close

Sisarusten saaminen – miten sisaruskateutta torjutaan

Olet jälleen raskaana – onneksi olkoon! Tällä kertaa teitä on useampi odottamassa lasta. Mutta yksi teistä ei ehkä olekaan yhtä varma siitä, että uusi vauva oli hyvä ajatus. Tässä vinkkejä siitä, miten perheen esikoista voi valmistella sisaruksen syntymään.

Onnittelut uudesta raskaudesta! Rekisteröi raskautesi Liberokerhoomme täältä, niin saat meiltä hyödyllistä tietoa. Tässä vinkkejä siitä, miten esikoista voi valmistella.

Mustasukkaisuus on luonnollista

Pientä mustasukkaisuutta on odotettavissakin eikä se oikeastaan ole lainkaan kummallista, kun sitä lähemmin ajattelee. Uusi tulokas kilpailee vanhempien huomiosta ja rakkaudesta. Älkää odottako, että lapsi on yhtä innoissaan pikkusisaresta tai -veljestä kuin perheen aikuiset.

Voit myös lukea artikkelit: Sisarusten saaminen ja Kun sisarukset riitelevät.

Onneksi mustasukkaisuus ei ole ainoa tunne, jota vauva herättää vanhemmassa sisaruksessa. Luultavasti uusi tulokas herättää myös rakkauden ja kiintymyksen tunteita. Varsinkin, jos sinä tai te molemmat olette käsitelleet asiaa määrätietoisesti ja lämpimästi.

Valmistelkaa lasta

On jotakin asioita, mitä voit tehdä valmistellaksesi esikoista tulevaan perhetilanteen muutokseen.

  • Anna esikoisen tavata muita perheitä, joissa on sylivauva. Näin hän ymmärtää, että se on luonnollista ja hauskaa koko perheelle. Ehkä hän saa pidellä pientä vauvaa ja kokea, että tällainen meillekin on kohta tulossa.
  • Ota esikoinen mukaan neuvolakäynneille. Anna hänen tunnustella vauvan liikkeitä vatsassa ja, mikäli mahdollista, osallistua myös ultraäänitutkimukseen. Jos esikoisen annetaan olla osallisena prosessissa, se saa hänet tuntemaan itsensä tärkeäksi, herättää hänen uteliaisuuttaan ja voi vähentää mustasukkaisuutta. Samalla hän on paremmin valmistautunut uuden vauvan tuloon.
  • Anna esikoisen osallistua sängyn tai sisarusvaunujen valintaan. Tai keskusteluihin vauvan nimestä. Esikoisen iästä riippuen voi ehkä olla aika ostaa uusi sänky hänellekin.
  • Selitä, että vauva tarvitsee paljon apua ja voi joskus itkeä paljon. Näin esikoisen on helpompi suhtautua kärsivällisemmin uuteen vauvaan.
  • Pitäkää huoli siitä, että suuret muutokset kuten pinnasängystä luopuminen tai päiväkotiin meno tapahtuvat paljon ennen pikkusisaruksen syntymää. Miettikää, mihin pinnasänky sijoitetaan muutamaksi kuukaudeksi pois näkyvistä. Kun otatte taas pinnasängyn esiin, lapsi ei enää pidä sitä omanaan.
  • Voitte laulaa yhdessä uudelle sisarukselle, joka on vielä vatsassa. Ja puhua siitä, että vauva voi kuulla teidän äänenne.
  • Ole rehellinen. Kerro miten mukavaa pikkusisaruksen saaminen on, mutta kerro myös, että se voi alussa tuntua jopa rasittavalta. Varsinkin, jos vauva saa paljon huomiota ja tarvitsee paljon hoitoa.
  • Valmistautukaa siihen, että esikoinen koettelee teitä. Varsinkin, jos hän ei itsekään ole kovin vanha. On tärkeää, että sylissä on paikka molemmille ja ettei toista sisarusta jätetä huomiotta.
  • Sisarukset ovat aina tervetulleita synnytysosastolle, mikä onkin hyvä ajatus. Uuden perheenjäsenen syntymä on koko perheen asia.
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...