close

Kotona lapsen kanssa – jälkitarkastus ja keskustelut

Jälkitarkastus terveydenhoitajan ja lääkärin luona tehdään yleensä äitiysneuvolassa 5‒12 viikon kuluessa synnytyksestä. Jälkitarkastuksessa kiinnitetään huomiota äidin fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin.

On tärkeää, että saat mahdollisuuden kertoa synnytykseen liittyvistä kokemuksistasi, esittää kysymyksiä ja mahdollisesti lukea synnytyskertomuksesi. Tämä on yhtä tärkeää, vaikka synnytys olisikin sujunut ilman komplikaatioita. Lapsivuodeosastolle siirtymisen jälkeen saat puhua synnytyksessä avustaneen kätilön kanssa ja esittää kysymyksiä. Tätä kutsutaan synnytyskeskusteluksi.

Lapsen synnytys – kokemus joka muuttaa elämän

Lapsen synnytys on vahva kokemus, jota kannat aina mukanasi. Tunteet kuten odotus, onni, vahvuus ja helpotus… Useimmat äidit voivat hyvin, kun saavat puhua näistä. Tietysti synnytykseen liittyy myös negatiivisia tunteita kuten huoli ja pelko, pettymys ja joskus suru. On hyvä saada puhua kaikista synnytyksen herättämistä tunteista.

Synnytyskertomuksen lukeminen

On tärkeää selvittää epäselvyydet, yrittää ymmärtää asiat ja saada mahdollisuus esittää synnytyskertomuksen perusteella kysymyksiä. Se antaa tärkeää tietoa myös mahdollisen uuden raskauden ja synnytyksen varalta. Jälkitarkastuksessa käytävät keskustelut käsittelevät tietysti myös sitä, miten synnytyksen jälkeinen aika on sujunut. Olet kokenut suuren elämänmuutoksen siinä lyhyessä ajassa, joka on kulunut synnytyssairaalasta lähdön jälkeen.

Jälkitarkastus ja tutkimus

Jälkitarkastuksessa tutkitaan virtsa, hemoglobiini, paino ja verenpaine. Lääkäri tekee gynekologisen tutkimuksen ja tarkistaa, että kaikki toimii taas normaalisti. Keskustellaan myös ehkäisystä. Kondomin lisäksi imettävä äiti voi nykyään käyttää minipillereitä. Ne sisältävät vain yhtä hormonia, gestageenia, eivätkä vaikuta maidontuotantoon tai lapseen. Voit valita myös hormonikierukan, kuparikierukan tai ehkäisyruiskeen. Sitä vastoin yhdistelmäehkäisypillerin, ehkäisylaastarin ja ehkäisyrenkaan käyttö saa odottaa, kunnes olet lopettanut imetyksen. Ensimmäisen puolen vuoden aikana ehkäisynä voi käyttää myös LAM eli Amenorrhea Method -menetelmää.

Nyt alkaa uusi elämä lapsen kanssa

Jälkitarkastus on monien mielestä pitkän raskauden ja synnytyksen päättöpiste. On tärkeä saada sekä tunnetason että fyysinen vahvistus sille, mitä on kokenut. Nyt se on tehty ja selvisit suuresta tapahtumasta. Nyt alkaa uusi elämä lapsen ja perheen parissa.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...