close

Miten synnytys alkaa

Mikä viikko tahansa! Mutta mistä tietää, milloin se tapahtuu? On olemassa varma merkki – säännölliset supistukset.

Oikeastaan synnytys käynnistyy jo pari viikkoa aiemmin, kun hormonit alkavat pehmentää kohdunkaulaa. Sitten alkavat ennakoivat supistukset ja ne tihenivät, ennen kuin lapsi viimeinkin on valmis syntymään maailmaan. Joskus voi silti olla vaikea tietää, milloin on aika lähteä synnytyssairaalaan.

Kolme supistusta 10 minuutin kuluessa

Vatsasi supistelee ja kovenee tasaisin väliajoin. Jos supistukset ovat lyhyitä ja epäsäännöllisiä, ne ovat vain ennakoivia supistuksia. Kun synnytyssupistukset alkavat, soita synnytysosastolle. Kätilö arvioi puhelun aikana tilanteen ja antaa ohjeita. Alkaa olla aika lähteä sairaalaan, kun on kolme supistusta kymmenen minuutin kuluessa. 

Lapsiveden meno ei ole mikään varma merkki

Elokuvissa synnytys alkaa usein siten, että lapsivesi menee. Se näyttää dramaattiselta, mutta todellisuudessa tapahtuma on asteittainen. Lapsivesi pikemminkin tihkuu kuin virtaa. Synnytys voi kuitenkin alkaa ilman lapsiveden menoakin. On olemassa yksi varma merkki: Säännölliset supistukset, jotka vähitellen voimistuvat ja tihenevät. 

Pysy kotona niin kauan kuin se tuntuu hyvältä

Kun supistukset tihenevät ja säännöllistyvät, ne myös alkavat tuntua enemmän. Kohdunsuu avautuu ja kivut yltyvät. On aika kysyä neuvoa synnytysosastolta. Onko synnytysosastolla tilaa, voimmeko tulla heti? Onko synnytyskassi pakattu? Lue lisää synnytykseen lähdöstä.

Pysykää kotona niin kauan kuin se tuntuu turvalliselta. Monet jäävät mieluiten kotiin, kunnes supistukset tihenevät kunnolla – silloin yleensä kaipaa jo kätilön tukea. Toiset haluavat mieluiten päästä mahdollisimman pian sairaalaan. Tämä on yksilöllistä ja voi vaihdella paljon – ei ole olemassa mitään oikeaa tai väärää tapaa!

Muutama viikko ennen – tai jälkeen – laskettua aikaa

Lapsi voi syntyä muutama viikko ennen tai jälkeen laskettua aikaa. Lasketun ajan tienoilla olevien viikkojen aikana, sinun on oltava varautunut siihen, että synnytys voi alkaa milloin tahansa.
Joskus lapset syntyvät muutama viikko etuajassa. Lue artikkeli keskosista. Tässä vaiheessa useimmat äidit toivovatkin yleensä, että raskaus olisi pian ohi. 

Lapsi voi tietysti syntyä pari viikkoa myöhässäkin... Lue lisää lasketun ajan ylittämisestä ja synnytyksen käynnistyksestä. Jos lapsi syntyy huomattavasti laskettua aikaa myöhemmin, odottaminen voi olla työlästä. Koeta kestää – kaikki lapset syntyvät aikanaan.  

Lykkyä tykö!

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...