close

Hyvä alku imetykselle

Pieni lapsi käynnistää imetyksen ruokahalullaan. Lapsella on ensimmäisten elinpäiviensä aikana vahva imemisrefleksi, varsinkin toisena ja kolmantena päivänä synnytyksen jälkeen. Sitten rinnoista alkaa herua maitoa. Rintoja kiristää ja maitoa valuu aluksi yli äyräiden. Ei hätää – tilanne kyllä tasoittuu nopeasti.

Imetys on paitsi käytännöllistä, myös terveellistä lapsellesi. Äidinmaito sisältää kaikkia ravintoaineita, joita lapsi tarvitsee kuuden ensimmäisen elinkuukautensa aikana. Sen lisäksi äidinmaito antaa myös suojan monia sairauksia vastaan. Lue myös: Täydelliset imetysliivit

Imetyksestä on monia hyötyjä. Imetys on kuitenkin vaikeampaa kuin mitä yleensä kuvitellaan, ja se voi aluksi jopa sattua. Vasta kahden-kolmen viikon jälkeen rintojen maidontuotanto on vakiintunut. Täältä voit lukea lisää siitä, jos äidinmaitoa on liian vähän tai liian paljon. Joskus voi kestää vielä kauemminkin, ennen kuin imetys todella alkaa sujua.

Pulloruokinta on hyvä vaihtoehto silloin, jos imetys ei yrityksistä huolimatta toimi, tai jos et ehdottomasti halua imettää.  

Ensimaito on ravinteikas koktaili

Jos panet vastasyntyneen rinnallesi, lapsi löytää itse tiensä nännille. Se voi viedä aikansa, mutta lopulta lapsi löytää perille, koska imemisvaisto on niin voimakas.  
Jo raskauden loppuvaiheessa rintasi ovat alkaneet tuottaa paksua ensimaitoa eli colostrumia. Ensimaito on rasvaista ja hyvin ravinteikasta. Se sisältää myös vasta-aineita, jotka suojaavat lasta infektioilta ensimmäisten elinkuukausien aikana. Ensimaito on ensimmäisen vuorokauden aikana lapselle hyvin arvokasta. Sitä muodostuu vain hyvin pieni määrä, mutta erityisen koostumuksensa ansiosta se täyttää lapsen ravinnontarpeen, kunnes rinnoista alkaa herua oikeaa maitoa

Lapsi tuntee olonsa turvalliseksi lähellä sydäntäsi

Pane vastasyntynyt rinnalle mahdollisimman pian synnytyksen jälkeen. Lapsi viihtyy lähelläsi, alastomana ihollasi. Hän tuntee sydämenlyöntisi. Tuoksusi ja sylisi on lämmin ja mukava, aivan kuin kohdussa. Sylissäsi lapsi kuulee tutun äänen ja saa tarvitsemansa ravinnon. Ei siis mikään ihme, että lapsi vähän isompanakin viihtyy sylissäsi - riippumatta siitä saako lapsi pullo- vai rintamaitoa.

Imetystekniikka ja tavalliset ongelmat

Ensikertalaisen on tietysti vaikea tietää, miltä oikea imetystekniikka näyttää ja tuntuu. Kysy neuvoa kätilöltä, synnytysklinikan henkilökunnalta tai neuvolasta. Pyydä heitä tarkistamaan, onko lapsi hyvin kiinni rinnassa. Katso myös filmimme, jossa on käytännön ohjeita.

Rinnan ja nännien muodolla ja koolla ei ole merkitystä imetyksen onnistumiselle, me olemme kaikki erilaisia. Maidontuotanto sopeutuu vähitellen lapsen tarpeiden mukaan – luonto on hoitanut asian hyvin. Jos lapsi imee paljon, muodostuu enemmän maitoa. Jos lapsi imee vähän, maidontuotanto vähenee. Maidon määrä tasaantuu siis itsestään. Tavallisia imetykseen liittyviä vaivoja ovat maitorauhasten tukkeumat tai arat rinnanpäät.

Muista istua tai maata mukavassa ja rennossa asennossa niin, ettei sinun tarvitse jännittää olkapäätä tai niskaa, etteivät ne kipeydy. Ehkä imetystyynystä, tavallisesta tyynystä, polvelle kääritystä huopakääreestä tai muista apuvälineistä on hyötyä. Kokeile mikä asento sopii parhaiten sinulle ja lapsellesi. On käytännöllistä, jos voit imettää sekä maaten että istuen. Näin pystyt vaihtelemaan asentoa ja saat samalla levätä. Lue myös Kuinka usein ja kuinka kauan imetetään? tai artikkelimme yhdessä nukkumisesta ja yösyötöistä.

