Raskautta koskevat artikkelit

libero_recruitment_2021_20_early-pregnant-woman-in-window_mobile

Raskauden psykologiset oireet - mitä ne ovat?

Raskauteen kuuluvat fyysiset muutokset ovat monille tuttuja. Raskaudesta ja tunteista sekä tulevien vanhempien psykologisesta prosessista puhutaan sen sijaan vähemmän. Moni kokee raskaudessa ahdistusta tai alakuloa – jopa lasten hankinnan mielekkyys voi epäilyttää. Tunnepuoli vaikuttaa meihin siinä missä kasvava raskausvatsakin.

essity5960_mobile

Painonnousu raskauden aikana

Paino nousee väistämättä, kun tulee raskaaksi. Se kuuluu prosessiin ja on tarpeen vauvan kehityksen kannalta. Lisäkilojen määrä on hyvin yksilöllinen. Silti moni miettii, millainen painonnousu raskauden aikana on normaalia. Entä mikä neuvoksi, jos painon vatvominen tuntuu epämukavalta?

Blöjtårta_artikel_

Vaippakakku – näin teet sen itse

Vaippakakku on täydellinen lahja vauvakutsuille eli baby showereille, mutta mitä sen askarteluun tarvitaan? Ja miten se ylipäätään tehdään? Täältä saat ohjeita ja vinkkejä upean vaippakakun tekemiseen itse!

190910_libero_UG8_064

Lantiopohjan lihasten harjoittelu raskaana ja synnytyksen jälkeen

Muista treenata lantionpohjan lihaksia – tämän neuvon useimmat saavat kuulla ennen raskautta, sen aikana ja synnytyksen jälkeen. Joskus tuntuu, että sitä toistellaan halki elämän. Mutta miten treenata lantionpohjaa oikein, ja onko se oikeasti tarpeen aivan kaikille?

sca_od7_mgl9247_teaser

Epäidenttiset ja identtiset kaksoset – erot ja yhtäläisyydet

Kaksosten odotus voi olla kaksin verroin jännittävämpää. Ovatko vauvat samaa vai eri sukupuolta? Ovatko he identtisiä vai eivät? Mutta selviävätkö vastaukset näihin kysymyksiin ennen synnytystä vai vasta sen jälkeen?

libero_tomorrow_project_09_mobile

Raskaana lentäminen ja matkustaminen

Raskaana matkustaminen onnistuu yleensä mainiosti. Kasvavan vatsan kanssa reissaaminen voi kuitenkin luonnollisesti olla hieman tavallista epämukavampaa ja hankalampaa. Siksi kannattaa suunnitella matka hyvin ja ottaa selvää turvallisuusasioista, kuten kuinka kiinnittää turvavyö raskauden aikana tai mihin saakka lentäminen raskauden aikana on sallittua.

preg13297_mobile

Vinkkejä äitiysvaatteisiin

Aivan uuden vaatevaraston ostaminen raskauden ajaksi ei välttämättä houkuttele sen paremmin taloudellisesti kuin ekologisestikaan. Omasta kaapista löytyy kuitenkin paljon vaatteita, jotka toimivat mainiosti myös raskausaikana. Tässä artikkelissa jaamme vinkkejä äitiysvaatteisiin ja siihen, mihin kannattaa panostaa rahallisesti.

essity7542_mobile

Miten korona vaikuttaa synnytykseen?

Saako puoliso osallistua synnytykseen? Mitä tapahtuu, jos sairastun COVID-19-tautiin lähellä laskettua aikaa? Voiko koronavirus tarttua vastasyntyneeseen? Koronavirus vaikuttaa terveydenhuoltoon laajalti – mitä se tarkoittaa tällä hetkellä synnytysten kannalta? Tässä artikkelissa on lisätietoja edelleen jatkuvan koronapandemian vaikutuksista lähestyvään synnytykseen.

pain_relief_teaser

Kivunlievitys synnytyksessä

Lapsen synnyttäminen ei ole ruusuilla tanssimista. Synnytys sattuu – siitä ei pääse yli eikä ympäri. Siksi on järkevää perehtyä synnytyksen kivunlievitykseen ja eri puudutusmenetelmiin jo ennen kuin H-hetki koittaa.

