close

Raskaus ja lääkkeet

Raskauden aikana saattaa tarvita lääkkeitä sairauksiin. Monia lääkkeitä on kuitenkin syytä välttää, ja tämä koskee myös käsikauppa- ja luontaislääkkeitä.

Älä koskaan lopeta vakituista lääkitystä puhumatta ensin asiasta lääkärin kanssa.

On tärkeää, että kerrot raskaudestasi kun olet yhteydessä terveydenhoidon ammattilaisiin tai ostamassa käsikauppalääkkeitä. Lähes kaikki lääkkeet läpäisevät istukan ja siirtyvät sikiöön. Kaikki lääkkeet eivät kuitenkaan ole vahingollisia.
Suhtaudu raskauden aikana varoen kaikkiin luontaislääkkeisiin.

Parasetamoli kipuun ja kuumeeseen

Vältä raskauden aikana turhia kipulääkkeitä. Jos sinulla on päänsärkyä, selkäsärkyä tai nivelten kolotusta, pieni lepohetki tai hieronta voi auttaa. Kipulääkkeitä voi ottaa yksittäistapauksissa, mutta varoen. Vältä tulehduskipulääkkeitä kuten asetyylisalisyylihappoa, ibuprofeenia ja ketoprofeenia. Ne saattavat vaikuttaa haitallisesti sikiön verenkiertojärjestelmään ja hankaloittaa synnytystä.
Parasetamoli on turvallisin särkylääke raskauden aikana, annostusohjeiden mukaisesti otettuna.

Lääkitys vatsavaivoihin raskauden aikana

Jos vatsasi on kipeä, kokeile ensisijaisesti lepoa ja vaikkapa lämpötyynyä. Hieronta ja lämmin kylpy voi myös auttaa. Liikkuminen auttaa ilmavaivoihin. Käytä parasetamolia harkiten.
Jos sinua vaivaa närästys, vaikka vältätkin voimakkaasti maustettua ja rasvaista ruokaa, kahvia ja teetä. Apteekissa on ilman reseptiä myytäviä lääkkeitä, joita voi ottaa raskauden aikana. Lue lisää närästyksestä raskauden aikana.

Monilla naisilla on raskauden alkuvaiheessa pahoinvointia. Siihen voi kokeilla kotikonsteja, mutta jos ne eivät auta, on olemassa lääkkeitä. Apteekissa on ilman reseptiä myytäviä matkapahoinvointi- ja pahoinvointilääkkeitä. Kysy, mikä lääke sopii raskaana oleville. Ota asia puheeksi neuvolassa ennen kuin aloitat lääkkeen oton.

Älä lopeta tavallista lääkitystä

Jos käytät säännöllistä lääkitystä esimerkiksi astmaan, allergiaan tai masennukseen, ota yhteys lääkäriin heti, kun saat tietää raskaudestasi.
Jos sinulla on astma, on tärkeää jatkaa lääkkeiden ottamista. Joitakin allergialääkkeitä ei saa käyttää raskauden aikana – kysy neuvoa lääkäriltä tai apteekista jo ennen lääkärissäkäyntiä.
Sama pätee esimerkiksi masennus- ja ahdistuslääkkeisiin. Jos käyttämäsi lääkitys ei sovellu raskauden aikana, lääkäri voi määrätä sinulle toisen valmisteen.

Antibioottien käyttö raskauden aikana

Raskauden aikana saa tavallista herkemmin tulehduksia, jotka vaativat antibioottihoitoa. Kyseessä voi olla poskiontelotulehdus, virtsatietulehdus tai tulehtunut haava. Antibiootteja on monenlaisia. Kerro lääkärille raskaudesta, että hän osaa valita sinulle sopivimman.

Luontaislääkkeet ja vitamiinit raskauden aikana

Ravintolisät ja luontaislääkkeet eivät ole yhtä tarkkaan testattuja kuin tavalliset lääkkeet. Älä käytä niitä keskustelematta ensin terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa. Raskauden aikana tulee välttää erityisesti ginseng- ja merilevävalmisteita.
Jos otat vitamiinitabletteja, ole tarkkana oikeasta annostuksesta. Tarkista myös, että vitamiinitabletit sisältävät enintään 1 mg A-vitamiinia päiväannosta kohden.

Vältä imetyksen aikana tarpeettomia lääkkeitä

Yllä olevat suositukset pätevät myös imetyksen aikana. Kerro hoito- tai apteekkihenkilökunnalle, jos sinun on otettava lääkkeitä imetyksen aikana. Monet lääkkeet ja myös luontaislääkkeet siirtyvät äidinmaitoon.


Lue myös 10 vinkkiämme hyvästä ruokavaliosta raskauden aikana.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...