headache_image

Raskaus, päänsärky ja migreeni

Pää jyskyttää ja migreeni tekee tuloaan – tekisi mieli vain maata pimeässä huoneessa ja sulkea muu maailma ulkopuolelle, kunnes päänsärky hellittää. Mistä raskausajan päänsärky johtuu? Entä miten hoitaa ja ehkäistä päänsärkyä raskausaikana?

Mikä aiheuttaa päänsärkyä raskauden aikana?

Päätä voi särkeä monesta eri syystä. Laukaisijana voi olla esimerkiksi nestehukka, stressi, nenän ja sivuonteloiden tukkoisuus, väsymys, nälkä, allergia tai lihasten kireys. Tietyt päänsärkyä laukaisevat tekijät kiusaavat erityisesti raskaana olevia: hormonitoiminnan muutokset, pahoinvointi ja univelka, sekä uuden elämän luomisesta aiheutuva väsymys ja tuleviin muutoksiin liittyvä stressi. Lisäksi kehon muuttuminen painavammaksi voi itsessään pahentaa – tai aiheuttaa – päänsärkyä tai jopa migreeniä raskauden aikana.

Ovatko raskaus ja päänsärky yleinen yhdistelmä?

Päänsärky on raskaana olevilla melko tavallista – myös odottajilla, jotka eivät ole juurikaan kärsineet päänsäryistä aiemmin. Useimmiten päänsärky on vaaratonta ja saattaa mennä varsin nopeasti ohi. Jos päänsäryt ovat vaivanneet jo ennen raskautta, tilanne voi sekä parantua että pahentua. Jos taas ilmenee uudenlaista päänsärkyä, joka on erilaista kuin mihin on ennestään tottunut, tilannetta on hyvä seurata tarkemmin.

Hormonaalinen päänsärky raskauden aikana

Hormonaalista päänsärkyä esiintyy yleisesti raskauden ensimmäisen kolmanneksen loppupuolelta melko pitkälle toiseen kolmannekseen. Tällainen päänsärky on kehon tapa reagoida rajuihin hormonimuutoksiin, kun etenkin estrogeenin, progesteronin ja istukkahormoni HCG:n määrä kohoaa. Etenkin alkuraskauden päänsärky on usein hormonaalista, ja se on pahimmillaan 12.–18. raskausviikolla.

Miten päänsärystä pääsee eroon? Voiko sitä lievittää ja ehkäistä jotenkin?

  • Juo runsaasti vettä.
  • Lepää hetki pimeässä ja hiljaisessa tilassa. Halutessasi voit tehdä samalla rentoutusharjoituksia.
  • Kokeile lievittää kipua kylmän tai lämmön avulla, sillä ne tehostavat verenkiertoa. Lämpötyyny tai jääpussi niskan takana voi helpottaa oloa. Myös hieronnasta voi olla apua.
  • Nenän tukkoisuus ja sivuonteloiden turvotus voivat aiheuttaa sitkeää päänsärkyä. Voit kokeilla nukkua ylimääräinen tyyny pään alla ja käyttää keittosuolasuihketta tai nenähuuhtelukannua. Jotkut kokevat saavansa apua ilmankostuttimista, mutta myös avatusta ikkunasta virtaava raitis ilma lievittää limakalvojen turvotusta.
  • Stressin välttämiseen on paljon hyviä syitä, ja päänsäryn ehkäisy kuuluu niihin.
  • Yritä saada riittävästi unta, sillä univaje voi aiheuttaa sekä jännityspäänsärkyä että migreeniä.
  • Myös matala verensokeri voi laukaista päänsäryn, joten syö säännöllisesti ja yritä välttää makeisia, sillä ne saavat verensokerin heittelemään.
  • Kuuntele kehoasi! Migreenikohtaukset ja päänsäryt ovat usein kehon tapa pyytää hidastamaan tahtia.
     
  • Migreenilääkkeitä tai ibuprofeenia raskauden aikana ei saa käyttää, mutta parasetamolin käyttö voi olla sallittua. Kannattaa kääntyä apteekin tai neuvolan puoleen, jotta osaat valita sopivan päänsärkylääkkeen raskauden aikana.

Raskaus ja migreeni

Raskaus voi joko parantaa tai pahentaa migreenikon vointia. Jos kyseessä on hormonaalinen migreeni, raskauden aikana voi melko suurella todennäköisyydellä välttyä kohtauksilta kokonaan, mutta vaikutus voi olla myös päinvastainen. Yleensä hormonien vaihtelu on raskaudessa tasaisempaa kuin kuukautiskierron aikana, ja moni kokee tämän vähentävän migreenikohtausten riskiä. Toisaalta verensokeri heittelee raskauden aikana usein hieman enemmän ja myös paineita on enemmän, ja nämä tekijät voivat puolestaan laukaista migreenin. Raskauden suunnitteluvaiheessa on hyvä huomata, että jotkin migreenilääkkeet voivat olla haitallisia sikiölle. Ota siis asia puheeksi lääkärin kanssa, jotta mahdollinen migreenin estolääkitys voidaan purkaa.

Milloin raskausajan päänsärkyyn tarvitaan hoitoa?

Jos päänsärky jatkuu annetuista neuvoista huolimatta, on tärkeää hakea apua. Hoitoon on hakeuduttava myös, jos ilmenee uudenlaista ja aiemmasta eroavaa päänsärkyä, päänsäryn oireet pahenevat, särky ei millään hellitä tai migreeni puhkeaa ensimmäistä kertaa. Jos päänsärky alkaa äkillisesti ja siihen liittyy näköhäiriöitä – kuten valopilkkuja näkökentässä tai näön hämärtymistä – sekä äkillistä painonnousua, kuumetta ja turvotusta, kyse voi olla pre-eklampsian eli raskausmyrkytyksen oireista. Tässä tapauksessa on otettava yhteys neuvolaan. Jos neuvolaan ei saa yhteyttä, voi soittaa äitiyspoliklinikalle tai synnytyssairaalaan tarkastuskäynnin varaamista varten.

Faktantarkistus: Silja Seppänen, laillistettu kätilö

Jaa artikkeli