Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

close

Lastentaudit

Yhtäkkiset näppylät, kuume tai vatsavaivat. Joskus on kyseessä tavallinen lastentauti, joskus muu vaikeasti määriteltävissä oleva virus. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat tavallisimpia lastentauteja.

Tuhkarokko, vihurirokko ja sikotauti kuuluvat nykyään kaikkien lasten 12–18 kuukauden iässä saamaan kolmoisrokotteeseen (MPR-rokote). Tuhkarokkorokotus voidaan antaa aikaisemminkin, jos perhe on lähdössä ulkomaille. Rokotukset antavat suojan useimmissa tapauksissa, mutta pienokaisesi voi saada koko joukon muita sairauksia.

Vesirokko
Vesirokko on erittäin tarttuva virustauti, jonka alkuoireisiin kuuluvat kuume, väsymys ja päänsärky. Sen jälkeen lapsi saa ihottumaa, joka alkaa pienillä näppylöillä, useimmiten ensin vatsan alueella. Näppylät muuttuvat pian rakkuloiksi, jotka muistuttavat iholla olevia vesipisaroita. Rakkulat menevät herkästi rikki, jos niitä raapii. Ne leviävät kasvoihin, päänahkaan, käsivarsiin, jalkoihin ja limakalvoihin.
Lapsi on terve, kun kuume ja rakkulat ovat hävinneet, yleensä viikon kuluttua. Kun kaikki rakkulat ovat kuivuneet ruviksi, lapsi ei enää tartuta toisia.
Melkein kaikilla lapsilla on ollut vesirokko, kun he aloittavat koulun, ja he ovat siten immuuneja.
Jos olet raskaana ja epäilet saaneesi tartunnan, eikä sinulla ole koskaan aikaisemmin ollut vesirokkoa – ota yhteys neuvolaan.

Vauvarokko eli kolmen päivän kuume
Vauvarokkoon sairastuvat lähinnä alle 3-vuotiaat lapset. Lapsi saa kolme–neljä päivää kestävän korkean kuumeen ilman muita oireita. Kuumeen jälkeen lapsi saa vaaleanpunertavaa, kutiamatonta ihottumaa, joka alkaa usein vatsan tai rinnan alueelta ja häviää muutaman päivän kuluessa. Kun kuume ja ihottuma ovat hävinneet, lapsi on terve eikä enää tartuta toisia.

Viides lastentauti eli pikkurokko (parvorokko)
Pikkurokko on viruksen aiheuttama ja tavallisin lapsilla. Sairaus alkaa useimmiten kasvoihin nousevalla ihottumalla. Sen jälkeen ihottuma leviää käsivarsiin ja jalkoihin, usein köynnösmäisenä kuviona. Lapsi saa kuumetta, särkyä ja joskus vatsavaivoja. Sairaus kestää muutaman viikon. Lapsi voi palata päiväkotiin, kun hän on kuumeeton ja tuntee itsensä pirteäksi, vaikka ihottumaa olisikin vielä jäljellä.
Jos olet raskaana ja epäilet saaneesi pikkurokon – ota yhteys neuvolaan.

Suutulehdus eli enterorokko
Suutulehdus on suun virusinfektio, jota esiintyy yleisimmin 10-vuotiailla lapsilla. Rakkuloita voi olla suussa, huulissa tai kielessä. Rakkulat puhkeavat usein pieniksi haavaumiksi, mikä hankaloittaa syömistä. Joskus lapsi saa rakkuloita myös käsiin ja jalkoihin. Oireisiin kuuluu tavallisesti myös 38–39 asteen kuume.
Suutulehdus leviää usein päiväkodeissa loppukesän tai syksyn aikana, ennen kaikkea käsikontaktin välityksellä.
Infektio menee ohi itsestään viikon kuluessa. Lapsi voi leikkiä tovereidensa kanssa tai palata päiväkotiin heti kun tuntee olevansa tarpeeksi pirteä.

