essity4220_desktop

Vastasyntyneen uni 0-3 kk

Tuoreiden vanhempien ajatukset pyörivät usein joko omassa tai vastasyntyneen nukkumisessa. Miten paljon vastasyntyneen oikeastaan kuuluisi nukkua, ja tarvitseeko häntä todella syöttää öisin?

Mikä on vastasyntyneen unen tarve?

Vastasyntynyt nukkuu keskimäärin 16–18 tuntia vuorokaudessa, mutta vauvojen unitottumukset eroavat huomattavasti toisistaan. Toiset nukkuvat lähes koko ajan, kun taas toiset pärjäävät vähemmällä unella – vanhempien mielestä ehkä liiankin vähällä. Lisäksi unipätkien pituus vaihtelee vauvasta toiseen. Osa nukkua posottaa monta tuntia putkeen, osa suosii tehokkaita enintään parinkymmenen minuutin nokosia.

Vastasyntyneen uni yöaikaan

Alle 3 kuukauden ikäisen vauvan unta määrittävät lähinnä näläntunne ja kylläisyys – hänelle yö ja päivä eivät siis eroa toisistaan. Aivan alussa vauvan ruokarytmi on varmasti suunnilleen sama ympäri vuorokauden, koska hän tarvitsee ruokaa tasaisesti. Ensimmäisten kuukausien aikana nälkäisyys yöaikaan vähenee, ja samalla yöunet pitenevät hieman. On kuitenkin täysin normaalia, että kolmikuinen vauva herää yöllä edelleen syömään muutaman kerran. Yösyöttöjen ja uudelleen nukahtamisen yhteys sen sijaan vaihtelee. Onnekkainta on, jos vauva nukahtaa heti ruokailun jälkeen tai jopa syö puoliunessa. On kuitenkin aivan yhtä yleistä, että syöminen piristää vauvaa. Tällöin hänet voi kokeilla laskea takaisin sänkyyn ja yrittää itse päästä takaisin uneen. Kenties vauva valvoo hetken itsekseen mutta on aivan tyytyväinen tietäessään, että vanhempi on lähellä. Jos tämä järjestely ei kuitenkaan kelpaa vauvalle, täytyy toimia tilanteen mukaan. Kaksi vanhempaa voivat vuorotella niin, että toinen valvoo hetken lapsen kanssa toisen nukkuessa. Yksinhuoltajan on puolestaan keskityttävä siihen, että tämä vaihe menee kyllä ohi. Jos taas tilanne on päinvastainen, eli vauva ei herää itse, on hänet tässä iässä hyvä herättää syömään. Asiaa on hyvä pohtia neuvolassa vauvan painon kehittymisen mukaan.

Vastasyntyneen unirytmi ja iltarutiinit

Kuten todettu, vastasyntynyt ei vielä hahmota päivän ja yön eroa, mutta sitä voi alkaa opettaa muutaman kuukauden iässä. Yksi keino on pitää yöt pimeinä ja päivät valoisina. Tämä saattaa kuulostaa itsestään selvältä, mutta ideana on siis välttää sytyttämästä yöllä valoa vauvan syöttämistä tai vaipanvaihtoa varten, mikäli se on käytännössä mahdollista. Lisäksi hänelle voi hankkia itsestään hohtavan tutin, jota ei tarvitse hapuilla pimeässä ja jonka etsintään ei tarvita lamppua. Päivällä puolestaan voi jättää rullaverhon auki ja antaa vauvan nukkua päivänvalossa – ellei huonetta tarvitse pimentää, koska aiot itsekin ottaa torkut. Siinä tapauksessa kannattaa ehdottomasti asettaa oma unentarve etusijalle. Pian vauva kykenee jo tunnistamaan iltarutiinit, joten tämä voi olla hyvä aika kokeilla iltatoimien toistamista pienen nukkumaanmenorituaalin kera. Se voi olla vaikkapa kylpy ja tuutulaulu tai pieni iltahieronta. Näin vauva saattaa hahmottaa nopeammin, että pian on aika mennä nukkumaan, ja hänen on helpompi rauhoittua.

