close

Raskaus ja tupakointi

Raskaus on hyvä syy lopettaa tupakointi – ehkäpä se kaikkein tärkein syy. Tupakointi vahingoittaa vauvaa raskauden ja imetyksen aikana, ja kun vauva hengittää savua. Kukaan perheenjäsen ei siis saa asettaa vauvaa alttiiksi savulle.

Ota asia puheeksi neuvolassa tai terveyskeskuksessa, niin saat koko perheelle apua tupakoinnin lopettamiseen. Tupakointi aiheuttaa riippuvuutta, ja lopetus vaatii lujan päätöksen. Monet onnistuvat kuitenkin lopettamaan tupakoinnin raskauden aikana ja lapsen ollessa pieni, ja osa onnistuu lopettamaan pysyvästi.

Lue alta, miten tupakansavu vaikuttaa pieneen lapseen. Se ehkä auttaa päätöksenteossa.

Tupakointi raskauden aikana vahingoittaa lasta

Tupakointi on vaarallista lapselle jo raskauden aikana. Nikotiinin supistaa verisuonia voimakkaasti ja näin sikiön hapensaanti vaikeutuu. Tupakansavu sisältää myös monia haitallisia / myrkyllisiä aineita, jotka siirtyvät istukan ja napanuoran kautta lapseen. 

Mikäli tupakointia jatkaa imetyksen aikana, kulkeutuvat haitalliset aineet lapseen äidinmaidon mukana. Rintaruokintaa ei kuitenkaan suositella lopetettavan, sillä sen terveysvaikutukset lapselle ovat erittäin suuret. Mikäli tupakointia ei pysty lopettamaan, tulisi sitä pyrkiä vähentämään minimiin ja suosia nikotiinikorvaushoitoa ja ensisijaisesti lyhytvaikutteisia valmisteita. Valmisteiden jälkeen on kuitenkin suositeltavaa pitää 2-3 tunnin tauko ennen imetystä.

Passiivinen tupakointi vahingoittaa lasta – savuton perhe on paras

Jos joku perheenjäsenistä tupakoi, lapsesta tulee passiivinen tupakoija. Passiivinen tupakointi vaikuttaa lapseen usealla eri tavalla. Passiiviselle tupakoinnille altistuvalla vauvalla on suurempi kätkytkuoleman, allergiasairauksien, hengitystiesairauksien, korvatulehdusten ja koliikin riski. Kieltäkää tupakointi sisätiloissa ja ilmoittakaa päätöksestä koko suvulle ja kaikille ystäville.

Argumentit ja faktat tupakoinnin lopettamisen puolesta

  • Hiilidioksidi vähentää veren happipitoisuutta. Vatsassa oleva vauva saa vähemmän happea aivoihin.
  • Nikotiini saa napanuoran ja istukan verisuonet supistumaan. Sen seurauksena kohtuvauva saa vähemmän ravintoa ja happea.
  • Tupakoivien äitien lapset syntyvät yleensä liian aikaisin, heidän syntymäpainonsa on pienempi ja heillä on pienemmät elimet kuin ei-tupakoivien lapsilla.

Tupakansavu on vauvalle myrkkyä

  • Kätkytkuoleman riski on kaksin- tai kolminkertainen, jos lapsi altistetaan passiiviselle tupakoinnille. Siksi lapsen makuuhuoneen on oltava täysin savuton alue.
  • Savu voi aiheuttaa vauvalle vatsakipuja ja koliikkia.
  • Tutkimukset ovat osoittaneet, että tupakoivien vanhempien lapset sairastuvat useammin astmaattiseen bronkiittiin 0‒18 kuukauden iässä. Kolmasosalle heistä kehittyy ennemmin tai myöhemmin astma.
  • Tupakoivien vanhempien lapsilla on suurempi allergiasairauksien riski.
  • Alle nelivuotiailla on suurempi riski sairastua korva- ja kurkkutulehduksiin.
  • Nikotiinille altistetut lapset voivat olla rauhattomia ja itkeä paljon.

Tupakoinnin lopetus ei ole helppoa. Jos tarvitset apua tupakoinnin lopettamiseen, kerro asiasta neuvolassa tai terveyskeskuksessa.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...