close

Iho ja raskaus

Raskaus vaikuttaa ihoon monin eri tavoin. Iho voi olla raskauden aikana normaalia rasvaisempi tai kuivempi. Voit myös saada ihottumaa, raskausarpia, pigmenttimuutoksia tai suonikohjuja.

Jos ihosi rasvoittuu tavallista enemmän ennen kuukautisia, sama pätee myös raskauden aikana. On kuitenkin yleisempää, että iho kuivuu.
Ihon kuivuutta ja kutinaa voi lievittää kosteusvoiteilla. Joidenkin naisten mielestä runsas vedenjuonti auttaa ihon kuivuuteen.

Tavallista kutinaa vai raskauskutinaa?
Ei ihme, jos vatsaa alkaa kutittaa, kun iho venyy voimakkaasti viimeisten raskauskuukausien aikana. Noin prosentti odottavista äideistä kärsii niin kutsutusta raskauskutinasta, jota esiintyy etenkin jalkapohjissa ja kämmenissä. Syynä on veren hormonien vaikutus maksaan, mikä puolestaan aiheuttaa veren sappihappopitoisuuksien nousun. Raskauskutina alkaa yleensä 30.–32. raskausviikon tienoilla, mutta se voi alkaa jo aiemminkin. Kutina häviää tavallisesti heti synnytyksen jälkeen.

Jos kärsit raskauskutinasta, sinun on käytävä verikokeissa tarkistuttamassa, etteivät sappihappopitoisuudet ole liian korkeat.
Raskauskutina voi olla lähes sietämätöntä ja aiheuttaa univaikeuksia. Viilentävät ihovoiteet ja ilmavat vaatteet voivat lievittää kutinaa. Jos ihottuma on hyvin hankala, siihen voi saada lääkettä. Ota asia puheeksi neuvolassa, jos sinulla on paljon vaivoja.

Pigmenttiläiskät ja raskausviivat
Jos oleskelet paljon auringossa raskauden aikana, sinulla on suurempi vaara saada pigmenttiläiskiä muun muassa kasvoihin. Syynä on hormonitasojen nousu. Myös nännit ja nänninpihat tummuvat.

Monet naiset saavat keskelle vatsaa tumman viivan, niin kutsutun linea nigran. Kuten muutkin raskaudenaikaiset pigmenttimuutokset, tämä viiva on yleensä näkyvissä jonkin aikaa synnytyksen jälkeen, mutta vaalenee sitten vähitellen.

Raskausarvet
Raskausarvet eli arpijuovat (striae) johtuvat verinahan venymisestä ja hormonaalisista muutoksista.
Niitä ilmestyy yleensä rintoihin, vatsaan ja pakaroihin. Taipumus raskausarpiin on osaksi perinnöllistä. Kasvavia ja painavia rintoja hyvin tukevat imetysliivit voivat olla avuksi.
Raskausarpien syntymistä ei valitettavasti voi estää salvoilla tai kosteusvoiteilla, mutta kosteusvoiteen levittäminen vatsalle tuntuu hyvältä ja on erinomaista hierontaa sekä sinulle että lapselle.

Suonikohjut, peräpukamat ja verta vuotavat ikenet
Raskauden aikana kehon verimäärä lisääntyy ja verisuonia ympäröivien pienten lihasten lihasjännitys laskee. Verisuonet, laskimot, laajenevat ja muuttuvat joskus suonikohjuiksi pullottavine verisuonineen, jotka kutiavat tai ovat kipeät. Monet saavat raskauden aikana suonikohjuja jalkoihin tai alapäähän. Hyvä vihje on nostaa välillä jalat kohoasentoon. Tukisukat eli kompressiosukat ehkäisevät jalkojen väsymistä ja turvotusta, sekä parantavat verenkiertoa.

Peräpukamat ovat toinen komplikaatio, joka johtuu osaksi lisääntyneestä verimäärästä ja osaksi siitä että kasvava kohtu painaa vatsan sekä alapään verisuonia. Tämä vaikuttaa myös peräsuolta ympäröiviin verisuoniin, mikä voi aiheuttaa sen että peräpukamia kehittyy helpommin. Raskauden aikana tavallinen ummetus voi pahentaa vaivoja, ja aiheuttaa kipuja tai verenvuotoa WC:ssä käynnin yhteydessä.

Yritä kestää! Synnytyksen jälkeen peräpukamat yleensä häviävät ja suonikohjut pienenevät. Elleivät kokonaan, niin ainakin suurimmaksi osaksi.
Kehosi lisääntynyt verimäärä vaikuttaa myös limakalvoihin, jotka paksuuntuvat ja haurastuvat. Huomaat sen esimerkiksi siitä, että ikenet vuotavat herkästi verta hampaita harjatessa tai että nenäsi tuntuu tukkoiselta.
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...