_i2a3798_mobile

Synnytykseen valmistautuminen

Lapsia on toki syntynyt aina ja synnytys kuuluu ihmiskehon luonnollisiin tehtäviin. Silti se on myös yksi kaikkein kovimmista koetuksista, mitä elimistömme voi kohdata. Siksi on hyvä pohtia, miten valmistautua synnytykseen parhaalla mahdollisella tavalla.

doulabild2_mobile

Doula tukena synnytyksessä

Oikeastaan heitä on ollut aina: naisia, joilla on kokemusta ja tietoa synnytyksistä ja jotka ovat auttaneet niissä kautta aikojen. Nykyajan doula tukee koko perhettä synnytyksen aikana, ja usein hänellä on tärkeä rooli jo raskauden aikana.

giving_brith_four_phases_teaser

Synnytyksen neljä vaihetta

Miltä synnyttäminen tuntuu? Sattuuko alatiesynnytys alusta loppuun? Eikö synnytys olekaan ohi, kun lapsi on ulkona? Tässä artikkelissa kerromme, miten synnytyksen vaiheet etenevät ja mitä elimistössä tapahtuu niiden aikana.

givingbirth_positions_teaser

Synnytysasennot

Kylpyammeessa, jumppapallolla, nelinkontin – mikä on paras synnytysasento? Kuuntele kehoasi, kokeile mikä tuntuu hyvältä ja kysy kätilöltä neuvoa.

190912_libero_nb2_226_mobile

Kotisynnytys

Kiinnostus kotona synnyttämistä kohtaan on kasvanut viime vuosina. On kuitenkin tärkeää olla tietoinen kotisynnytyksen hyödyistä, riskeistä ja käytännön järjestelyistä, jos harkitsee tätä vaihtoehtoa.

cesarean1_teaser

Keisarileikkaus eli sektio

Keisarileikkauksella voidaan tarkoittaa joko suunniteltua sektiota, synnytyksen vaikeutuessa tehtävää kiireellistä sektiota (eli päivystyssektiota) tai hätäsektiota. Syystä huolimatta itse toimenpide on aina sama, kuten myös sen tulos – sylissä tuhiseva nyytti.

libero_brand-launch_ultrasound_mobile

Kaksoset tulossa

Kaksosraskaus tulee useimmille täytenä yllätyksenä. Tietoa sulatellessa mielessä voivat vaihdella ilon, huolen, jännityksen ja hämmästyksen tunteet.

essity7711_mobile

Alkuraskauden oireet – olenko raskaana?

Voiko raskauden tuntea? Millaisia ovat alkuraskauden oireet ennen plussaa, ja milloin ne ilmenevät? Jokainen raskaus ilmoittaa itsestään eri tavoin, mutta tiettyjä merkkejä voi silti tarkkailla. Alla on lueteltu yleisiä varhaisia raskausoireita.

190919_libero_image_428_mobile

Nuuska ja tupakointi raskauden aikana

Useimmat tietävät, että tupakointi on vaarallista myös raskausaikana – niin aktiivinen kuin passiivinenkin tupakointi. Mutta tiesitkö, että myös nuuskan käyttö raskausaikana on yhtä haitallista?

premature_teaser

Keskoset ja ennenaikainen synnytys

Suomessa ennenaikaisesti eli ennen 37. raskausviikkoa syntyvien lasten osuus on noin kuusi prosenttia. Useimmat keskosvauvat kehittyvät täysin normaalisti, eikä ennenaikaisesta syntymästä aiheudu heille mitään pidempiaikaista haittaa.

