close

Vastasyntyneen tutkimus

Jos äiti ja lapsi voivat hyvin synnytyksen jälkeen, he pääsevät kotiin jo kuuden tunnin kuluttua. Useimmat jäävät kuitenkin sairaalaan muutamaksi päiväksi. Lastenlääkäri tutkii vastasyntyneen ennen kotiutusta keskimäärin 1-2 vuorokauden iässä.

Kun napanuora on leikattu ja sidottu, lapsi kuivataan ja kiedotaan lämpimään kuivaan pyyhkeeseen.
Sen jälkeen tehdään pikainen arviointi lapsen yleisvoinnista.

Äidin ja lapsen rauhallinen hetki ennen tutkimusta

Odotetaan tutkimusten ja vauvanhoidon kanssa, kunnes vauva on saanut olla äidin rinnalla, tutustua äidin tuoksuun ja etsiä rintaa ja parhaassa tapauksessa myös imeä. Tiedämme, että tällainen pidennetty ensikontakti antaa parhaan mahdollisen pohjan imetyksen onnistumiselle.
Joissakin tapauksissa on tietysti pakko tehdä lääkäritutkimukset, ennen kuin äiti ja lapsi pääsevät tutustumaan toisiinsa.

Apgar Score-pisteet

Kätilö antaa lapselle Apgar Score-pisteet yhden, viiden ja kymmenen minuutin iässä. Arviointiin sisältyvät:

  • Sydämentoiminta
  • Lihastonus
  • Ihonväri
  • Hengitys
  • Heijasteet

Jokaisesta osa-alueesta voi saada 0, 1 tai 2 pistettä. Normaalin synnytyksen jälkeen normaalit pisteet ovat 9–10–10. Minuutin jälkeen ihonväristä saa yleensä pisteen mutta tästäkin tulee yleensä täydet pisteet, kun lapsi on hengittänyt hetken. Täydellisen kuvan saamiseksi mitataan napaveren pH-arvo.

Vastasyntyneen tutkimus

Ensimmäinen tutkimus lapsen hoidon jälkeen tapahtuu kahden tunnin kuluessa synnytyksestä.
Kätilö tutkii lapsen suun ja tunnustelee sormella kitalakea varmistaakseen, että se on ehjä ja lapsi pystyy imemään. Sen jälkeen hän tutkii koko vartalon. Tutkitaan lapsen silmät ja korvat, lasketaan sormet ja varpaat. Kokeillaan pään aukileet.
Lämpömittarilla tarkistetaan, että peräsuoli on auki ja mitataan lapsen lämpötila. Pojilta tutkitaan kivekset, niiden sijainti ja lukumäärä.

Vastasyntyneille annetaan pistos K-vitamiinia reiteen. Se parantaa veren hyytymistä ja ehkäisee verenvuotoja synnytyksen jälkeen. Mitataan lapsen pituus, paino ja pään ympärys.

Lastenlääkäri tutkii vastasyntyneen keskimäärin 1-2 vuorokauden iässä. Tarkastuksessa lääkäri arvioi lapsen yleisvoinnin ja käyttäytymisen, arvioi ravitsemustilan ja mahdollisen keltaisuuden, kuuntelee keuhkot ja sydämen, tunnustelee vatsan elimet, tarkastaa lonkat, tunnustelee reisivaltimot ja kokeilee heijasteet. Tehdään myös kuulotutkimus. Kaikilta vastasyntyneiltä otetaan napaverestä kilpirauhasen toimintakoe. Riskiryhmään kuuluvat saavat tuberkuloosirokotteen.
Lue myös lapsen aistien ja aivojen kehityksestä.

PKU-seulonta

PKU seulonta tehdään vastasyntyneelle aikaisintaan 2 vrk:n iässä. Seulonnan tarkoituksen on löytää muutamia harvinaisia, mutta vakavia synnynnäisiä sairauksia, joita voi hoitaa ja joissa varhainen diagnoosi on tärkeä. Koe otetaan pistämällä kantapäästä tai kyynärtaipeesta. Testi on saanut nimensä sairauden fenyyliketonuria mukaan.
Fenyyliketonurian (PKU) ilmaantuvuus suomalaisessa geeniperimässä on vain viisi tapausta miljoonaa vastasyntynyttä kohti, joten suomalaista syntyperää olevien lasten seulonta ei kannata.
Fenyyliketonuriaa seulotaan ulkomaalaistaustaisista vastasyntyneistä ja adoptiolapsista.

Lue myös:
Ensimmäiset päivät vauvan kanssa
Vauvanhoito

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...