Märkärupi eli impetigo
Märkärupi on streptokokkien tai stafylokokkien aiheuttama ihotulehdus. Märkärupeen sairastuvat useimmiten päiväkoti-ikäiset lapset. Märkärupi alkaa kutiavana läiskänä suun tai nenän alueella. Läiskän reunoille kehittyy rakkuloita, jotka puhkeavat märkiviksi haavoiksi.
Jos lapsella ei ole kuumetta, hoidoksi riittää ihottuman huolellinen pesu nestemäisellä saippualla ja vedellä aamuin ja illoin. Muista erityisesti pestä kädet ja vaihtaa tyynyliina usein välttääksesi tartunnan leviämistä. Päiväkotilapset on pidettävä kotona kunnes haavat ovat kuivuneet.

Hinkuyskä
Kaikki lapset rokotetaan nykyään hinkuyskää vastaan, ensimmäinen rokotus annetaan 3 kuukauden iässä. Hinkuyskää voi harvoissa tapauksissa esiintyä lapsilla, joilla ei ole täyttä rokotussuojaa.
Hinkuyskä alkaa tavallisen vilustumisen tavoin, lapsi saa nuhaa ja ärsytysyskän. Tässä vaiheessa lapsi tartuttaa kaikkein eniten. Muutaman viikon kuluttua yskä pahenee, etenkin öiseen aikaan, ja se on pahimmillaan noin kolmen viikon kuluttua. Lapsi saa niin ankaria yskänkohtauksia, että hänen hengityksensä vaikeutuu ja ikäänkuin ”hinkuu”. Kohtausten aikana lapsi myös usein oksentaa.

Raitis, viileä ilma helpottaa yleensä oireita. Tarjoa lapselle helposti purtavaa ruokaa ja pidä lasta silmällä pahimpina yskäöinä. Sängyn pääpuolen korottaminen voi hieman auttaa yskään.
Yskä voi kestää monia viikkoja senkin jälkeen kun infektio on mennyt ohitse. Hinkuyskä ottaa sekä lapsen että vanhempien voimille. Neljän–kuuden viikon kuluttua lapsen katsotaan yleensä olevan terve, vaikka yskä ehkä kestääkin vielä joitakin viikkoja.
Pikkulapset, jotka ovat altistuneet hinkuyskälle, voivat tarvita antibiootteja, joko ennaltaehkäisevästi tai alkuoireisiin.

Tulirokko
Tulirokon ensimmäisiä oireita ovat usein kuume, kurkkukipu, päänsärky ja oksennukset. Sen lisäksi lapselle tulee nielutulehdus ja punaiset posket. Muutaman päivän kuluttua lapsi saa näppyläistä ihottumaa, joka alkaa kainaloista ja nivusista ja leviää sitten muualle kehoon. Tulirokon selvin merkki on kuitenkin muutamien päivien jälkeen ilmestyvä niin kutsuttu mansikkakieli, lapsen kieli on kirkkaanpunainen ja rosoinen.
Tulirokkoa hoidetaan useimmiten antibiooteilla. Lapsi ei enää tartuta muita, kun lääkekuurin aloittamisesta on kulunut kaksi päivää.

RS-virus
Lähes kaikki alle kaksivuotiaat sairastuvat jossakin vaiheessa RS-virusinfektioon. Se menee ohitse ja hoidetaan useimmiten tavallisen vilustumisen tavoin. Lapsella on nuhaa, vähän kuumetta, ärtyneet silmät ja yskää.
Varsinkin alle kahden kuukauden ikäiset lapset voivat saada vakavamman infektion, ankaran yskän ja sitkeää limaa nenään sekä hengitysteihin. Hakeudu lääkäriin, jos lapsi yskii, ei jaksa syödä, on kalpea ja väsynyt. Erittäin pienet tai ennenaikaisesti syntyneet lapset voivat saada hengityskatkoksia. Pikkulasten vakava RS-infektio lisää astmaa muistuttavien hengitysvaivojen vaaraa vilustumisten yhteydessä.

RS-virus esiintyy joinakin vuosina epidemioittain, useimmiten talvella. Kysy neuvolasta onko paikkakunnallasi virusta juuri nyt, ja ole siinä tapauksessa erityisen varovainen, jos sinulla on pieni vauva. Vältä aina pienten vauvojen altistamista vilustuneille ihmisille tai suurille ihmisjoukoille.

Lue lisää pikkulasten kuumeesta
Lue lisää vauvan ihottumastajanäppylöistä
Lue lisää lasten vilustumisista.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...