close

Vitamiinit, mineraalit ja foolihappo

Raskauden aikana on erityisen tärkeää, että pidät huolta itsestäsi. Mutta vaikka söisitkin terveellistä ja vaihtelevaa ruokaa, et ehkä saa tarpeeksi foolihappoa, rautaa, D-vitamiinia ja kalsiumia.

Ravintoaineet imeytyvät helpoimmin elimistöön, jos ne saadaan raskausajan terveellisen ruokavalion kautta. Ravintolisät ja monivitamiinit voivat kuitenkin täydentää ruokavaliota: Foolihappoa suositellaan naisille sekä ennen raskautta että sen aikana. Naisten on usein myös otettava tabletteja raudanpuutteeseen.

Foolihappo

Yleisten kansainvälisten suositusten mukaan kaikkein raskautta suunnittelevien naisten tulee ottaa foolihappovitamiinilisää jo kolme kuukautta ennen raskauden alkua.

Jos olet jo raskaana, on erittäin tärkeää että saat foolihappoa 400 mikrogrammaa päivässä aina 12. raskausviikon loppuun saakka. Ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana foolihappo alentaa  sen riskiä, että sikiölle kehittyy hermostoputken sulkeutumishäiriö. Foolihappo on tärkeää sekä sikiölle että äidille myös raskauden jatkuessa.

Seuraavat ravintoaineet sisältävät foolihappoa:
- vihannekset kuten pinaatti, parsakaali, valkokaali
- pavut, kikherneet, linssit
- hedelmät ja marjat
- täysjyvätuotteet
- foolihappotabletit

Kalsium

Kalsium on tarpeellinen sikiön luuston ja hampaiden muodostumiselle. Tästä syystä odottava äiti tarvitsee noin 900 mg kalsiumia päivittäin. Määrä vastaa suurin piirtein puolta litraa maitoa ja yhtä jogurttiannosta tai puolta litraa maitoa ja muutamaa juustoviipaletta. Jos juot vain maitoa, riittävän kalsiumin saamiseksi on juotava noin 0,75 litraa maitoa päivittäin.

Seuraavat ravintoaineet sisältävät kalsiumia:
- maito, jogurtti, juusto
- parsakaali, pinaatti, valkokaali
- sardiinit
- katkaravut
- kananmunat
- vihreät pavut

D-vitamiini

Kalsium ja D-vitamiini kuuluvat yhteen. D-vitamiini on nimittäin tarpeellista ruoassa olevan kalsiumin imeytymiselle ja tämä koskee sekä sinua että lasta. Voit saada osan D-vitamiinia ruoasta, mutta elimistö tuottaa myös omaa D-vitamiinia, kun oleskelet auringossa.

Seuraavat ravintoaineet sisältävät D-vitamiinia:
- maito, piimä, jogurtti, margariini (D-vitaminoidut)
- kala ja kananmunat
- aurinko

Valoisana vuodenaikana me vaaleat suomalaiset emme yleensä tarvitse D-vitamiinilisää, mutta se voi olla tarpeen loka–huhtikuussa.
Mitä tummempi iho, sitä vaikeampi sen on tuottaa D-vitamiinia. Jos peität suurimman osan ihostasi vaatteilla, tarvitset ehkä auringosta huolimatta D-vitamiinilisää – ota asia puheeksi neuvolassa.

Älä syö liikaa A-vitamiinia

A-vitamiini on tarpeellinen mm. lapsen näön normaalin kehittymisen kannalta. Raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana A-vitamiinin yliannostuksen uskotaan kuitenkin voivan lisätä sikiövaurioiden riskiä.

Vältä maksaruokien ja munuaisten syöntiä, ettei kasvava lapsi saa liikaa A-vitamiinia. Maksamakkaraa ja -pasteijaa voi halutessa käyttää enintään 30 g/päivä.
Jos syöt vitamiinitabletteja, on tärkeää että ne sisältävät korkeintaan 1 milligramman A-vitamiinia päiväannosta kohden.
Porkkanoissa on paljon A-vitamiinia beetakaroteenina - etkä voi koskaan saada yliannostusta syömällä porkkanoita.

Multivitamiinitabletit

Raskaana oleville naisille tarkoitetut monivitamiinitabletit sisältävät suositellun annoksen foolihappoa ja D-vitamiinia.
Kerro aina neuvolassa, mitä vitamiineja ja ravintolisiä käytät. Ylimääräiset ravintolisät ovat tarpeettomia, jos terveydenhoitaja tai lääkäri ei ole suositellut niitä. Vältä erityisesti ginseng- ja levävalmisteita.

Rauta

Monet odottavat äidit kärsivät raudanpuutteesta.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...