essity6955_mobile

Raskausajan ruokavalio – kymmenen vinkkiä

Tietyt ruoat ovat erityisen terveellisiä raskauden aikana. Tarve syödä kahden edestä on kuitenkin myytti huolimatta siitä, miten terveellisesti syö. Ruoan määrän on tärkeää sovittaa energiankulutuksen ja raskauden etenemisen mukaan. Ensimmäisten 12 viikon aikana ei energiansaannin kannalta tarvita mitään ylimääräistä. Sen sijaan foolihapon saanti on tärkeää turvata jo alkuraskaudessa. Raskauden edetessä energiantarve kasvaa. Viimeisellä raskauskolmanneksella tarvitaan suunnilleen yksi ylimääräinen päällystetty voileipä päivässä. Noudata monipuolista ja vaihtelevaa ruokavaliota. Jotta saat varmasti tarpeeksi tärkeitä ravintoaineita, joita sinä ja lapsesi tarvitsette, kannattaa suosia tiettyjä erityisen terveellisiä elintarvikkeita.

libero_recruitment_2021_13_pregnant-woman-snacking-in-kitchen_mobile

Vitamiinit, kivennäisaineet ja foolihappo

D-vitamiinia, rautaa, kalsiumia ja foolihappoa – raskauden aikana keho tarvitsee hurjasti erilaisia vitamiineja ja kivennäisaineita. Monipuolinen ruokavalio kantaa pitkälle, mutta joidenkin ravintoaineiden riittävän saannin turvaaminen voi silti olla haastavaa. Olemme koonneet tärkeimmät faktat tähän artikkeliin.


essity7711_zoomed_mobile

Olen raskaana!

Positiivinen raskaustesti täyttää mielen, sydän hakkaa ja vatsanpohjassa tuntuu. Tästä alkaa pitkä, jännittävä, hauska, vaativa ja fantastinen matka, joka muuttaa elämän. Aina kun maailmaan syntyy lapsi, syntyy myös vanhempi.

libero_recruitment_2021_13_pregnant-woman-snacking-in-kitchen_mobile

Kasvisruoka ja raskaus

Raskaus ja kasvisruokavalio tai vegaaninen ruokavalio sopivat hyvin yhteen, kunhan sekä äidille että lapselle tärkeiden ravintoaineiden saanti turvataan. Kasvissyöjän on hyvä tarkkailla esimerkiksi proteiinin, raudan, jodin, B12-vitamiinin ja D-vitamiinin saantia. Raskauden aikana niiden kanssa on oltava erityisen tarkkana. Vegaanius raskauden aikana on turvallista, kun käytetään tiettyjä ravintolisiä sekä monipuolisia kasviproteiineja.

Essity6339

Raudanpuute raskauden aikana

Oletko väsynyt ja hengästynyt? Onko menossa noin 20. raskausviikko? Todennäköisesti kärsit raudanpuutteesta. Rautavajetta voi paikata syömällä rautapitoista ruokaa ja käyttämällä tarvittaessa rautalisää.

nausea_teaser

13 vinkkiä avuksi raskauspahoinvointiin

Lähes puolet odottavista äideistä kärsii raskauden aikana pahoinvoinnista, varsinkin aamuisin. Raskauspahoinvointi alkaa yleensä ensimmäisen kuukauden jälkeen ja menee ohi noin kolmen kuukauden kohdalla. Joillakin pahoinvointi ja oksentelu saattavat jatkua koko raskauden ajan.

190919_libero_image_394_mobile

Nimen valinta lapselle

Aino, Leo, Emil, Ali, Mariam… Nimen valitseminen omalle lapselle on jännittävää, haastavaa ja tuntuu joskus lähes mahdottomalta. Nimen tulisi kestää aikaa ja sopia niin nalkuttavien vanhempien kuin parhaiden kavereidenkin suuhun. Ei siis mitään paineita… Tässä kuitenkin vinkkejä, joista voi olla apua!

essity6339_mobile

Oletko raskaana ja pelkäät koronavirustartuntaa?

