close

Vastasyntyneen uni

Ensimmäisten elinkuukausien aikana vastasyntynyt syö ja nukkuu, nukkuu ja syö. Nukkumisrutiinit helpottavat alkuaikoina teidän kaikkien elämää.

Pienten lasten unitottumukset vaihtelevat paljonkin. Jotkut lapset nukkuvat paljon, toiset vähemmän – mielestäsi ehkä liiankin vähän. Vastasyntyneet nukkuvat keskimäärin 16 tuntia vuorokaudessa. Ei väliä, onko päivä vai yö. Ruoka ja uni kuuluvat heillä yhteen. Lapsi on nälkäinen ja herää, saa ruokaa ja nukahtaa uudestaan.
Nukkuessaan lapsella on erilaisia univaiheita. Siksi lapsi nukkuu joskus rauhallisesti, joskus levottomasti.

Unen eri vaiheet
Vastasyntynyt on nukkuessaan puolet ajasta aktiivisessa, kevyessä univaiheessa, jota kutsutaan REM-uneksi (Rapid Eye Movement). Lapsi hengittää epäsäännöllisesti, liikkuu paljon ja irvistelee. Lapsen jalat ja kädet ehkä nytkähtelevät.
REM-vaiheen aikana lapsi heräilee usein lyhyiksi hetkiksi ja saattaa kitistä ja itkeä joskus nukkuessaan. Voit helposti häiritä lasta, jos menet turhaan katsomaan. Odota vähän aikaa, ehkä lapsi nukahtaa uudestaan.
Syvemmässä univaiheessa oleva lapsi on täysin rento eikä heräile itsestään.

Erota päivä ja yö
Vastasyntyneillä on suuri unentarve ja he voivat osoittaa väsymyksen merkkejä jo yhden tai kahden valveillaolotunnin jälkeen. Silloin on tärkeä auttaa lasta nukahtamaan.

Muutamia vinkkejä:
• Pidä lapsi kuivana ja kylläisenä.

• Opeta lapsellesi yön ja päivän välinen ero. Anna lapsen nukkua päivällä päivänvalossa. Jätä yöllä vaippa vaihtamatta paitsi jos lapsi kakkaa. Jos joudut vaihtamaan kakkavaipan keskellä yötä, älä turhaan sytytä valoja. Anna lapselle vähemmän huomiota yöllä ja hoida yösyötöt mahdollisimman nopeasti.

• Pienet lapset rakastavat rutiineja. Silloin lapset ymmärtävät mitä tulee tapahtumaan, ja se antaa heille turvallisuuden tuntua. Unilaulu, erityinen soittorasia tai mukavat nukkumaanmenorutiinit antavat tuttuuden tuntua.

• Pidä huoli siitä, ettei lapsi ole puettu liian lämpimästi ja että hän pääsee liikkumaan. Jos lapsi hikoilee ja hänellä on kostea tukka tai hikinäppyjä, sängyssä on liian lämmin.

• Monet lapset nukkuvat hyvin ulkona. Älä kuitenkaan koskaan jätä lasta ulos ilman valvontaa. Pue lapsi vuodenajan ja sään mukaan.

• Lapsen pitää nukkua selällään kunnes osaa itse kääntyä, se vähentää äkillisen kätkytkuoleman vaaraa.

Samassa huoneessa nukkuminen
Joinakin kausina lapsen on ehkä saatava nukkua sinun tai puolisosi vieressä. Lapsi rauhoittuu, kun saa tuntea lämmön ja kuulla vanhempien sydämenlyönnit. Monet ratkaisevat tämän sijoittamalla pinnasängyn niin, että sängyn pitkä laita on kiinnitetty äidin sänkyyn. Jos pinnalaita poistetaan ja patjat ovat samalla tasolla, pinnasänky voi alkuaikoina toimia vanhempien sängyn ”sivuvaununa”. Näin äiti ja lapsi nukkuvat lähellä toisiaan, mikä myös helpottaa yösyöttöjä.

Lue lisää yhdessä nukkumisesta ja yösyötöistä.

Väsymysitku
Yliväsymys on tavallinen syy pienten lasten itkuun. Lapsi ei nukahda helpommin illalla, jos päiväunien pituutta rajoitetaan.
Jos kotona käy alkuaikoina paljon vieraita, lapsi voi saada liikaa virikkeitä. Yritä jakaa vierailut eri ajankohtiin ja pidä huolta siitä, ettei lapsen tarvitse tavata liian monia ihmisiä kerralla ja liian usein.

On tärkeä tarkkailla lapsen viestejä; anna lapsen levätä, jos hän väsyy.
Nämä ovat väsymyksen merkkejä:

• Kitinä
• Nyrkkiin puristuneet kädet
• Nykivät liikkeet
• Irvistelyt
• Haukotukset
• Huoneeseen tuijottaminenLue artikkelimme siitä, miten pikkulasta lohdutetaan tai katso videolta vinkkejä itkevän lapsen lohduttamisesta

Lepää kun lapsi nukkuu
Kaikkein paras neuvomme on, että seuraat lapsen rytmiä ja nukut, kun siihen on mahdollisuus. Unohda kaikki velvollisuudet, asiat voivat odottaa kunnes olet levännyt. On tärkeä säästää voimia niihin päiviin, jolloin et saa tarpeeksi unta. Lapsi alkaa aikanaan nukkua pitempään kerrallaan ja säännöllisemmin.

Lue lisää lapsen unesta 3-6 kuukauden iässä.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...