synnytys
Kotisynnytys
Kiinnostus kotona synnyttämistä kohtaan on kasvanut viime vuosina. On kuitenkin tärkeää olla tietoinen kotisynnytyksen hyödyistä, riskeistä ja käytännön järjestelyistä, jos harkitsee tätä vaihtoehtoa.
synnytys
Kiinnostus kotona synnyttämistä kohtaan on kasvanut viime vuosina. On kuitenkin tärkeää olla tietoinen kotisynnytyksen hyödyistä, riskeistä ja käytännön järjestelyistä, jos harkitsee tätä vaihtoehtoa.
terveys ja hyvät neuvot
Raskaana matkustaminen onnistuu yleensä mainiosti. Kasvavan vatsan kanssa reissaaminen voi kuitenkin luonnollisesti olla hieman tavallista epämukavampaa ja hankalampaa. Siksi kannattaa suunnitella matka hyvin ja ottaa selvää turvallisuusasioista, kuten kuinka kiinnittää turvavyö raskauden aikana tai mihin saakka lentäminen raskauden aikana on sallittua.
hyvä olla olemassa
Aivan uuden vaatevaraston ostaminen raskauden ajaksi ei välttämättä houkuttele sen paremmin taloudellisesti kuin ekologisestikaan. Omasta kaapista löytyy kuitenkin paljon vaatteita, jotka toimivat mainiosti myös raskausaikana. Tässä artikkelissa jaamme vinkkejä äitiysvaatteisiin ja siihen, mihin kannattaa panostaa rahallisesti.
synnytys
Saako puoliso osallistua synnytykseen? Mitä tapahtuu, jos sairastun COVID-19-tautiin lähellä laskettua aikaa? Voiko koronavirus tarttua vastasyntyneeseen? Koronavirus vaikuttaa terveydenhuoltoon laajalti – mitä se tarkoittaa tällä hetkellä synnytysten kannalta? Tässä artikkelissa on lisätietoja edelleen jatkuvan koronapandemian vaikutuksista lähestyvään synnytykseen.
synnytys
Lapsen synnyttäminen ei ole ruusuilla tanssimista. Synnytys sattuu – siitä ei pääse yli eikä ympäri. Siksi on järkevää perehtyä synnytyksen kivunlievitykseen ja eri puudutusmenetelmiin jo ennen kuin H-hetki koittaa.
synnytys
Oikeastaan heitä on ollut aina: naisia, joilla on kokemusta ja tietoa synnytyksistä ja jotka ovat auttaneet niissä kautta aikojen. Nykyajan doula tukee koko perhettä synnytyksen aikana, ja usein hänellä on tärkeä rooli jo raskauden aikana.
synnytys
Lapsia on toki syntynyt aina ja synnytys kuuluu ihmiskehon luonnollisiin tehtäviin. Silti se on myös yksi kaikkein kovimmista koetuksista, mitä elimistömme voi kohdata. Siksi on hyvä pohtia, miten valmistautua synnytykseen parhaalla mahdollisella tavalla.
synnytys
Miltä synnyttäminen tuntuu? Sattuuko alatiesynnytys alusta loppuun? Eikö synnytys olekaan ohi, kun lapsi on ulkona? Tässä artikkelissa kerromme, miten synnytyksen vaiheet etenevät ja mitä elimistössä tapahtuu niiden aikana.
synnytys
Kylpyammeessa, jumppapallolla, nelinkontin – mikä on paras synnytysasento? Kuuntele kehoasi, kokeile mikä tuntuu hyvältä ja kysy kätilöltä neuvoa.
synnytys
Keisarileikkauksella voidaan tarkoittaa joko suunniteltua sektiota, synnytyksen vaikeutuessa tehtävää kiireellistä sektiota (eli päivystyssektiota) tai hätäsektiota. Syystä huolimatta itse toimenpide on aina sama, kuten myös sen tulos – sylissä tuhiseva nyytti.
terveys ja hyvät neuvot
Kaksosraskaus tulee useimmille täytenä yllätyksenä. Tietoa sulatellessa mielessä voivat vaihdella ilon, huolen, jännityksen ja hämmästyksen tunteet.
yleisiä kysymyksiä
Voiko raskauden tuntea? Millaisia ovat alkuraskauden oireet ennen plussaa, ja milloin ne ilmenevät? Jokainen raskaus ilmoittaa itsestään eri tavoin, mutta tiettyjä merkkejä voi silti tarkkailla. Alla on lueteltu yleisiä varhaisia raskausoireita.
