_mgl6663_desktop

Kodin turvallisuus lapsille – Tarkistusluettelo

On tärkeää varmistaa lasten turvallisuus kotona, joten moni vanhempi suojaa vaaranpaikat erittäin huolellisesti. Mutta milloin lapsiturvallisuudesta huolehtiminen tulisi aloittaa, ja mitä siinä on otettava huomioon? Laadimme avuksi kodin turvallisuuden tarkistuslistan, josta saat vinkkejä tavallisimpien haaverien riskin vähentämiseen.

Lapsi tarvitsee turvallisen kodin. Toisaalta myös suurin osa tapaturmista ja vammoista sattuu kotona, koska se on paikka, jossa vietämme suurimman osan ajasta. Yksi kaikkein yleisimmistä syistä, miksi lapsi loukkaa itsensä kotona, on vanhempien huomion herpaantuminen jonkin yllättävän tapahtuman vuoksi. Odottamatonta on tietysti vaikea estää, mutta riskejä voi yrittää vähentää tiedostamalla ne ja huolehtimalla kodin lapsiturvallisuudesta. Luonnollisesti jotain voi sattua kaikesta varautumisesta huolimatta, mutta noudattamalla lapsiturvallisuuden tarkistusluettelon vinkkejä voit ainakin vähentää vaaranpaikkoja vauvan tieltä.

Turvallinen koti vastasyntyneelle

Aivan pienten vauvojen yleisimpiä tapaturmia ovat palovammat ja putoamiset. Lapsi voi esimerkiksi pudota hoitopöydältä, jos hänet jätetään valvomatta, tai saada kuumaa teetä tai kahvia päälleen helpommin kuin vanhempi ehkä arvaakaan. Tässä vinkkejä, miten varmistaa vastasyntyneen lapsen turvallisuus kotona:

  • Anna kuumien juomien jäähtyä! Jos haluat – tai sinun on pakko – pitää lasta sylissä juodessasi vaikkapa teetä tai kahvia, voit välttää juoman läikkymisestä aiheutuvat palovammat antamalla sen jäähtyä ensin.

  • Älä koskaan jätä lasta valvomatta hoitopöydälle, kun vaihdat vaippaa. Älä edes käännä katsettasi pois! Jos sinun on pakko kurkottaa jotain, pidä aina kättä varovasti lapsen vatsalla, jotta tunnet hänet koko ajan. Jos joudut liikkumaan kauemmas hoitopöydästä, ota vauva mukaan tai nosta hänet vähintään alas.

  • Jos annat vauvan olla kotona turvakaukalossa tai sitterissä, aseta se aina lattialle – älä koskaan pöydälle. Varmista, että aikuinen on aina lähellä.

  • Huolehdi, ettei vauvan ulottuvilla ole pikkuesineitä. Kun lapsi tulee ikään, jossa kaikki menee suuhun, vanhemman on vahdittava, ettei hän tukehdu mihinkään. Tämä koskee myös erilaisia puruleluja. Tarkista, että ne ovat ehjiä eikä niissä ole pieniä osia, jotka voisivat irrota. Jos et ole varma, minkä kokoiset esineet aiheuttavat tukehtumisvaaran, on olemassa mitta nimeltä pienten osien lieriö, jolla voi tarkistaa lelujen sopivan koon.

  • Älä laita vastasyntyneen sänkyyn pehmoleluja tai painavia peittoja, jotka voisivat päätyä hänen kasvoilleen.

  • Tarkista, että tutti on ehjä.

Lapsiturvallisuus lapsen opittua istumaan

Vetolaatikoihin tai ikkunoihin ei vielä tarvita lapsilukkoja, mutta istumaan oppinut lapsi ulottuu jo vaikka mihin ja liikkuu yllättävän ketterästi. Etenkin, jos hänelle kääntää selän.

  • Älä jätä kuumaa kahvia tai teetä valvomatta pöydälle, jolle lapsi yltää. Haaleakin juoma sotkee tietysti paikat kaatuessaan, mutta ainakaan se ei aiheuta lapselle palovammoja.

  • Käytä valjaita tai turvavyötä, kun lapsi on syöttötuolissa tai rattaissa.

  • Käytä kylpyammeen pohjalla liukuestettä, äläkä koskaan jätä lasta yksin kylpyyn (olipa hän minkä ikäinen hyvänsä)! Lapsi voi hukkua nopeasti ja äänettömästi, vaikka vettä olisi vain muutama sentti.

  • Laske pinnasängyn pohja alas, sillä lapsi kiepsahtaa innoissaan herkästi laidan yli.

Kodin turvallisuus, kun lapsi konttaa, seisoo, kävelee ja kiipeää

Kun lapsi oppii liikkumaan itse ympäriinsä, tapaturmien ehkäisystä tulee iso osa vanhemman arkea. Useimmat lapset kokeilevat rajojaan, kun heillä on kova hinku tutustua ympäristöön ja oppia uutta. Vanhempi saa juosta pää kolmantena jalkana kohti portaita, uuninluukkua tai kaukosäädintä. Näillä main on aika ottaa käyttöön seuraavat varotoimet:

  • Asenna lieden ympärille liesisuoja. Käytä ruoanlaitossa takimmaisia levyjä, joihin lapsi ei ylety. Asenna tarvittaessa myös lapsilukko uuninluukkuun.

