Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

close

Kalan syönti raskauden aikana

Kalassa on paljon ravintoaineita, joita sekä sinä että lapsesi tarvitsette. Kala sisältää muun muassa hyödyllisiä rasvahappoja, jotka vaikuttavat lapsen aivojen kehitykseen. Joissakin kaloissa voi kuitenkin olla ympäristömyrkkyjä. Kalan kanssa pitää siis olla tarkkana.

Kala sisältää useita tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita, esimerkiksi D-vitamiinia, jodia ja seleeniä – puhumattakaan omega-3-rasvahapoista. Valmista siis kalapataa, tonnikalasalaattia tai uunilohta varsinkin nyt, kun syöt kahden edestä!

Elohopea ja muut myrkyt – kala jota raskaana pitää välttää
Jotkut kalalajit sisältävät paljon ympäristömyrkkyjä kuten PCB-yhdisteitä, dioksiineja ja elohopeaa, jotka voivat vaikuttaa haitallisesti lapsen hermojärjestelmän kehitykseen.
Sen vuoksi sinun ei kannata syödä paljon Itämeren tai sisävesien petokaloja; luonnonlohta ja taimenta, silliä ja silakkaa, nieriää. Kauppojen kalatiskillä näkyy harvoin kotimaista luonnonkalaa. Mikäli asut vesistön varrella, on hyvä muistaa, että tämän tyyppistä kalaa saa syödä enintään 2-3 kertaa vuodessa. Siis yhteensä, mukaan lukien kaikki kalalajit.
Suuri ruijanpallas, miekkakala, hauki, ahven, kuha ja voikala kuuluvat nekin kaloihin, joita on vältettävä raskauden aikana.
Muut meren herkut kuten osterit voivat sisältää suuria pitoisuuksia epäterveellistä kadmiumia.

Raskauden aikana suositeltu kala
Raskauden aikana sinun tulee syödä paljon rasvaista ja valkoista kalaa – mieluiten pari kolme kertaa viikossa. Kala voi olla tuoretta tai pakastettua, tai voit hyvin valita myös helppokäyttöistä purkkikalaa, kalapullia tai kalapuikkoja.

• Kaikkea kasvatettua kalaa on hyvä syödä ainakin kaksi kertaa viikossa.

• Myös katkaravut, ravut, eri simpukat ja muut äyriäiset ovat terveellisiä sinulle ja lapsellesi. Mutta jos syöt paljon taskurapuja, muista syödä vain valkoinen liha.

• Voit huoletta syödä purkitettua tonnikalaa, mutta vältä paloiteltua kokonaista tonnikalaa.

• Lohi ja lohensukuiset kalat ovat erinomaista syötävää, paitsi Itämeren ja sisävesialueiden luonnonkalat.

• Tiettyjen raskauden aikana vaarallisten sairauksien välttämiseksi sinun tulee syödä graavi- tai savulohta vain, jos se on aivan tuoretta ja vasta paketoitua. Sama koskee sushia.

Jollet syö kalaa, voit turvata kalaöljyn tai omega-3-rasvahappojen saannin muulla tavalla. Lue tästä lisää kasvisruokavaliosta raskausaikana.

Lue myös 10 vinkkiämme raskausajan ruoasta.

Lisää kalan syöntisuosituksia on Elintarviketurvallisuusviraston kotisivulla.
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...