vaccine_image

Lapsen rokotukset

Mitä rokotuksia lapsille yleisen rokotusohjelman mukaisesti annetaan, ja minkä ikäisenä lapsi saa ensimmäiset rokotteet? Entä miten rokotteet oikeastaan toimivat? Tässä artikkelissa kerromme kaiken tarvittavan rokotuksista.

Nykyään on olemassa rokotteita monia sairauksia, kuten tuhkarokkoa ja hinkuyskää vastaan. Niiden ansiosta voimme kaikki auttaa suojaamaan lapsia vakavilta ja hengenvaarallisilta taudeilta sekä estämään niiden leviämistä Suomessa. Lastenneuvolan asiakkaat kutsutaan automaattisesti rokotuksiin, jotka sisältyvät kansalliseen rokotusohjelmaan.
Rokotusohjelman lisäksi on olemassa muita rokotteita eri sairauksia vastaan. Niitä ovat esimerkiksi punkkien levittämä TBE eli puutiaisaivotulehdus ja hepatiitti A, joka voi olla tarpeen matkalle lähtiessä. Tiedämme, että näissä on paljon muistettavaa, joten olemme koonneet tähän artikkeliin tietoa erilaisista lapsen tai vauvan rokotuksista.

Mitä vastaan lapset rokotetaan neuvolassa?

Rokotuksilla suojaudutaan erilaisilta sairauksilta. Annettavat rokotteet ovat vaihdelleet vuosien varrella, ja ne päivittyvät tilanteen ja hoitosuositusten muuttuessa. Kansallisen rokotusohjelman ansiosta esimerkiksi tuhkarokon ja hinkuyskän kaltaiset taudit ovat nykyään erittäin harvinaisia, mutta kokonaan ne eivät ole hävinneet. Tämä tarkoittaa, että jos rokotukset lopetetaan tai liian moni jättää ne ottamatta, nämä vaaralliset lastentaudit lähtevät herkästi leviämään ja voivat aiheuttaa nopeasti paljon ongelmia. Rokotteita otetaan osittain siksi, että halutaan suojata omaa lasta hengenvaarallisilta taudeilta, mutta myös koska meillä on yhteinen vastuu ehkäistä tartuntatautien leviämistä niihin, jotka eivät syystä tai toisesta voi itse suojautua. Mitä useampi jää rokottamatta, sitä suurempi tartuntojen vaara on.

  • Useimmat rokotteet annetaan pistoksina, ja yleensä samalla ruiskulla annetaan useita rokotteita, jotta lasta ei tarvitse pistää neulalla tarpeettoman monta kertaa. Rotavirusrokote on nestemäinen, ja se annetaan pienenä annoksena suuhun. Ennen rokotuksia rotavirus oli yleisin pikkulasten vaikean ripulin aiheuttaja.

Rokotusohjelman mukaisesti lastenneuvolassa annettavat rokotteet:

  • 2 kuukautta: rotavirusripuli
  • 3 kuukautta: rotavirusripuli, kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkuyskä, polio, Hib ja pneumokokki
  • 5 kuukautta: rotavirusripuli, kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkuyskä, polio, Hib ja pneumokokki
  • 12 kuukautta: kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkuyskä, polio, Hib, pneumokokki sekä tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko (MPR).
  • 18 kuukautta: vesirokko.
  • 4 vuotta: kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkuyskä ja polio.
  • 6 vuotta: MPR ja vesirokko.
  • Lisäksi kausi-influenssarokote vuosittain 6 kk – 6 v iässä. Rokote voidaan antaa pistoksena 6 kuukauden iästä alkaen tai nenäsumutteena 2–6-vuotiaille.

Rokotesuojaa vahvistetaan tehosterokotteilla kouluiässä. Suomalaisen rokotusohjelman mukaisesti myöhemmin annetaan myös HPV-rokote (ihmisen papilloomavirusta vastaan). Tämä Suomen kenties yleisin sukupuoliteitse tarttuva tauti voi aiheuttaa muun muassa kohdunkaulan syöpää, joten lapset rokotetaan sitä vastaan 11–12 vuoden iässä.