terveys ja hyvät neuvot
Useimmat tietävät, että tupakointi on vaarallista myös raskausaikana – niin aktiivinen kuin passiivinenkin tupakointi. Mutta tiesitkö, että myös nuuskan käyttö raskausaikana on yhtä haitallista?
synnytys
Suomessa ennenaikaisesti eli ennen 37. raskausviikkoa syntyvien lasten osuus on noin kuusi prosenttia. Useimmat keskosvauvat kehittyvät täysin normaalisti, eikä ennenaikaisesta syntymästä aiheudu heille mitään pidempiaikaista haittaa.
terveys ja hyvät neuvot
Tietyt ruoat ovat erityisen terveellisiä raskauden aikana. Tarve syödä kahden edestä on kuitenkin myytti huolimatta siitä, miten terveellisesti syö. Ruoan määrän on tärkeää sovittaa energiankulutuksen ja raskauden etenemisen mukaan. Ensimmäisten 12 viikon aikana ei energiansaannin kannalta tarvita mitään ylimääräistä. Sen sijaan foolihapon saanti on tärkeää turvata jo alkuraskaudessa. Raskauden edetessä energiantarve kasvaa. Viimeisellä raskauskolmanneksella tarvitaan suunnilleen yksi ylimääräinen päällystetty voileipä päivässä. Noudata monipuolista ja vaihtelevaa ruokavaliota. Jotta saat varmasti tarpeeksi tärkeitä ravintoaineita, joita sinä ja lapsesi tarvitsette, kannattaa suosia tiettyjä erityisen terveellisiä elintarvikkeita.
terveys ja hyvät neuvot
D-vitamiinia, rautaa, kalsiumia ja foolihappoa – raskauden aikana keho tarvitsee hurjasti erilaisia vitamiineja ja kivennäisaineita. Monipuolinen ruokavalio kantaa pitkälle, mutta joidenkin ravintoaineiden riittävän saannin turvaaminen voi silti olla haastavaa. Olemme koonneet tärkeimmät faktat tähän artikkeliin.
terveys ja hyvät neuvot
Positiivinen raskaustesti täyttää mielen, sydän hakkaa ja vatsanpohjassa tuntuu. Tästä alkaa pitkä, jännittävä, hauska, vaativa ja fantastinen matka, joka muuttaa elämän. Aina kun maailmaan syntyy lapsi, syntyy myös vanhempi.
terveys ja hyvät neuvot
Keskenmeno on syystä ja raskauden kestosta riippumatta usein hyvin raskas kokemus. On yksilöllistä, kuinka kauan siihen liittyvän surun työstäminen kestää.
terveys ja hyvät neuvot
Raskaus ja kasvisruokavalio tai vegaaninen ruokavalio sopivat hyvin yhteen, kunhan sekä äidille että lapselle tärkeiden ravintoaineiden saanti turvataan. Kasvissyöjän on hyvä tarkkailla esimerkiksi proteiinin, raudan, jodin, B12-vitamiinin ja D-vitamiinin saantia. Raskauden aikana niiden kanssa on oltava erityisen tarkkana. Vegaanius raskauden aikana on turvallista, kun käytetään tiettyjä ravintolisiä sekä monipuolisia kasviproteiineja.
perhe ja suhteet
Aino, Leo, Emil, Ali, Mariam… Nimen valitseminen omalle lapselle on jännittävää, haastavaa ja tuntuu joskus lähes mahdottomalta. Nimen tulisi kestää aikaa ja sopia niin nalkuttavien vanhempien kuin parhaiden kavereidenkin suuhun. Ei siis mitään paineita… Tässä kuitenkin vinkkejä, joista voi olla apua!
terveys ja hyvät neuvot
Oletko väsynyt ja hengästynyt? Onko menossa noin 20. raskausviikko? Todennäköisesti kärsit raudanpuutteesta. Rautavajetta voi paikata syömällä rautapitoista ruokaa ja käyttämällä tarvittaessa rautalisää.
terveys ja hyvät neuvot
Lähes puolet odottavista äideistä kärsii raskauden aikana pahoinvoinnista, varsinkin aamuisin. Raskauspahoinvointi alkaa yleensä ensimmäisen kuukauden jälkeen ja menee ohi noin kolmen kuukauden kohdalla. Joillakin pahoinvointi ja oksentelu saattavat jatkua koko raskauden ajan.