Kuulunko riskiryhmään, voiko koronavirus olla vaaraksi lapselle ja mitä puolison on otettava huomioon? Olemme keränneet tähän artikkeliin tärkeitä tietoja odottajille, joilla on koronaviruksen aiheuttama COVID-19-tauti tai jotka pelkäävät saavansa koronavirustartunnan.

libero_recruitment_2021_6_pregnant-woman-in-bed_mobile

Raskaana olevalle vaaralliset sairaudet

Suurin osa bakteereista ja viruksista ei aiheuta haittaa sikiölle, ja raskaana olevalle vaaralliset infektiot ovat nekin onneksi harvassa. Joitakin ikäviä poikkeuksia kuitenkin on, ja niistä on hyvä olla tietoinen.

first_midwife_teaser

Ensimmäinen neuvolakäynti

Plussatesti tehty ja vauva tulossa – ihanaa ja jännittävää! Seuraava askel on ottaa yhteys äitiysneuvolaan ensimmäisen neuvolakäynnin sopimista varten.

preg13566_mobile

Lääkkeiden käyttö raskauden aikana

Raskaana olevakin voi sairastua ja tarvita lääkitystä. Tällöin on hyvä muistaa, että monia käsikauppalääkkeitä on vältettävä raskauden aikana. Tässä artikkelissa tarkastellaan raskautta ja lääkkeitä eri näkökulmista: yleisesti käytettyjä valmisteita, suhtautumista lääkityksiin raskauden aikana sekä luontaistuotteita.libero_recruitment_2021_5_kneeling-pregnant-woman-with-pain_mobile

Raskausajan monenlaiset vaivat

Raskaus on upea asia, jossa on paljon ihania puolia: vauvan ensimmäinen potku, elämänmuutokseen liittyvät perhoset vatsassa, ihmiskehon ihmeellisyys ja niin edelleen. Tästä huolimatta odotukseen voivat kuitenkin kuulua myös jatkuva pahoinvointi, äkillinen pissahätä ja turhauttava hajamielisyys.

libero_recruitment_2021_6_pregnant-woman-in-bed_mobile

Kyljellään, mahallaan ja selällään nukkuminen raskauden aikana

Onko parasta suosia selällään, kyljellään vai mahallaan nukkumista raskauden aikana? Mitä tehdä, jos saa pyöriä sängyssä puoli yötä löytääkseen mukavan asennon? Tässä artikkelissa käymme läpi erilaisia nukkuma-asentoja ja raskauden nukkumiselle aiheuttamia ongelmia. Kerromme myös vinkkejä univaikeuksien selättämiseen.

birthstart_teaser

Miten synnytys alkaa

Hetki voi koittaa millä viikolla hyvänsä! Mutta mistä tietää synnytyksen lähestyvän? Synnytyksen lähestyessä seurattavia asioita on paljon, mutta varmoja merkkejä vain yksi: säännölliset supistukset.

libero_recruitment_2021_19_late-pregnant-woman-belly_mobile

Mitä tapahtuu, kun lapsivesi menee?

Oho! Lapsivesi meni… Elokuvissa lapsivesi loiskuu ympäri lattiaa, sitten alkavat supistukset ja vauva syntyy hetkeä myöhemmin. Todellisuudessa lapsivedenmeno on vähän monimutkaisempi tapahtuma. Se ei läheskään aina ole synnytyksen lähtölaukaus. Usein käy päinvastoin ja supistukset ovat jatkuneet jo hyvän aikaa, ennen kuin lapsivesi menee.

libero_brand-launch_newborn_mobile

Mitä vauva tarvitsee - ostoslista vastasyntyneelle

Mitä vastasyntynyt tarvitsee, ja mitä vauvatarvikkeita on hyvä olla valmiina odottamassa, kun tulette sairaalasta kotiin? Tiedämme, että tämä voi olla melkoinen suo. Olemme laatineet avuksi ostoslistan ennen vauvan syntymää hankittavista vauvatarvikkeista.