  • Jos kotona on portaita, asenna turvaportit niiden ylä- ja alapäähän.

  • Suojaa pistorasiat tulpilla. Jonkin esineen työntäminen pistorasiaan on yleisin syy pikkulasten sähköiskuvammoihin. Ota aina yhteys terveydenhuoltoon, jos lapsi saa sähköiskun kotona tai vaikkapa eläinten sähköistetystä aitauksesta.

  • Asenna teräviin pöydänkulmiin kulmasuojat törmäysten varalta.

  • Asutteko ylemmässä kerroksessa? Asenna lapsilukot ikkunoihin ja parvekkeiden oviin.

  • Siirrä veitset ja muut terävät keittiövälineet lapsen ulottumattomiin tai asenna laatikoihin ja kaappeihin lapsilukot, jotta niitä ei saa vetämällä auki.

  • Säilytä muovipussit ja -kassit lapsen ulottumattomissa tai solmi ne.

  • Vältä pöytäliinojen käyttöä toistaiseksi. Lapsesta voi nimittäin olla hauskaa vetää liinaa kulmasta, jolloin pöydällä olevat esineet putoavat helposti hänen päälleen.

  • Solmi verhojen ja sälekaihtimien nauhat ylös, jotta lapsi ei yllä niihin.

  • Säilytä puhdistusaineet, pyykinpesuaineet, lääkkeet ja muut myrkylliset aineet kaapeissa, joihin lapsi ei pääse käsiksi. Pidä myös rautatabletit ja vitamiinit poissa lapsen ulottuvilta.

  • Muista, että myös jotkin huonekasvit ovat myrkyllisiä – katso lisätietoja Myrkytystietokeskuksen verkkosivustosta.

  • Pihan ja puutarhan lapsiturvallisuus voi olla hankala toteuttaa. Jos se koskee teitä, muista, että tietyt kasvit ovat erittäin myrkyllisiä niin lapsille kuin aikuisillekin. Myös niistä saat lisätietoja Myrkytystietokeskuksesta. Lisäksi on viisasta pitää terävät puutarhavälineet poissa nopeiden pikku käsien ulottuvilta.

  • Kiinnitä kiipeilyyn houkuttelevat huonekalut tukevasti seinään tai siirrä ne väliaikaisesti pois, mikäli mahdollista. Lempilipastosta luopuminen voi toki harmittaa, mutta on tärkeä muistaa, että tämä on vain väliaikaista. Ennen kuin arvaatkaan, lapsi on siirtynyt uusiin haasteisiin ja pääset vähitellen purkamaan varotoimia, kunnes koti on jossain määrin entisellään.

Muita vinkkejä tapaturmien ehkäisyyn ja kodin tekemiseen turvalliseksi lapsille

Lapsiturvallisuuteen kuuluu siis käytännön varotoimia, kuten lapsilukkojen asennus vetolaatikoihin ja lapsen valvominen hoitopöydällä, mutta on hyvä ajatella asioita myös hieman laajemmin.

- Pidä Myrkytystietokeskuksen puhelinnumero helposti saatavilla ja soita akuuteissa tilanteissa aina hätänumeroon 112.

- Onko lapsella isosisaruksia (jotka ovat vielä liian pieniä tajutakseen esimerkiksi, ettei pikkusisarukselle saa syöttää mitä vain)? Pidä tämä mielessä äläkä jätä lapsia täysin valvomatta, sillä he voivat keksiä kaikenlaista.

- Käy mielellään ensiapukurssi, jotta opit esimerkiksi tekohengitystä, puhallus-paineluelvytystä ja oikean tavan toimia, jos lapsen kurkkuun juuttuu jotain. Nämä tärkeät taidot voivat pelastaa lapsen hengen.

- Käytä aina hyväksyttyä turvaistuinta, joka vastaa lapsen ikää. Liikenneturvan verkkosivustossa on paljon tärkeää tietoa autoilusta lapsen kanssa.

- Huolehdi tabletin, puhelimen, television ja muiden laitteiden lapsiturvallisuudesta. Ne ovat herkkiä ja kalliita, ja lisäksi kaikki niiden sisältö ei sovi lapsille. Siksi kannattaa paitsi pitää nämä laitteet poissa pienten lasten ulottuvilta, myös varmistaa, ettei hieman vanhempi lapsi pääse käsiksi kaikkiin sovelluksiin ja videopalveluihin. Näin suojaat häntä sisällöltä, jota jokin algoritmi suosittelee mutta joka ei sovi hänen silmilleen.

Faktantarkistus: Kristiina Malmström, lastenlääkäri

Jaa artikkeli