preg13566_desktop

Lääkkeiden käyttö raskauden aikana

Raskaana olevakin voi sairastua ja tarvita lääkitystä. Tällöin on hyvä muistaa, että monia käsikauppalääkkeitä on vältettävä raskauden aikana. Tässä artikkelissa tarkastellaan raskautta ja lääkkeitä eri näkökulmista: yleisesti käytettyjä valmisteita, suhtautumista lääkityksiin raskauden aikana sekä luontaistuotteita.



On aina tärkeää kertoa raskaudesta terveydenhuollossa asioidessa ja apteekista käsikauppalääkkeitä ostaessa. Monet lääkkeet nimittäin läpäisevät istukan ja voivat vaikuttaa lapseen. Läheskään kaikki lääkkeet eivät tietenkään ole haitaksi, ja usein tarjolla on raskaana oleville sopivia vaihtoehtoja. Luontaistuotteiden ja muiden vastaavien valmisteiden kanssa on sen sijaan noudatettava varovaisuutta.

Kipu- ja särkylääkkeet raskauden aikana

Päänsärky, selkäkipu tai nivelkipu voi iskeä raskaudesta huolimatta. Lisäksi ne ovat mahdollisia raskausajan vaivoja. Kipua voi kokeilla lievittää luonnollisesti esimerkiksi levon, lämmitettävän vehnä- tai kauratyynyn tai vaikkapa hieronnan avulla – ennen kipulääkkeisiin turvautumista. Niitä ei nimittäin kannata ottaa turhaan. Joskus mikään muu ei auta, ja yksittäistapauksissa esimerkiksi päänsärkylääke voi olla tarpeen. Asetyylisalisyylihappoa sisältäviä tulehduskipulääkkeitä ei kuitenkaan pidä käyttää.

Parasetamolia vai ibuprofeenia raskauden aikana?

Kun kipuun ja kuumeeseen tarvitaan lääkettä raskauden aikana, on tärkeää muistaa välttää asetyylisalisyylihapon lisäksi myös ibuprofeenia. Se on tulehduskipulääke, joka kuuluu niin kutsuttuihin syklo-oksigenaasin estäjiin. Tulehduskipulääkkeitä vältetään, koska ne ovat haitallisia sikiölle. Parasetamolia sisältäviä lääkkeitä voi sen sijaan käyttää myös raskauden aikana. Niitä voi käyttää myös korkean kuumeen alentamiseen, mutta lievemmät infektiot kannattaa hoitaa lääkkeiden sijasta levolla. Kaikkein paras vaihtoehto on nimittäin välttää sekä kipu- että kuumelääkkeitä mahdollisuuksien mukaan. Parasetamolin pidempiaikaisesta käytöstä on aina kysyttävä lääkäriltä.
Tulehduskipulääkkeiden kanssa on hyvä olla varovainen jo raskauden yrittämisen aikana, sillä ne voivat vaikeuttaa raskaaksi tuloa.

Raskaus, närästys ja vatsavaivojen hoito

Kuten päänsärkyä ja kuumetta, myös vatsavaivoja on hyvä pyrkiä ensisijaisesti lievittämään ilman lääkkeitä. Vatsakipuun auttaa usein lepo tai vaikkapa lämpötyyny. Myös hierontaa tai lämmintä kylpyä voi kokeilla tietynlaisten vatsakipujen lievittämiseen. Liikunta puolestaan helpottaa usein ilmavaivoja. Jos vatsakipu ei millään hellitä, viimesijaisena vaihtoehtona voi harkita parasetamolia, mutta jos kipu on niin kovaa että tarvitsisit lääkkeitä, tilanne on hyvä tarkistuttaa päivystyksessä. Ongelma voi olla myös ylempänä: raskaus ja närästys kuuluvat usein yhteen, vaikka kuinka välttäisi mausteista tai rasvaista ruokaa sekä kahvia ja teetä. Osa ilman reseptiä saatavista närästyslääkkeistä sopii myös raskaana oleville. Monille myös raskauspahoinvointi on sinnikäs riesa ensimmäisellä kolmanneksella. Pahoinvoinnin lievittämiseen on paljon niksejä ja kotikonsteja, ja lisäksi se voi olla viisasta ottaa puheeksi neuvolassa. Jos mikään ei auta, voidaan kokeilla lääkitystä. Apteekista on saatavana matkapahoinvointi- ja pahoinvointilääkkeitä ilman reseptiä – niitä ostaessa on aina kysyttävä, mikä valmiste sopii raskaana oleville.

