close

Miksi lapsi itkee?

Lapsen itkun näkeminen ja kuuleminen tuntuu pahalta. Samalla se on lapsen ensimmäinen mahdollisuus viestiä, että jokin on pielessä tai lapsi tarvitsee jotakin. Vanhemmat oppivat yleensä tunnistamaan itkusta, onko lapsi nälkäinen, väsynyt vai turhautunut. Jos lapsesi on kylläinen, vaippa on kuiva eikä lapsi vaikuta sairaalta, itku viestittää ehkä lapsen läheisyyden kaipuuta.

Kaikilla lapsilla on oma persoonallisuutensa

Tutkimusten mukaan vauvat itkevät tai ovat rauhattomia keskimäärin noin kaksi tuntia päivässä kolmen kuukauden ikään saakka. Neljän ja kuuden kuukauden välillä he ovat rauhattomia yhteensä tunnin vuorokaudessa. Mutta joskus tämäkin aika voi tuntua ikuisuudelta.

Kaikilla lapsilla on syntymästään oma persoonallisuus ja temperamentti. Tämä vaikuttaa myös lapsen itkuun. Joidenkin lasten itkua tuskin erottaa. Toisilla on enemmän energiaa ja he käyttävät koko äänirekisteriään, mikä voi olla vanhemmille rasittavaa. On tietysti hyvätkin puolensa sillä, että vauva huutaa paljon ja ilmaisee tahtoaan. Itsepäisyys on luonteenpiirre josta voi olla hyötyä myöhemmin elämässä.

Mitä itku merkitsee?

Tunnet ehkä itsesi huonoksi vanhemmaksi, jos et pysty tyynnyttämään pientä lasta. Lohduttomana itkevä lapsi herättää monenlaisia tunteita, kuten turhautumista, huolta ja epätoivoa, ja joskus jopa ärtymystä. Itkun tarkoituksena onkin tuntua sielussa asti; se saa sinut etsimään itkun syyn ja täyttämän lapsen tarpeen. Meidät on luotu selviytyjiksi.
Itku ilmaisee, että lapsella on jokin tarve. Itku voi merkitä monia asioita, esimerkiksi ”minun on nälkä”, ”tässä on epämukava olla”, ”en pysty nukkumaan”, ”en halua olla tässä sylissä” jne. Lapsen nopean kasvun ja kehityksen kausina esiintyy tavallista enemmän itkua ja vaikerrusta. Voi tuntua vaikealta, kun ei aina ymmärrä mikä lasta vaivaa. Ehkäpä lapsi ei tiedä sitä itsekään.

Lohduttava syli jossa itkeä

Opit koko ajan paremmin tuntemaan lapsesi tarpeet ja tulkitsemaan lasta. Joskus on kyse perustarpeista mutta toisinaan voi olla vaikeampi keksiä, mikä lasta oikein vaivaa. Silloin kokeilemme helpostikin melkein mitä vain lapsen lohduttamiseksi. Ei kuitenkaan ole vaarallista antaa lapsen joskus itkeä, se ei ole lapselle vahingoksi. Tunteet kuten paha mieli, pettymys tai vihaisuus eivät ole vaarallisia. Lapsesta voi joskus tuntua hyvältä saada itkeä hetken sylissäsi tai saada haleja. On tärkeää, että lapsi tuntee olonsa turvalliseksi ja saa lohtua tutulta ihmiseltä.

Pieniä lapsia ei voi hemmotella pilalle

Isovanhempiemme aikana oltiin sitä mieltä, että vauvojen piti saada huutaa, että keuhkot kehittyvät. Mutta siihen ei enää uskota. Lapset tarvitsevat vanhempia, jotka reagoivat heidän itkuunsa ja ovat tukemassa lasta.
Nosta lapsi ylös riippumatta siitä, mitä muut sanovat. Vauvaa ei voi hemmotella pilalle liialla huomiolla ja sylissä kantamisella. Noudata omia vaistojasi ja päätä itse, mitä neuvoja kuuntelet.

Lue mikä avuksi kun lapsi itkee. Tai katso videosta vinkkejä siitä, mitä voi tehdä, kun lapsi itkee.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...