Herumisrefleksi – täysin automaattinen

Kun lapsi on imenyt hetken aikaa, rinnasta alkaa herua maitoa. Se tuntuu puuduttavana, pistävänä tai vihlaisevana tunteena rinnassa. Maito voi tulla pisaroina tai suihkuna. Lapsen imiessä rintaa äidin aivoihin välittyy impulsseja, joiden vaikutuksesta vapautuu kahta imetykselle tärkeää hormonia, oksitosiinia ja prolaktiinia. Herumisrefleksi saa maidon herumaan. Se laukeaa normaalisti heti kun lapsi on imenyt hetken ajan. Jotkut äidit eivät tunnista herumisrefleksiä, kun taas toiset tuntevat sen. Heillä alkaa vuotaa maitoa rinnasta heti kun he kuulevat lapsensa itkun.  
Yleensä vasen rinta voi ”vuotaa” kun imetät oikeaa rintaa, ja päinvastoin.

Imetyksen edut

Äidinmaito sisältää rasvahappoja ja proteiineja, jotka ovat tärkeitä lapsen solujen muodostumiselle ja kudosten kasvulle. Äidinmaito on helposti sulavaa. Lapsi saa sen välityksellä myös vasta-aineita, jotka suojaavat infektioilta. Tutkimukset ovat osoittaneet, että äidinmaito antaa myös tietyn suojan allergioita ja kroonisia sairauksia vastaan.
Terveysetujen lisäksi imettäminen on käytännöllistä. Äidinmaito kulkee aina mukana, ei vanhene, on aina oikean lämpöistä – eikä maksa mitään.  

Stressi voi häiritä maidon erittymistä

On tärkeä saada apua ja tukea lähipiiristä heti alkuvaiheessa. Ota vastaan apua puolisoltasi tai läheisiltä ja pyri alentamaan omaa vaatimustasoasi kotitöiden suhteen. Lue lisää siitä miten kumppani voi auttaa imetyksessä.
Todistetusti maito heruu huonommin, jos äiti on imetyksen aikana stressaantunut tai kireä. Lasta imettäessä tulee yleensä valtava jano.  Hae valmiiksi vesilasi, ennen kuin ryhdyt imettämään. Yritä olla välittämättä ympäristöstä – tämä on sinun ja lapsen kahdenkeskinen hetki.

Imetys on paljon muutakin kuin vain ateriointi. Siinä on kyseessä toisiinsa tutustuminen. Imetys luo hyvinvointia, turvallisuuden tuntua ja läheisyyttä. Lue myös imettävälle äidille sopivasta ravinnosta.

Kaksosten imettäminen

Saitko kaksoset? Silloin imetys on entistä suurempi haaste, ja vaatii opettelua, mutta toivon mukaan se kuitenkin kohta sujuu. Pyydä neuvoja ja vihjeitä kätilöltä ja lastenhoitajalta jo sairaalassa.

Aloita imettämällä pienokaiset yksi kerrallaan. Sillä tavoin opit tuntemaan molemmat lapsesi – miten he ottavat kiinni rinnasta ja miten he syövät. Lapset ehkä muistuttavat toisiaan, mutta he ovat yksilöitä ja heidän tarpeensa voivat olla hyvinkin erilaiset. 
On hyvä, jos lapsi vaihtaa rintaa tasaisin välein, koska rinnoista voi tulla maitoa eri tavalla.
Jos haluat imettää molempia yhtä aikaa, aseta yksi lapsi kerrallaan rinnalle ja yritä löytää asennot, jotka ovat mukavia sekä sinulle itsellesi että lapsille.  
Vihjeitä hyvistä imetysasennoista ja muusta imetykseen liittyvästä löytyy osoitteesta www.imetys.fi.

Pyydä tarvittavaa apua!

Ole kiltti itsellesi! Imetys vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä ‒ varsinkin alussa. Kukaan ei odotakaan, että olisit heti imetyksen asiantuntija.

Jos sinulla tulee ongelmia imetyksen kanssa, varaa neuvolasta aika imetysohjaajakoulutuksen käyneelle terveydenhoitajalle. Monessa synnytyssairaalassa toimii imetyspoliklinikka. Lisätietoja saat neuvolasta tai synnytyssairaalastasi. 
Voit myös soittaa Imetyksen tuki ry:n tukipuhelimeen, jossa päivystävät koulutetut imetystukiäidit. Lisätietoja on osoitteessa www.imetys.fi.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...