidin tai isän ystävien kanssa, ovat mukana ostoksilla ja voivat nukahtaa melkeinpä missä tahansa. Toiset taas väsyvät liikaa eivätkä pääse illalla rauhoittumaan, jos päivä on ollut täynnä aktiviteetteja, uusia ympäristöjä ja ihmisiä. Millainen sinun lapsesi on?

Etsi toimiva kompromissi

Jos lapsesi nauttii rauhasta, on ehkä liian optimistista kuvitella, että lapsen voi totuttaa vilkkaaseen ympäristöön. On kuitenkin hyvä löytää kompromissi, joka ottaa huomioon vanhempienkin tarpeet. Aikuisen seuran tarve on yhtä tärkeä kuin lapsesi tarve saada olla rauhassa. Jos lapsi stressaantuu liikaa kahvilaympäristössä, kutsu vaikka tuttavat kotiisi kahville. Tai voitte järjestää tapaamiset jossakin rauhallisessa ympäristössä, oli se sitten sisällä tai ulkona.

Asiat muuttuvat aikanaan. Vauvat kasvavat ja oppivat iän myötä käsittelemään yhä enemmän virikkeitä ja aktiviteetteja. Heidän persoonallisuutensa säilyy kuitenkin samana.

Miten tiedät, voiko lapsesi hyvin

Tuoreet vanhemmat ovat usein epävarmoja lapsen viihtymisestä ja hyvinvoinnista. Kun opitte tuntemaan lapsenne, huomaatte että lapsella on uskomaton kyky ilmaista itseään ilman puhetaitoakin. Rauhallisesti aterian jälkeen nukahtava tai ympäristöään tarkkaileva lapsi on tyytyväinen. Opitte nopeasti lukemaan lapsenne viestit ja opitte myös, mitä tehdään silloin, kun asiat eivät ole hyvin. Luottakaa omaan harkintakykyynne ja käyttäkää tervettä järkeä. Jos olette epävarmoja, neuvolasta saa vinkkejä ja neuvoja.

Pienen lapsen uni- ja valvetilat

  • Syvä uni: Kun lapsi nukkuu niin, että sitä on vaikea herättää
  • Kevyt uni: Kun pieninkin ääni herättää lapsen
  • Unelias valvetila: Kun lapsi on valveilla, mutta sisäänpäin kääntynyt eikä pidä kontaktia ympäristöönsä
  • Vireä valvetila: Kun voit olla kontaktissa ja vuorovaikutuksessa lapsesi kanssa
  • Rauhaton ja tyytymätön valvetila: Kun lapsi on itkun partaalla ja on vaikea ymmärtää, mitä lapsi haluaa. Tarvitseeko lapsi lohtua ja vaipanvaihtoa vai haleja ja hellää läheisyyttä? Ehkäpä lapsi on vain väsynyt ja tarvitsee unta.
  • Itku: Lapsen itkut ovat erilaisia riippuen siitä, mitä lapsi haluaa ja tarvitsee.

Lisää unesta

Kaikki voivat hyvin, kun lapsi on tasapainoinen ja nukkuu hyvin.
Tästä löydät lisää vinkkejä ja neuvoja.

Videoita:
Vauvan unesta
Vauvan lohduttamisesta

Artikkeleita:
Hyvät unitottumukset
Luo lapsellesi rutiinit
Vauvan nukuttaminen
Uni 3-6 kuukauden iässä
Uni 6-8 kuukauden iässä
Miten kätkytkuoleman riskiä voi vähentää

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...