Säännöllistä lääkitystä ei saa lopettaa

Mikäli ennen raskautta on aloitettu säännöllinen lääkitys esimerkiksi astmaan, allergiaan tai masennukseen, heti raskauden selvittyä on otettava yhteys lääkäriin. Jos kyseessä on astma, raskauden aikana on jatkettava lääkitystä. Sen sijaan allergialääkettä raskaana tarvitsevan on hakeuduttava lääkäriin, sillä jotkin valmisteet ovat turvallisempia kuin toiset. Lääkäriaikaa odotellessa neuvoa voi kysyä ensin apteekista. Lääkäriltä on kysyttävä myös ahdistus- ja masennuslääkkeistä. Raskauden ajaksi voidaan vaihtaa mahdollisuuksien mukaan valmistetta, jos aiempi ei sovellu käytettäväksi odotusaikana. Mikäli tarpeelliselle lääkitykselle ei ole raskaana oleville suositeltavaa vaihtoehtoa, lääkäri arvioi tilanteen. Hän voi päätyä suosittamaan lääkityksen jatkamista, mikäli sen lopettamisen riskit ovat suuremmat kuin sen mahdollisesti sikiölle aiheuttamat riskit. Pääsääntö on, että lääkärin määräämää lääkitystä ei saa lopettaa yhtäkkiä, vaan asiasta on ensin keskusteltava lääkärin kanssa.

Antibiootit raskauden aikana

Joskus jokin infektio saattaa edellyttää antibioottikuuria raskauden aikana. Kyseessä voi olla esimerkiksi sivuontelotulehdus, virtsatietulehdus tai tulehtunut haava. Kaikki antibiootit eivät sovellu raskaana oleville, mutta sopivia vaihtoehtoja on useita. Kun lääkäri on tietoinen raskaudesta, hän tietää kirjoittaa sopivaa valmistetta.

Luontaistuotteet ja ravintolisät raskauden aikana

Ravintolisiin ja luontaistuotteisiin on raskauden aikana suhtauduttava varauksella. Ennen niiden käytön aloittamista on aina kysyttävä neuvoa lääkäriltä tai neuvolasta. Syynä on, että useimpia ravintolisiä ja luontaistuotteita ei testata yhtä kattavasti kuin varsinaisia lääkkeitä. Erityistä varovaisuutta tulisi raskauden aikana noudattaa ginseng- ja merilevävalmisteiden sekä etenkin Länsi-Afrikassa pahoinvointiin käytetyn luontaisvalmisteen (calabash chalk, calabar stone) kanssa. Jos oma ruokavalio ei sisällä kalaa, voi kuitenkin olla tarpeen käyttää öljyvalmistetta DHA-rasvahapon saannin turvaamiseen. Myös vitamiinien saanti on tietysti tärkeää. Useimmiten monipuolinen ruokavalio riittää, mutta jos käytössä on jokin vitamiinilisä, on noudatettava suositeltua annostusta. Erityisen tärkeää on tarkistaa, ettei A-vitamiinin päivittäinen saanti ylitä 1 milligrammaa. Olemme keränneet erilliseen artikkeliin tietoa odotusajan tärkeistä vitamiineista ja kivennäisaineista, joiden saantia on joskus täydennettävä ravintolisillä. Esimerkiksi foolihappoa on pitäisi saada tavallista enemmän jo ennen raskautta. Raskauden aikana THL suosittelee kaikille myös D-vitamiinia ja jodia sekä tarpeen mukaan kalsiumia, rautaa, muita vitamiineja ja kivennäisaineita.

Vältä turhia lääkkeitä imetysaikana

Suositukset lääkkeiden käytöstä odotusaikana koskevat myös imetysaikaa. Raskauden tapaan myös imetyksestä on tärkeää kertoa terveydenhuollon ammattilaisille ja apteekkihenkilökunnalle, kun jotakin lääkitystä tarvitaan. Syynä on, että monet lääkkeet ja luontaistuotteet erittyvät rintamaitoon.

Faktantarkistus: Silja Seppänen, laillistettu kätilö

welcome-bag-480x360

Saat ilmaisen Liberolaukun!

Liity nyt Liberokerhoon!

Jaa artikkeli