Kalassa ja äyriäisissä on paljon ravintoaineita, joita sinä ja lapsesi tarvitsette raskauden aikana. Ne sisältävät muun muassa hyödyllisiä rasvahappoja, jotka vaikuttavat lapsen aivojen kehitykseen. Joissakin kaloissa voi kuitenkin olla ympäristömyrkkyjä, joten kalan kanssa täytyy olla tarkkana.
Kala on terveellistä, sillä se sisältää useita tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten D-vitamiinia, jodia ja seleeniä – omega-3-rasvahapoista puhumattakaan. Jos siis rakastat kalapataa, tonnikalasalaattia tai uunilohta, sitä kannattaa ehdottomasti laittaa raskauden aikana!
Raskauden aikana on hyvä syödä sekä rasvaista (runsaasti öljyä sisältävää) kalaa että valkoista kalaa, mielellään pari–kolme kertaa viikossa. Vaihtele ruokavaliossasi kasvatettua kalaa, järvikalaa ja meressä kasvanutta kalaa sekä äyriäisiä. Kala voi olla tuoretta tai pakastettua, ja voit hyvin valita myös helppokäyttöisiä kypsennettyjä kalasäilykkeitä, kalapullia tai kalapuikkoja. Kuten todettu, kala sisältää hyviä ravintoaineita, joita sinä ja lapsesi tarvitsette. Kaikki kalat eivät kuitenkaan ole yhtä terveellisiä.
Miksi hyväksyttävät kalat on listattu erikseen? Valitettavasti jotkin kalalajit sisältävät paljon ympäristömyrkkyjä, kuten PCB-yhdisteitä, dioksiineja ja elohopeaa. Ne voivat haitata lapsen hermoston kehittymistä, joten niitä ei saa syödä kovin usein raskauden aikana. Ruokaviraston verkkosivuilta löydät uusimmat tiedot ja suositukset. Olemme keränneet tähän tietoa kalalajeista, joita tulee välttää raskauden aikana:
Kaikki eivät syö kalaa, mutta omega-3-rasvahappojen saannin voi onneksi turvata muullakin tavoin. Niitä saa myös esimerkiksi kalaöljystä, leväöljystä ja muista elintarvikkeista. Jos olet kiinnostunut kasvis- tai vegaaniruokavaliosta raskauden aikana, voit tutustua aiheeseen täällä. Jos olet kiinnostunut raskausajan ravitsemuksesta yleisemmin, lue myös kymmenen vinkkiä raskausajan ruokavalioon.
Faktantarkistus: Silja Seppänen, laillistettu kätilö