terveys ja hyvät neuvot
Kuulunko riskiryhmään, voiko koronavirus olla vaaraksi lapselle ja mitä puolison on otettava huomioon? Olemme keränneet tähän artikkeliin tärkeitä tietoja odottajille, joilla on koronaviruksen aiheuttama COVID-19-tauti tai jotka pelkäävät saavansa koronavirustartunnan.
terveys ja hyvät neuvot
Plussatesti tehty ja vauva tulossa – ihanaa ja jännittävää! Seuraava askel on ottaa yhteys äitiysneuvolaan ensimmäisen neuvolakäynnin sopimista varten.
terveys ja hyvät neuvot
Suurin osa bakteereista ja viruksista ei aiheuta haittaa sikiölle, ja raskaana olevalle vaaralliset infektiot ovat nekin onneksi harvassa. Joitakin ikäviä poikkeuksia kuitenkin on, ja niistä on hyvä olla tietoinen.
terveys ja hyvät neuvot
Raskaana olevakin voi sairastua ja tarvita lääkitystä. Tällöin on hyvä muistaa, että monia käsikauppalääkkeitä on vältettävä raskauden aikana. Tässä artikkelissa tarkastellaan raskautta ja lääkkeitä eri näkökulmista: yleisesti käytettyjä valmisteita, suhtautumista lääkityksiin raskauden aikana sekä luontaistuotteita.
terveys ja hyvät neuvot
Onko parasta suosia selällään, kyljellään vai mahallaan nukkumista raskauden aikana? Mitä tehdä, jos saa pyöriä sängyssä puoli yötä löytääkseen mukavan asennon? Tässä artikkelissa käymme läpi erilaisia nukkuma-asentoja ja raskauden nukkumiselle aiheuttamia ongelmia. Kerromme myös vinkkejä univaikeuksien selättämiseen.
terveys ja hyvät neuvot
Raskaus on upea asia, jossa on paljon ihania puolia: vauvan ensimmäinen potku, elämänmuutokseen liittyvät perhoset vatsassa, ihmiskehon ihmeellisyys ja niin edelleen. Tästä huolimatta odotukseen voivat kuitenkin kuulua myös jatkuva pahoinvointi, äkillinen pissahätä ja turhauttava hajamielisyys.
synnytys
Hetki voi koittaa millä viikolla hyvänsä! Mutta mistä tietää synnytyksen lähestyvän? Synnytyksen lähestyessä seurattavia asioita on paljon, mutta varmoja merkkejä vain yksi: säännölliset supistukset.
synnytys
Oho! Lapsivesi meni… Elokuvissa lapsivesi loiskuu ympäri lattiaa, sitten alkavat supistukset ja vauva syntyy hetkeä myöhemmin. Todellisuudessa lapsivedenmeno on vähän monimutkaisempi tapahtuma. Se ei läheskään aina ole synnytyksen lähtölaukaus. Usein käy päinvastoin ja supistukset ovat jatkuneet jo hyvän aikaa, ennen kuin lapsivesi menee.
synnytys
Tuntuuko, että päivät suorastaan matelevat, kun laskettu aika on jo mennyt? Oletko kokeillut ikkunoiden puunausta, chilin syöntiä ja muita poppakonsteja jo kyllästymiseen asti? Vaikka odotus tuntuisi loputtomalta, on hyvä muistaa, että on täysin normaalia synnyttää pari viikkoa ennen laskettua aikaa tai sen jälkeen. Itse asiassa vain viisi prosenttia odottajista synnyttää laskettuna päivänä.
hyvä olla olemassa
Mitä vastasyntynyt tarvitsee, ja mitä vauvatarvikkeita on hyvä olla valmiina odottamassa, kun tulette sairaalasta kotiin? Tiedämme, että tämä voi olla melkoinen suo. Olemme laatineet avuksi ostoslistan ennen vauvan syntymää hankittavista vauvatarvikkeista.
terveys ja hyvät neuvot
Raskausarvet, akne ja pigmenttimuutokset – vaiko sittenkin hehkuva iho ja tuuheat kutrit? Raskaudessa iho ja hiukset voivat muuttua hurjasti joko parempaan tai huonompaan suuntaan.