libero_recruitment_2021_7_pregnant-couple-in-bed_mobile

Yliaikaisuus, kalvojen irrottelu ja synnytyksen käynnistäminen

Tuntuuko, että päivät suorastaan matelevat, kun laskettu aika on jo mennyt? Oletko kokeillut ikkunoiden puunausta, chilin syöntiä ja muita poppakonsteja jo kyllästymiseen asti? Vaikka odotus tuntuisi loputtomalta, on hyvä muistaa, että on täysin normaalia synnyttää pari viikkoa ennen laskettua aikaa tai sen jälkeen. Itse asiassa vain viisi prosenttia odottajista synnyttää laskettuna päivänä.

essity7511_mobile

Raskaus, iho ja hiukset

Raskausarvet, akne ja pigmenttimuutokset – vaiko sittenkin hehkuva iho ja tuuheat kutrit? Raskaudessa iho ja hiukset voivat muuttua hurjasti joko parempaan tai huonompaan suuntaan.

libero_recruitment_2021_19_late-pregnant-woman-belly_mobile

Sikiön liikkeet – miten usein vauva liikkuu?

Kevyttä kuplintaa, reipasta voimistelua ja kaikkea siltä väliltä: lasten erilaisuus näkyy jo siinä, miten he liikkuvat kohdussa ollessaan. Jokainen raskaana oleva tuntee kuitenkin sikiön liikkeet sisällään ennemmin tai myöhemmin.

_i2a4003_mobile

Sisarusten saaminen – vinkkejä mustasukkaisuuteen

Tulet jälleen vanhemmaksi – onneksi olkoon! Tällä kertaa teitä lasta odottavia on monta, mutta kaikki perheenjäsenet eivät välttämättä innostu asiasta yhtä paljon. Lue vinkkimme sisaruskateuteen ja miten valmistelet lastasi sisaruksen tuloon.

190919_libero_image_428_mobile

Sikiöseulonnat – ultraääni, niskaturvotuksen mittaus ja NIPT

Moni tuleva vanhempi odottaa ultraäänitutkimusta innolla. Lapsen näkeminen kohdussa voi tehdä raskauden todellisemmaksi. Varhaisraskauden ultraäänitutkimus on yleisin sikiöseulontatutkimus, ja useimmat odottajat osallistuvat siihen. Joskus voi kuitenkin olla syytä tehdä myös muita tutkimuksia, joilla voidaan selvittää sikiön mahdollisia poikkeavuuksia ja varmistaa, että tämä kasvaa normaalisti.

bond_to_baby_teaser

Kiintyminen vauvaan raskausaikana

Lapselle kiintymyssuhde vanhempaan on tärkeä, koska se varmistaa henkiinjäämisen, mutta miten tulevan vanhemman tunneside vatsassa olevaan vauvaan oikeastaan kehittyy?

birthfear_teaser

Synnytyspelko

Synnytykseen liittyvä jännitys ja huoli ovat normaaleja tunteita ja osa kokemukseen valmistautumista. Joskus huoli voi kuitenkin kasvaa niin suureksi, että synnytyspelko estää raskauden tyystin tai vaikuttaa koko odotukseen.

partner_pregnant_teaser

Puolison rooli raskauden aikana

Raskauteen liittyvää fyysistä rasitusta ei tietenkään voi jakaa. On kuitenkin monia muita tapoja osallistua raskauteen niin, että siitä tulee teille yhteinen kokemus.

libero_recruitment_2021_2_pregnant-woman-with-pain_mobile

Ennakoivat supistukset, synnytyssupistukset ja jälkisupistukset

Raskauden aikana moni oppii, miltä supistukset tuntuvat. Mutta mitä eroa ennakoivilla supistuksilla ja synnytyssupistuksilla oikeastaan on? Tässä artikkelissa kerromme, miten erilaiset supistukset eroavat toisistaan ja miltä ne tuntuvat.

