Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

close

Seksi ja halut raskauden jälkeen

Useimmille tuoreille vanhemmille tämä on intensiivistä aikaa, jolloin he rakastuvat perheen uuteen tulokkaaseen. Pieneen lapseen liittyy niin paljon hellyyttä ja läheisyyttä, että seksi jää ehkä joksikin aikaa taka-alalle. Yleensä seksihalut palaavat kyllä aikanaan. Olkaa kärsivällisiä ja pitäkää yllä läheisyyttä.

Rakkaus vastasyntyneeseen ja vanhempien keskinäinen läheisyys
Synnytyksen ja vanhemmaksi tulon jälkeen muut tarpeet ovat ehkä nousseet tärkeämmiksi kuin seksi. Perheyden uudet puolet ja toistensa lähellä oleminen voivat sinänsä antaa paljon iloa. Pienet välittämisen ja huolenpidon ilmaisut, kuten kannustava halaus hankalan yön jälkeen, ovat ehkä kaikkein tärkeintä juuri nyt.

Tämä on ohimenevä vaihe elämässä, eikä ole syytä huoleen. Lapset eivät pysy aina pieninä ja he lakkaavat myös heräämästä öisin. Jos seksi ei tunnu nyt tärkeältä, älkää kuitenkaan unohtako keskinäistä läheisyyttä. Pitäkää hyvää huolta toisistanne. Puhukaa ja pidelkää toisistanne kiinni. Seksihalut kyllä palaavat aikanaan, jos vaalitte keskinäistä läheisyyttä.

Tuoreet isät, puolisot ja seksi
Puhumme ehkä harvemmin miesten ja puolisoiden seksihaluista synnytyksen jälkeen. Myös toinen vanhemmista tarvitsee aikaa kaiken uuden omaksumiseen ja aikaa oppia tuntemaan lapsensa. Elämä muuttuu, eikä uuden perheenjäsenen tulon jälkeen juuri mikään ole ennallaan. Vanhemmuus on suuri asia, ja ehkä myös roolit vaihtuvat suhteessanne. Unenpuute, pikkuihmisen kanssa puuhailu ja kaikki uudet rutiinit eivät ole parisuhteessa paras seksihalujen virittäjä. Tuoreella isällä ja puolisolla ei aina ole seksihaluja, ja tämäkin pitää hyväksyä. Antakaa toisillenne aikaa tottua uuteen elämään.

Tuoreet äidit ja seksi
Joskus tuoreilla äideillä ei ole seksihaluja, mikä onkin ihan luonnollista. Tässä on kyse siitä, mitä kehossa on tapahtunut, ja mitä tapahtuu imetyksen aikana sekä siitä mullistavasta asiasta, että teillä on nyt lapsi. Vartalon pitää saada palautua synnytyksen jälkeen, ja on ehkä myös repeämiä tai haavoja, joiden pitää parantua. Ensimmäisten synnytyksen jälkeisten kuukausien aikana naisen keho on täynnä hormoneja, jotka vaikuttavat seksihaluihin. Noin puolen vuoden kuluttua hormonitaso laskee takaisin normaaliin. Nyt on kuitenkin pieni perheenjäsen, jolla on suuri vaikutus uneen ja ajankäyttöön. Puhukaa toistenne kanssa ja pyrkikää olemaan avoimia sen suhteen, millaisia tarpeita ja toivomuksia teillä on.

Lue myös artikkeli Seksielämä raskauden jälkeen – naisen keho.

Lapsen syntymä merkitsee elämänmuutosta
Väsymys vaikuttaa haluihin, ja löytyykö ylipäätään ketään sen väsyneempää kuin tuoreet vanhemmat? Teille ei ehkä jää paljonkaan aikaa toisillenne, kun yritätte tottua uusiin rooleihinne ja täyttää lapsenne tarpeet. Perheen uusi tulokas vie paljon aikaa ja energiaa, mikä onkin ihan luonnollista. Jos kaipaatte seksielämäänne, yrittäkää järjestää enemmän yhteistä aikaa, että saatte mahdollisuuden herättää uinuvat halut.

13 vinkkiä siitä, miten raskauden jälkeen hoidetaan läheisyyttä ja elvytetään seksielämää  
  
• Keksikää jotain hauskaa yhteistä tekemistä. Tehkää sellaisia asioita, joista piditte ennen lapsen syntymää.

• Jos toinen teistä haluaa seksiä mutta toinen ei, puhukaa siitä, mitä seksi on ja mitä se merkitsee teille. Osa suhteeseen liittyvistä kaipuista ja tarpeista voidaan täyttää monilla tavoin.

• Ei ole mikään katastrofi jos toinen haluaa seksiä, mutta toinen ei. Tämä ei ole epätavallista ja useimmat parit pystyvät hyväksymään asian. Hyvä seksuaalinen läheisyys syntyy, kun molemmilla on halut.

• Antakaa toisillenne arvostusta, kohteliaisuuksia, huomiota tai pikku yllätyksiä. Kaikilla on tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi, ja tuntea itsensä arvostetuksi.

• Kertokaa toisillenne, miksi alun perin valitsitte toisenne.

• Jakakaa yhteiset askareet oikeudenmukaisesti, niin että olette molemmat tyytyväisiä työnjakoon kotona.

• Jos halut eivät oikein riitä rakasteluun, on tärkeä antaa toiselle haleja ja muuta läheisyyttä. Hipaisu poskelle, turvallinen käden kosketus selässä, kunnon katsekontakti, hyvä keskustelu…

• Puhukaa toistenne kanssa. Ei pelkästään seksistä, vaan kaikesta mikä on uutta, jännittävää, erilaista ja kehittävää. Puhukaa lapsesta ja kaikesta, mikä on uutta ja suurta, mutta puhukaa myös niistä asioista joista olitte kiinnostuneet ja joista puhuitte ennen lapsen syntymää.

• Jos olette ajautuneet negatiiviseen kierteeseen ja valitatte koko ajan toisillenne, miten väsyneitä ja uupuneita olette, niin päättäkää todella kuunnella toisianne ja miettikää sitten yhdessä konkreettisia ratkaisuja.

• Joskus täytyy saada valittaa jos on raskasta, mutta samalla kun valittaa jostakin, on hyvä mainita myös yksi myönteinen asia. Näin pystytte katkaiseman negatiivisen ilmapiirin. Useimmiten asioilla on sekä hyvät että huonot puolensa.

• Pyytäkää silloin tällöin lastenhoitoapua, että voitte rauhassa keskittyä toisiinne. Se antaa teille uutta energiaa ja jaksamista arkeen.

• On tavallista, että imettävän äidin kohdun limakalvot ovat hieman kuivat ja hauraat. Se on hormoneista johtuva muutos ja asia korjaantuu imetyksen lopettamisen jälkeen. Jos yhdyntä tuntuu epämukavalta eikä liukastusvoide riitä, kysykää neuvoa kätilöltä tai lääkäriltä. Apteekista saa reseptittä estrogeenivoidetta, jota voi käyttää imetyksen aikana.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...