Tuberkuloosirokote – vain tietyissä tapauksissa

Osalle lapsista tarjotaan maksutta tuberkuloosirokote 6 kuukauden iässä tai jo aiemmin, mikäli tartunnan riski on suuri. Tästä rokotteesta käytetään myös nimitystä BCG. Tuberkuloosirokotetta tarjotaan lapsille, joilla on tavallista suurempi riski altistua tuberkuloositartunnalle esimerkiksi pitkäaikaisen ulkomailla oleskelun vuoksi.

Miten rokotteet toimivat? Entä onko rokotteilla haittoja?

Rokotuksen ideana on antaa elimistöön pieni ja hallittu annos samaa taudinaiheuttajaa, joka muutoin aiheuttaisi sairauden. Tällöin elimistön oma puolustusjärjestelmä reagoi ja alkaa valmistaa soluja ja vasta-aineita juuri kyseistä sairautta vastaan – näin sille syntyy vastustuskykyä eli ihminen tulee immuuniksi. Joskus voi olla syitä olla antamatta lapselle rokotteita, esimerkiksi jos hänellä on jokin sairaus, joka heikentää huomattavasti immuunijärjestelmää. Rokotteita ei myöskään anneta lapsille, jotka ovat saaneet vaikean allergisen reaktion jollekin rokotteen ainesosalle. Jos lapselle nousee kuume suunniteltuna rokotuspäivänä, rokotusta yleensä siirretään, koska elimistöllä on jo riittävästi tekemistä yhden infektion kanssa. Jos sinulla on kysyttävää tai jokin oman lapsesi rokotuttamisessa mietityttää, ota asia puheeksi neuvolassa.
Rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet ovat tarkkaan tutkittuja ja valvottuja, koska niitä käytetään pienille lapsille. Voit siis olla rauhallisin mielin. Niitä on myös käytetty jo pitkän aikaa eri puolilla maailmaa, joten niiden vaikutuksia on voitu seurata pitkällä aikavälillä, ja ne on todettu turvallisiksi. Useimmat lapset eivät saa rokotteista lainkaan haittavaikutuksia tai heidän saamansa haitat ovat vähäisiä ja menevät ohi muutamassa päivässä. Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat lievä kuumeilu, pieni punoitus ja pistokohdan arkuus.

Muut rokotukset neuvolan ulkopuolella – matkoille tai erityisistä syistä

Saatavana on myös muita rokotteita, jotka eivät sisälly maksuttomaan rokotusohjelmaan lapsille. Niitä saatetaan joskus antaa lapselle vanhempien pyynnöstä, matkalle lähdettäessä tai erityisistä lääketieteellisistä syistä. Lapselle voi hakea rokotteen terveyskeskuksesta, rokotusvastaanotolta tai yksityislääkärin vastaanotolta.

  • Hepatiitti A -rokote voidaan antaa 1-vuotiaille ja tätä vanhemmille lapsille esimerkiksi ennen matkalle lähtöä. Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta.
     
  • Hepatiitti B -rokote voidaan antaa tarvittaessa syntymästä lähtien. Useimmiten se otetaan ennen matkalle lähtöä, ja usein käytetään hepatiitti A:n ja B:n yhdistelmärokotetta. Rokotussarjaan kuuluu kolme annosta.
     
  • TBE-rokote voidaan antaa 1-vuotiaille ja tätä vanhemmille lapsille. TBE eli puutiaisaivotulehdus on vaarallinen sairaus. Jos asuu tai lomailee alueella, jossa puutiaisia on runsaasti, tämä niin kutsuttu punkkirokote tulisi ottaa sekä lapsille että vanhemmille (mainitse kuitenkin ensin, jos olet raskaana tai imetät).

Faktantarkistus: Kristiina Malmström, lastenlääkäri

Jaa artikkeli