terveys ja hyvät neuvot
Moni tuleva vanhempi odottaa ultraäänitutkimusta innolla. Lapsen näkeminen kohdussa voi tehdä raskauden todellisemmaksi. Varhaisraskauden ultraäänitutkimus on yleisin sikiöseulontatutkimus, ja useimmat odottajat osallistuvat siihen. Joskus voi kuitenkin olla syytä tehdä myös muita tutkimuksia, joilla voidaan selvittää sikiön mahdollisia poikkeavuuksia ja varmistaa, että tämä kasvaa normaalisti.
terveys ja hyvät neuvot
Kevyttä kuplintaa, reipasta voimistelua ja kaikkea siltä väliltä: lasten erilaisuus näkyy jo siinä, miten he liikkuvat kohdussa ollessaan. Jokainen raskaana oleva tuntee kuitenkin sikiön liikkeet sisällään ennemmin tai myöhemmin.
perhe ja suhteet
Tulet jälleen vanhemmaksi – onneksi olkoon! Tällä kertaa teitä lasta odottavia on monta, mutta kaikki perheenjäsenet eivät välttämättä innostu asiasta yhtä paljon. Lue vinkkimme sisaruskateuteen ja miten valmistelet lastasi sisaruksen tuloon.
perhe ja suhteet
Raskauteen liittyvää fyysistä rasitusta ei tietenkään voi jakaa. On kuitenkin monia muita tapoja osallistua raskauteen niin, että siitä tulee teille yhteinen kokemus.
perhe ja suhteet
Lapselle kiintymyssuhde vanhempaan on tärkeä, koska se varmistaa henkiinjäämisen, mutta miten tulevan vanhemman tunneside vatsassa olevaan vauvaan oikeastaan kehittyy?
synnytys
Synnytykseen liittyvä jännitys ja huoli ovat normaaleja tunteita ja osa kokemukseen valmistautumista. Joskus huoli voi kuitenkin kasvaa niin suureksi, että synnytyspelko estää raskauden tyystin tai vaikuttaa koko odotukseen.
synnytys
Raskauden aikana moni oppii, miltä supistukset tuntuvat. Mutta mitä eroa ennakoivilla supistuksilla ja synnytyssupistuksilla oikeastaan on? Tässä artikkelissa kerromme, miten erilaiset supistukset eroavat toisistaan ja miltä ne tuntuvat.
terveys ja hyvät neuvot
Virtsatieinfektio eli VTI ja sen aiheuttama virtsatietulehdus on melko yleinen vaiva niin lapsilla kuin aikuisillakin. Raskaana olevalla on hieman tavallista suurempi virtsatietulehduksen riski – ja kyllä, hoitamaton virtsatietulehdus voi olla vaaraksi sekä odottavalle äidille että syntymättömälle lapselle.
perhe ja suhteet
Miten erityisraskausraha toimii? Mitä oikeuksia raskaana olevalla työntekijällä on suhteessa työnantajaan, ja mitä jos joutuu jäämään sairauslomalle? Tässä artikkelissa kerromme odotusajasta työelämän näkökulmasta.
terveys ja hyvät neuvot
Tekeekö yhtäkkiä hirveästi mieli seksiä – tai tympiikö pelkkä ajatuskin? Raskauden aikana niin odottajan kuin mahdollisen puolisonkin seksuaalinen halukkuus voi vaihdella eri suuntiin. Reaktiot kehossa ja tunteissa tapahtuviin muutoksiin ovat hyvin yksilöllisiä.
terveys ja hyvät neuvot
Veriryhmä on perinnöllinen ominaisuus, joten lapsen veriryhmä määräytyy biologisten vanhempien veriryhmien mukaan. Ne ovat kuitenkin monimutkaisia eivätkä periydy suoraan. Joskus lapsella voi jopa olla aivan eri veriryhmä kuin vanhemmilla. Tämä voi aiheuttaa hankaluuksia, jos raskaana oleva kuuluu Rh-negatiiviseen veriryhmään.
hyvä olla olemassa
Lastenrattaat, sisarusrattaat, duo- tai yhdistelmävaunut, kaksosvaunut, matkarattaat… Vaunu- ja ratasmalleja riittää kuin kasvilajeja viidakossa! Ei syytä huoleen, sillä tästä artikkelista saat kaiken tarvitsemasi tiedon lastenrattaista ja -vaunuista, kuten mitä eri nimityksillä tarkoitetaan ja mitä ennen ostopäätöstä kannattaa ottaa huomioon.
