Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

close

Lämpöhalvaus, nestehukka ja pikkulapset

Lämpöhalvaus tai nestehukka voi olla hengenvaarallinen, varsinkin pikkulapsille, koska he eivät useimmiten vielä kykene hikoilemaan ja ovat sen vuoksi erityisen herkkiä lämmölle.

Lämpöhalvauksen vaaran vähentämiseksi pikkulapsia on autettava lämpimällä säällä juomaan tavallista enemmän.

Voit myös imettää useammin lämpimänä vuodenaikana. Hyvä keino tarkistaa lapsen lämpötila on tunnustella lapsen niskaa sormella. Jos lapsi tuntuu sopivan lämpöiseltä, kaikki on hyvin.

Lue myös
Miten vauva suojataan auringolta?
Pikkulasten kanssa matkalle 
Lomailu lasten kanssa – onnistumisen salaisuus

Älä koskaan laita lastenvaunuja aurinkoon
Lämpiminä, aurinkoisina päivinä lapsi on puettava vilpoisiin vaatteisiin ja on oleskeltava mieluiten varjossa. Pikkulapset eivät koskaan saa olla suorassa auringonpaisteessa varsinkaan päivän kuumimpien tuntien aikana.

Älä koskaan jätä vaunuissa nukkuvaa lasta auringonpaisteeseen. Se voi olla suorastaan hengenvaarallista, koska vaunujen sisälämpötila voi nousta erittäin korkeaksi. Laita vaunut varjoon ja suojaa lasta hyönteisiltä tai valolta esimerkiksi hyttysverkon ja aurinkovarjon avulla.

Neste on tärkeää
Kaikki voivat saada lämpöhalvauksen, jos elimistön lämmönsäätelykyky ei toimi. Tämä tapahtuu useimmiten silloin, kun ulkona on erittäin lämmintä ja korkea ilmankosteus. Nestehukka ja kuivuminen ovat seurausta liian alhaisesta nestetasapainosta.

Pikkulasten nestetasapaino järkkyy helposti muun muassa sen vuoksi, että he ovat niin pienikokoisia, että pienikin nestehukka vaikuttaa heidän elimistöönsä paljon. He eivät myöskään osaa viestiä janosta. Pikkulapsille on tarjottava juomista ja huolehdittava siitä, että he todella juovat jotakin. On pidettävä silmällä, pissaako lapsi vähemmän kuin tavallisesti. Tämä merkitsee sitä, että lapsi on juonut liian vähän.

Lämpöhalvauksen oireet
• Ruumiinlämpö on yli 40 astetta
• Huimaus, ärtyneisyys ja sekavuus
• Nopea syke
• Punoittava, kuiva iho
• Päänsärky
• Pahoinvointi ja oksentelu
• Näköhäiriöt

Lämpöhalvauksen hoito
Jos epäilet lapsellasi lämpöhalvausta, hakeutukaa hoitoon mahdollisimman pian. Vie lapsi myös viileään ja jäähdytä lasta esimerkiksi märällä pyyhkeellä. Akuutissa tapauksessa voi aina soittaa numeroon 112.

Nestehukan oireet
Jos ei saa tarpeeksi nestettä, seurauksena voi olla heikottava olo ja tajunnanmenetys. Muita mahdollisia tuntemuksia:
• Suun kuivuminen
• Päänsärky
• Huimaus
• Väsymys

Nestehukan hoito
Jos epäilet, että lapsellasi on nestehukka, huolehdi siitä että hän juo jotakin välittömästi. Jos lapsi on vakavasti kuivunut, teidän on hakeuduttava heti hoitoon. Tällöin lapsi voi saada nestettä suonensisäisesti, jotta nestetasapaino palautuisi nopeasti.

Hakeutukaa välittömästi hoitoon joko terveyskeskukseen tai päivystyspoliklinikalle jos
• Pieni lapsi on veltto ja virtsaa vähän tai ei ollenkaan.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...