close

Raskausdiabetes

Oletko huolissasi veren sokeriarvoista? Kaikkien raskaana olevien naisten verensokeriarvot tutkitaan useita kertoja äitiysneuvolassa.

Raskausaikana kehon aineenvaihdunta voi muuttua ja veren sokeriarvo voi kohota epäterveellisiin lukemiin. Insuliinin eli verensokeria säätelevän hormonin tarve lisääntyy.
Jotkut naiset tarvitsevat apua elämäntapamuutosten toteuttamisessa verensokerin pitämiseksi alhaisena, tai tarvitsevat lisäinsuliinia pistoksina.

Diabeteskoe – glukoosiliuos ja verikoe

Lähes kaikille odottaville äideille tehdään raskausviikolla 24–28 glukoosirasituskoe mahdollisen raskausdiabeteksen diagnosoimiseksi. Jos sairastumisriski arvioidaan suureksi, glukoosirasituskoe tehdään jo raskausviikoilla 12–16.
Koe tehdään yön yli kestäneen paaston jälkeen juomalla glukoosiliuosta. Veren glukoosipitoisuus määritetään ennen koetta sekä 1 ja 2 tunnin kuluttua glukoosiliuoksen nauttimisesta.
Jos glukoosirasituskokeen arvot ovat epänormaalin korkeat, odottava äiti lähetetään jatkotutkimuksiin äitiyspoliklinikalle.

Elämäntapamuutos tai ylimääräinen insuliini

Jos glukoosirasituskoe osoittaa, että kyseessä on raskausdiabetes ja verensokeriarvot ovat vain lievästi koholla, voi riittää pelkkä elämäntapamuutos – täytyy syödä vähemmän sokeria ja rasvaa ja lisätä liikuntaa. Jotkut naiset tarvitsevat myös pistoksina annettavaa insuliinihoitoa.
Raskausdiabeteksen yhteydessä odottavaa äitiä hoidetaan yleensä äitiysneuvolassa säännöllisin tarkastuksin.

Hoitamattomana raskausdiabetes on vahingollinen sekä äidille että lapselle. Sekä raskauden että synnytyksen aikaisten komplikaatioiden riski kasvaa. Yleensä myös lapsi on suurikokoisempi, syntymäpaino yli 4500 grammaa täysaikaisena.

Mistä tunnistat raskausdiabeteksen?

Usein raskausdiabetesta ei huomaa itse, ja siksi raskauden aikana tehdään useita verensokerimittauksia.
Jos verensokeri nousee todella korkeaksi, oireet ovat samat kuin muutoinkin diabeteksessa.

Nämä ovat oireita:

  • väsymys
  • jano
  • lisääntynyt virtsaamisen tarve

Kenelle voi tulla raskausdiabetes?

Raskausdiabeteksen riskitekijöitä ovat

  • ikä yli 40 vuotta
  • ylipaino (BMI 25) ennen raskautta
  • aiemmin todettu raskausdiabetes
  • aiemmin syntynyt suuri lapsi ( 4500 grammaa)
  • vanhemmilla tai sisaruksilla todettu diabetes

Synnytyksen jälkeen

Useimpien naisten sokeriarvot normalisoituvat synnytyksen jälkeen. Joillekin naisille voi kehittyä tyypin 2 diabetes.
Lapsen verensokeriarvo tarkistetaan ensimmäisen vuorokauden aikana.
Useimpien, joilla on ollut raskausdiabetes, on jatkossakin oltava varovaisia. Heidän pitää olla tarkempia ruokavaliostaan, pyrkiä pitämään painonsa kurissa ja harrastamaan säännöllisesti liikuntaa.
Uuden raskauden aikana korkeat verensokeriarvot voivat palata.

Ennestään diabetes

Jos odottavalla äidillä on ennestään diabetes, hän tarvitsee entistä tarkempaa seurantaa. Raskauden aikana insuliinin tarve muuttuu ja annostelua sopeutetaan sen mukaan. Yleensä raskaus sujuu hyvin, jos sokeritasapaino saadaan pysymään hyvänä.
Myös lapsen kehitystä ja kasvua seurataan tarkasti, muun muassa ylimääräisellä ultraäänitutkimuksella.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...