pregnant_sick_teaser

Raskaus ja virtsatietulehdus

Virtsatieinfektio eli VTI ja sen aiheuttama virtsatietulehdus on melko yleinen vaiva niin lapsilla kuin aikuisillakin. Raskaana olevalla on hieman tavallista suurempi virtsatietulehduksen riski – ja kyllä, hoitamaton virtsatietulehdus voi olla vaaraksi sekä odottavalle äidille että syntymättömälle lapselle.

libero_recruitment_2021_1_pregnant-woman-with-iphone_mobile

Työssä vai vapaalla raskauden aikana?

Miten erityisraskausraha toimii? Mitä oikeuksia raskaana olevalla työntekijällä on suhteessa työnantajaan, ja mitä jos joutuu jäämään sairauslomalle? Tässä artikkelissa kerromme odotusajasta työelämän näkökulmasta.

libero_recruitment_2021_4_pregnant-couple-in-sofa_mobile

Raskaus ja seksuaalisuus

Tekeekö yhtäkkiä hirveästi mieli seksiä – tai tympiikö pelkkä ajatuskin? Raskauden aikana niin odottajan kuin mahdollisen puolisonkin seksuaalinen halukkuus voi vaihdella eri suuntiin. Reaktiot kehossa ja tunteissa tapahtuviin muutoksiin ovat hyvin yksilöllisiä.

bloodgroups_teaser

Odottajan ja sikiön toisistaan poikkeavat veriryhmät

Veriryhmä on perinnöllinen ominaisuus, joten lapsen veriryhmä määräytyy biologisten vanhempien veriryhmien mukaan. Ne ovat kuitenkin monimutkaisia eivätkä periydy suoraan. Joskus lapsella voi jopa olla aivan eri veriryhmä kuin vanhemmilla. Tämä voi aiheuttaa hankaluuksia, jos raskaana oleva kuuluu Rh-negatiiviseen veriryhmään.

headache_teaser

Raskaus, päänsärky ja migreeni

Pää jyskyttää ja migreeni tekee tuloaan – tekisi mieli vain maata pimeässä huoneessa ja sulkea muu maailma ulkopuolelle, kunnes päänsärky hellittää. Mistä raskausajan päänsärky johtuu? Entä miten hoitaa ja ehkäistä päänsärkyä raskausaikana?

essity7355_mobile

Pre-eklampsia eli raskausmyrkytys - oireet ja hoito

Pre-eklampsia on oireyhtymä, jossa raskaana olevan verenpaine kohoaa. Siitä käytetään joskus myös vanhempaa nimitystä raskausmyrkytys. Korkean verenpaineen lisäksi yleinen merkki sen kehittymisestä on proteiinin eli valkuaisen esiintyminen virtsassa.

Bugaboo-mobile

Lastenvaunujen hankinta – vinkkejä ja neuvoja

Lastenrattaat, sisarusrattaat, duo- tai yhdistelmävaunut, kaksosvaunut, matkarattaat… Vaunu- ja ratasmalleja riittää kuin kasvilajeja viidakossa! Ei syytä huoleen, sillä tästä artikkelista saat kaiken tarvitsemasi tiedon lastenrattaista ja -vaunuista, kuten mitä eri nimityksillä tarkoitetaan ja mitä ennen ostopäätöstä kannattaa ottaa huomioon.

libero_brand-launch_ultrasound-close_mobile

Raskausdiabetes - tyypilliset oireet

Oletko huolissasi veren sokeriarvoista? Raskausaikana elimistö tarvitsee enemmän insuliinia. Tämä voi laukaista erityisen sokeriaineenvaihdunnan häiriön, josta käytetään nimitystä raskausdiabetes. Älä kuitenkaan huolestu, sillä tilannetta seurataan neuvolassa.

givingbirth_2_teaser

Mitä synnytysosastolla tapahtuu?

