Blöjtårta_artikel_

Vaippakakku – näin teet sen itse

Vaippakakku on täydellinen lahja vauvakutsuille eli baby showereille, mutta mitä sen askarteluun tarvitaan? Ja miten se ylipäätään tehdään? Täältä saat ohjeita ja vinkkejä upean vaippakakun tekemiseen itse!

Etsitkö hyvää tervetuliaislahjaa vauvalle? Meidän ehdotuksemme on vaippakakku – siis rullalle käärityistä vaipoista askarreltu täytekakku. Se on takuuvarmasti mieluinen lahja.

Mitä DIY-vaippakakkuun tarvitaan?

Vaippakakku voi näyttää monimutkaiselta, mutta se on itse asiassa melko helppo tehdä itse. Ennen kuin aloitat, varaa valmiiksi seuraavat tykötarpeet:

 • Vaippoja – varaa noin 100 kappaletta sen mukaan, miten ison kakun haluat tehdä.
 • Kuminauhoja vaipparullien sitomiseen kiinni.
 • Tukeva alusta, jolle kakku rakennetaan (esimerkiksi tarjotin).
 • Tyhjiä vessapaperirullia.
 • Sakset.
 • Narua.
 • Satiininauhoja kerrosten koristeluun.
 • Halutessasi muita koristeita tai yllätyksiä. Mukaan sopivat esimerkiksi tutit, vauvanhoitotuotteet ja muut vauvantarvikkeet vastasyntyneelle – miksei myös suklaalevy väsyneelle vanhemmalle tai pieni lelu isosisarukselle.
 • Sellofaania (jos haluat kääriä kakun siihen).

Vaippakakun ohje

Kun vaippakakun sisältö on valmiina, voit ryhtyä toimeen. Suunnittele ensin kakun ulkoasu. Haluatko esimerkiksi käyttää tulevan vanhemman lempivärejä tai jotain hänelle mieluista teemaa? Entä minkä muotoinen kakusta tulee? Kun nämä yksityiskohdat on lyöty lukkoon, aloita askartelu:

 1. Kääri vaipat yksi kerrallaan tiivisti rullalle ja sido rullat kiinni kuminauhoilla. Tiiviit vaipparullat toimivat kakun rakennuspalikoina. Jos haluat vaihdella kerrosten korkeutta, käytä eri vaippakokoja.
 2. Aloita kakun pohjakerros asettamalla vessapaperirulla (tai vaikkapa pullo vauvaöljyä) keskelle tarjotinta, pahvia tai muuta alustaa. Asettele vaipparullat tiiviisti vessapaperirullan ympärille ja sido lopuksi naru kerroksen ympärille.
 3. Rakenna lisää kerroksia, joiden keskelle tulee aina vessapaperirulla. Jatka, kunnes olet tyytyväinen kakun muotoon ja korkeuteen. Halutessasi voit piilottaa vaippakerroksiin myös pieniä lahjoja.
 4. Aloita koristelu satiininauhoilla. Kiedo nauhaa kunkin kerroksen ympärille niin, että naru ja kuminauhat jäävät piiloon. Käytä koristelussa myös mahdollisia muita pikku lahjoja: tutteja, vauvanhoitotuotteita tai muuta, mitä vauvaperheessä voitaisiin mielestäsi tarvita.
 5. Viimeistele vaippakakku asettamalla ylimmän kerroksen päälle esimerkiksi onnittelukyltti tai pehmolelu.
 6. Kiedo kakku halutessasi lopuksi sellofaaniin.

Montako vaippaa vaippakakkuun tarvitaan?

Vaippakakkuun menee noin 100 vaippaa kakun koon mukaan. Isompaan katseenvangitsijaan tarvitaan tietysti enemmän vaippoja kuin pieneen ”kotileipurin luomukseen.” Joka tapauksessa niitä on hyvä varata kolmesta neljään pakettia. Ylimääräiset vaipat voi antaa lisälahjana tulevalle vanhemmalle – takaamme, että niille on käyttöä! Hyvä vinkki on myös käyttää kakkuun monen kokoisia vaippoja sekä vastasyntyneelle että hieman isommalle vauvalle. Niistä tulee myös erikokoisia ja -näköisiä rullia, joten saat hauskaa vaihtelua vaippakakun kerrosten korkeuteen.

Vinkkejä hieman erilaiseen vaippakakkuun

On monia keinoja muokata vaippakakkua yksilöllisempään suuntaan. Voit ottaa lähtökohdaksi esimerkiksi jonkin teeman tai sesongin – miltä kuulostaisi pääsiäis- tai jouluvaippakakku? Päästä luovuutesi valloilleen koristelussa. Mitä ikinä tuore vanhempi voisi mielestäsi tarvita itselleen tai vauvalle, ujuta se mukaan! Suloiset vauvan vaatteetkin sopivat kakkuun. Voit leikitellä myös muodolla ja rakentaa vaipoista perinteisen täytekakun sijaan vaikkapa linnan, auton tai kukkakimpun. Vain mielikuvitus on rajana!

Jaa artikkeli