Vastasyntyneen uni on usein kevyttä

Ensimmäisten kuukausien aikana vauva nukkuu yleensä hyvin kevyttä unta. Joskus voi jopa olla vaikea päätellä, onko hän unessa vai hereillä. Lisäksi on yleistä, että vauva voi hymyillä, äännellä tai kitistä unissaan – jolloin hyvää tarkoittava vanhempi kenties yrittää lohduttaa mutta vahingossa herättääkin hänet. On siis hyvä pistää hieman jäitä hattuun ja odottaa, herääkö vauva oikeasti. Vastasyntyneen levoton uni ja nukkumisen epäsäännöllisyys voivat helposti antaa kuvan, että hän on koko ajan hereillä. Vaikka tuntuisi, ettei vauvasi koskaan nuku, syytä huoleen ei yleensä ole. Useimmat pikkulapset osaavat kyllä varmistaa, että he saavat tarpeeksi unta.

Miten tiheään vastasyntyneen tulisi nukkua?

Vauva tosiaan yleensä huolehtii, että hän saa nukuttua riittävän monta tuntia vuorokaudessa. Vanhempi voi puolestaan varmistaa, ettei valveillaoloaika venähdä liian pitkäksi. Yliväsynyttä vauvaa on nimittäin usein hankalampi sekä nukuttaa että syöttää. Pääsääntö on, että näin pieni lapsi väsähtää yleensä oltuaan hereillä tunnin tai kaksi. Tyypillisiä väsymyksen merkkejä ovat haukottelu ja kitinä – tai itkuisuus, mikäli vauva on jo yliväsynyt. Jos vaikuttaa, ettei vauva millään suostu nukkumaan päiväunia, häntä voi kokeilla kanniskella sylissä (kantoliinassa tai -repussa, jos haluaa pitää molemmat kädet vapaina). Toinen vaihtoehto on vaunukävely, sillä moni vastasyntynyt nukkuu paremmin ulkona ja liikkuvissa vaunuissa.

Nukkuminen samassa huoneessa vauvan kanssa

Ei kannata harmitella, jos vauvalla ei ole omaa huonetta. Vauvan olo on nimittäin kaikkein turvallisin, kun hän saa nukkua lähellä vanhempiaan. Turvallisuuden tunne auttaa yleensä nukkumaan paremmin. Kätevä tapa on hankkia pinnasänky, jonka toisen laidan saa auki, ja asettaa se vanhempien sängyn viereen. Hän ei saa myöskään olla vaarassa joutua vaikkapa paksun peiton tai tyynyn alle. Näin pieni vauva ei tarvitse vuoteeseen pehmolelua, vaan se voi olla vaaraksi päätyessään kasvoille. Lisäksi on tärkeää muistaa, että vastasyntyneen on aina nukuttava selällään, sillä tämä vähentää kätkytkuoleman riskiä.

Vauva nukkuu siis yleensä sikeimmin vanhempien huoneessa, kun taas vanhemmat ehkä nukkuvat paremmin, jos koko ajan ei tarvitse jännittyneenä kuunnella vauvan pienimpiäkin äännähdyksiä. Kannattaa kokeilla eri vaihtoehtoja, kunnes kulloinkin toimiva ratkaisu löytyy. Jos sekä vanhempia että makuuhuoneita on useita, voitte yksinkertaisesti jakautua eri huoneisiin, jotta toinen saa nukkua muutaman tunnin keskeytyksettä, ja vaihtaa sitten vuoroa. Sen sijaan koliikkivauvan vanhemmat eivät todennäköisesti saa rauhaa edes eri huoneissa. Tässä epäonnisessa tilanteessa voi olla pakko turvautua vähäksi aikaa korvatulppiin tai kuulosuojaimiin. Moni ajattelee, että vauvaa imettävän vanhemman on mahdotonta saada nukutuksi kunnolla, mutta niin sen ei tarvitse olla. Vauvan ei täydy syödä jatkuvasti, ja yleensä toinen vanhempi voi mainiosti hoitaa osan yövuorosta.

Faktantarkistus: Kristiina Malmström, lastenlääkäri

Jaa artikkeli