Vauva on nyt tulossa! Ei muuta kuin kassit kainaloon ja auton nokka kohti sairaalaa. Kuukausien odotus on pian ohi.

preg13528_mobile

Treenaaminen ja liikunta raskausaikana

Olet varmasti kuullut ennenkin, että liikunta tekee hyvää. Se parantaa esimerkiksi unenlaatua, mielialaa ja vastustuskykyä. Mutta tiesitkö, että liikunnasta on erityistä hyötyä juuri raskaana olevalle? Tässä artikkelissa kerromme, miksi raskaus ja liikunta sopivat yhteen ja miten liikkua raskauden eri kolmanneksilla.

birthsupport_teaser

Hyvänä tukihenkilönä synnytyksessä

Kuinka paljon se sattuu? Miten kauan se kestää? Ja mitä sinun odotetaan synnytyksen tukihenkilön roolissa tekevän? Synnytyksen alla on ilmassa monia kysymyksiä, myös sillä, joka tulee mukaan synnyttäjän tueksi.

pack_teaser

Tarkistuslista synnytyskassin pakkaamiseen

Milloin pakata sairaalakassi synnytystä varten, ja mitä osastolle on hyvä ottaa mukaan? Olemme laatineet tarkistusluettelon, jotta sinun olisi helpompi päättää, mitä sairaalakassiin kenties kannattaa pakata – ja mitä voit suosiolla jättää kotiin.

food_to_avoid_teaser

Raskauden aikana vältettävät ruoka-aineet

Mitä raskauden aikana tulisi välttää? Saako kahvia juoda? Entä mikä on listeria? Tässä artikkelissa on tietoa raskausajan ruokavaliosta ja etenkin ruoista, joita raskaana olevan ei tulisi syödä.

libero_recruitment_2021_13_pregnant-woman-snacking-in-kitchen_mobile

Kalan syönti raskauden aikana

Kalassa ja äyriäisissä on paljon ravintoaineita, joita sinä ja lapsesi tarvitsette raskauden aikana. Ne sisältävät muun muassa hyödyllisiä rasvahappoja, jotka vaikuttavat lapsen aivojen kehitykseen. Joissakin kaloissa voi kuitenkin olla ympäristömyrkkyjä, joten kalan kanssa täytyy olla tarkkana.

pregnant_sick_teaser

Ruokamyrkytys raskauden aikana

Ruokamyrkytys tai vatsatautiin sairastuminen ei koskaan ole mukavaa, mutta raskausaikana se on vielä ikävämpää. Voi kuitenkin olla helpottavaa tietää, että siitä ei yleensä ole vaaraa syntymättömälle lapselle.

essity6955_mobile

Raskaus ja närästys – käytännön vinkkejä

Närästys voi käydä tukalaksi, kun kasvava lapsi vie entistä enemmän tilaa. Vaikka närästys on vaaratonta, se voi silti olla epämiellyttävää. Tässä artikkelissa on vinkkejä olon helpottamiseen.

essity7711_mobile

Raskaus ja alkoholi

Alkoholin haitat sikiölle on todistettu lukemattomissa tutkimuksissa. Mutta miten suhtautua alkoholittomina pidettyihin juomiin tai ruoassa olevaan alkoholiin? Entä mitä, jos on juonut tietämättä olevansa raskaana? Tästä artikkelista saat vastauksia.libero_brand-launch_ultrasound_mobile

Kun vauva on perätilassa

Perätilasta puhutaan, kun vauva asettuu synnytyksen lähestyessä takapuoli alaspäin. Näin käy vain noin kolmessa prosentissa tapauksista, ja usein perätilassa oleva lapsi yritetäänkin kääntää päätilaan eli pää alaspäin.

preg13566_mobile

Selkä- ja lantiokivut sekä häpyliitoksen löystyminen

On tavallista, että raskauden aikana selkää särkee, liitoskivut vaivaavat ja raskausajan nivuskivut valvottavat. Selkäsärkyä voi kuitenkin helpottaa!