Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

close

Suunniteltu synnytyksen käynnistys

Tuntuuko odotus loputtoman pitkältä? On hyvä muistaa, että on täysin normaalia synnyttää kaksi viikkoa ennen tai jälkeen laskettua päivää. Vain noin neljä prosenttia synnyttäjistä synnyttävät ”oikeana” päivänä. Kärsivällisyyttä!

Jos raskaus menee yli ajan, saat käydä tarkastuksissa, joissa tutkitaan sekä sinun että lapsesi vointia. Asioiden luonnolliseen kulkuun pyritään puuttumaan mahdollisimman vähän, koska sekä sinulle että lapsellesi on parasta, että synnytys alkaa itsestään.

Synnytystä ei käynnistetä pelkästään silloin, jos raskaus on mennyt yli ajan. Synnytys voidaan käynnistää, jos lapsivesi on mennyt, mutta supistukset eivät ole alkaneet. Synnytys voidaan käynnistää myös silloin, jos äiti tai vauva ei jostakin syystä voi hyvin, esimerkiksi raskausmyrkytyksen takia. 

Synnytysosastolla käytetyt synnytyksen käynnistysmenetelmät
Tavallisesti käytetään seuraavia menetelmiä:
1. Emättimen tai suun kautta annetut hormonit pehmentävät kohdun suuta ja käynnistävät supistukset.
2. Hormonitiputus käynnistää synnytyksen.
3. Puhkaistaan kalvot, että lapsivesi pääsee ulos.
4. Emättimeen viedään erityinen katetri/muoviletku niin, että sen kärki on kohdussa. Täytetään pieni pallo vedellä. Näin saadaan aikaan paine, joka edistää kohdunsuun avautumista.

Käynnistettynäkin synnytys voi olla pitkä
Synnytyksen käynnistymiseen voi mennä vuorokausi tai pari. Jos kohdunkaula on jo kypsä ja voidaan aloittaa supistuksia edistävä tiputus tai puhkaista kalvot, synnytys kestää useimmiten alle vuorokauden. On aina helpompi käynnistää synnytys, jos luonto on jo tehnyt tehtävänsä ja kohdunkaula on kypsä.

Voit lukea lisää synnytyksen eri vaiheista ja kivunlievityksen eri tyypeistä.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...