terveys ja hyvät neuvot
Pre-eklampsia on oireyhtymä, jossa raskaana olevan verenpaine kohoaa. Siitä käytetään joskus myös vanhempaa nimitystä raskausmyrkytys. Korkean verenpaineen lisäksi yleinen merkki sen kehittymisestä on proteiinin eli valkuaisen esiintyminen virtsassa.
terveys ja hyvät neuvot
Oletko huolissasi veren sokeriarvoista? Raskausaikana elimistö tarvitsee enemmän insuliinia. Tämä voi laukaista erityisen sokeriaineenvaihdunnan häiriön, josta käytetään nimitystä raskausdiabetes. Älä kuitenkaan huolestu, sillä tilannetta seurataan neuvolassa.
terveys ja hyvät neuvot
Olet varmasti kuullut ennenkin, että liikunta tekee hyvää. Se parantaa esimerkiksi unenlaatua, mielialaa ja vastustuskykyä. Mutta tiesitkö, että liikunnasta on erityistä hyötyä juuri raskaana olevalle? Tässä artikkelissa kerromme, miksi raskaus ja liikunta sopivat yhteen ja miten liikkua raskauden eri kolmanneksilla.
synnytys
Vauva on nyt tulossa! Ei muuta kuin kassit kainaloon ja auton nokka kohti sairaalaa. Kuukausien odotus on pian ohi.
terveys ja hyvät neuvot
Kuinka paljon se sattuu? Miten kauan se kestää? Ja mitä sinun odotetaan synnytyksen tukihenkilön roolissa tekevän? Synnytyksen alla on ilmassa monia kysymyksiä, myös sillä, joka tulee mukaan synnyttäjän tueksi.
synnytys
Milloin pakata sairaalakassi synnytystä varten, ja mitä osastolle on hyvä ottaa mukaan? Olemme laatineet tarkistusluettelon, jotta sinun olisi helpompi päättää, mitä sairaalakassiin kenties kannattaa pakata – ja mitä voit suosiolla jättää kotiin.
terveys ja hyvät neuvot
Mitä raskauden aikana tulisi välttää? Saako kahvia juoda? Entä mikä on listeria? Tässä artikkelissa on tietoa raskausajan ruokavaliosta ja etenkin ruoista, joita raskaana olevan ei tulisi syödä.
terveys ja hyvät neuvot
Kalassa ja äyriäisissä on paljon ravintoaineita, joita sinä ja lapsesi tarvitsette raskauden aikana. Ne sisältävät muun muassa hyödyllisiä rasvahappoja, jotka vaikuttavat lapsen aivojen kehitykseen. Joissakin kaloissa voi kuitenkin olla ympäristömyrkkyjä, joten kalan kanssa täytyy olla tarkkana.
terveys ja hyvät neuvot
Ruokamyrkytys tai vatsatautiin sairastuminen ei koskaan ole mukavaa, mutta raskausaikana se on vielä ikävämpää. Voi kuitenkin olla helpottavaa tietää, että siitä ei yleensä ole vaaraa syntymättömälle lapselle.
terveys ja hyvät neuvot
Närästys voi käydä tukalaksi, kun kasvava lapsi vie entistä enemmän tilaa. Vaikka närästys on vaaratonta, se voi silti olla epämiellyttävää. Tässä artikkelissa on vinkkejä olon helpottamiseen.
terveys ja hyvät neuvot
Alkoholin haitat sikiölle on todistettu lukemattomissa tutkimuksissa. Mutta miten suhtautua alkoholittomina pidettyihin juomiin tai ruoassa olevaan alkoholiin? Entä mitä, jos on juonut tietämättä olevansa raskaana? Tästä artikkelista saat vastauksia.
synnytys
Perätilasta puhutaan, kun vauva asettuu synnytyksen lähestyessä takapuoli alaspäin. Näin käy vain noin kolmessa prosentissa tapauksista, ja usein perätilassa oleva lapsi yritetäänkin kääntää päätilaan eli pää alaspäin.
terveys ja hyvät neuvot
On tavallista, että raskauden aikana selkää särkee, liitoskivut vaivaavat ja raskausajan nivuskivut valvottavat. Selkäsärkyä voi kuitenkin helpottaa!