Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

close

Kivunlievitys synnytyksessä

Haluatko mahdollisuuksien mukaan synnyttää luonnollisesti käyttämällä kivunlievityksenä hierontaa, akupunktiota ja suolaliuospistoksia? Vai voitko ajatella jo nyt käyttäväsi maksimaalista kivunlievitystä, kuten epiduraalipuudutusta? Älä ota kunnia-asiaksi synnyttää ilman kivunlievitystä. Pyydä juuri sitä apua, mitä toivot ja tarvitset.

Jos nainen on täysin valmistautunut synnytykseen ja vakuuttunut kyvystään synnyttää, hänen on helpompi käsitellä supistuksia ja synnytyskipuja. Siksi on hyvä lukea erilaisista kivunlievitysmenetelmistä, että tietää jo etukäteen mitä mahdollisuuksia on tarjolla.

Alla olemme kuvanneet lyhyesti tavallisimpia kivunlievitysmenetelmiä. Kysy äitiysneuvolasta, jos haluat tietää lisää näiden menetelmien hyvistä ja huonoista puolista.

Luonnollinen kivunlievitys ilman lääkkeitä
Hieronta. Hieronta voi tuntua hyvältä supistusten aikana, etenkin selän alaosan hierominen. Näin puolisokin pääsee osallistumaan konkreettisesti synnytykseen. Hieronta rentouttaa lihaksia ja sitä sopii harjoittaa koko synnytyksen aikana. 

Endorfiinit. Suurten ponnistusten aikana tai jos vahingoitamme itseämme, kehossa vapautuu kipuja lieventäviä aineita – endorfiineja. Niitä kutsutaan kehon omiksi morfiineiksi, koska niillä on suurin piirtein sama vaikutus kuin morfiinilla. Lisäksi endorfiini lievittää stressiä ja lisää hyvinvoinnin tunnetta. Vaikutus on suurin, jos olet jaloillasi ja liikkeessä synnytyksen aikana.

TENS on ihon läpi annettava sähköinen hermostimulaatio. Pieni laite tuottaa kevyitä väreitä, jotka stimuloivat selän hermoja neljän elektrodin kautta. TENS voi poistaa kipuhuippuja ja lievittää supistuskipujen voimakkuutta.

Lämpö. Lämmin vehnätyyny tai lämminvesipullo voi lievittää kipua varhaisessa avautumisvaiheessa.

Suolaliuospistokset vapauttavat kehon omia endorfiineja.
Pieni määrä steriiliä suolaliuosta annetaan pistoksina ihonalaiseen rasvakudokseen. Yleensä neljästä viiteen pistosta kaikkein kipeimmälle alueelle, useimmiten alaselkään tai nivusiin. Tällä tavoin aktivoidaan kehon oman morfiinin eli endorfiinin eritystä. Samaan aikaan myös huomio siirtyy pois supistusten tuottamasta kivusta. Vaikutus kestää jopa 1,5 tuntia ja pistoksia voi antaa useaan kertaan. Menetelmä ei vaikuta haitallisesti synnytyksen kulkuun tai lapseen.

Lämmin vesi. Kelluminen lähes painottomana lämpimässä vedessä lievittää kipua ja saa kehon rentoutumaan. Voit myös seisoa tai istua, suihkussa tai kylpyammeessa, lämpimän vesisuihkun alla.

Akupunktio. Tutkimukset ovat osoittaneet, että akupunktiota käyttävät naiset eivät yhtä usein pyydä selkä- eli epiduraalipuudutusta, ja että he ovat rentoutuneempia. Akupunktiolla ei ole mitään haittavaikutuksia äitiin tai lapseen.

Mietitkö synnytystä kotona? Lue artikkelimme kotisynnytyksestä.

Kivunlievitys lääkkeillä

Ilokaasu. Synnyttäjä säätelee itse ilokaasua hengittämällä suukappaleen kautta jokaisen supistuksen alussa. Ilokaasu lievittää kipua, rentouttaa ja voi aiheuttaa tilapäisesti tokkuraisen olon. Ilokaasu on hapen ja typen kemiallinen yhdiste ja sen vahvuutta säädellään tarpeen mukaan. Kaasu ei vaikuta lapseen ja se poistuu elimistöstä yhtä nopeasti kuin tulikin.

Morfiinivalmisteet annetaan tabletteina tai pistoksena ihoon hitaan kivunlievityksen aikaansaamiseksi. Tai suoraan suoneen, kun halutaan nopeampi kivunlievitys. Se auttaa poistamaan supistusten kipuhuiput ja voi auttaa synnyttäjää rentoutumaan synnytyksen aikana. Vaikuttava aine kulkeutuu kuitenkin istukan läpi. Lääkäri ei suosittele morfiinivalmisteita synnytyksen viimeisen tunnin aikana, koska lapsesta voi tulla unelias ja hänen voi olla vaikea saada käyntiin säännöllistä hengitystä. Joskus morfiinivalmisteita annetaan synnyttäjälle, jolla on paljon alkusupistuksia, että hän pystyisi nukkumaan hetken kerätäkseen voimia.

Epiduraalipuudutus. Tämä puudutuspistos annetaan selän alaosaan ja on nykyään yleisesti käytetty kivunlievitysmenetelmä. Epiduraalipuudutus poistaa supistuskivut lähes täysin. Vaikutus lakkaa yleensä muutamassa tunnissa, sitä mukaa kun supistukset voimistuvat. Puudutusaine ei kulkeudu istukan läpi eikä siksi vaikuta suoraan lapseen. Epiduraalipuudutuksen yhteydessä seurataan lapsen vointia KTG-rekisteröinnillä eli sikiön sykekäyrän avulla.

Spinaalipuudutus on selkäpuudutus, joka annetaan kertapistoksena ruiskeella. Sitä käytetään usein keisarileikkauksen yhteydessä tai kun arvioidaan, ettei synnytys kestä kovin kauan, esimerkiksi uudelleensynnyttäjillä. Spinaalipuudutus on laaja-alaisempi; puudutusalue ulottuu rinnasta reisiin saakka. Spinaalipuudutuksen yhteydessä seurataan lapsen vointia KTG-rekisteröinnillä.

PDB/pudendal block eli lantionpohjan puudutus. Tätä puudutusta käytetään yhä harvemmin. Puudutusaine ruiskutetaan korkealle molemmin puolin emättimen seinämiin. Koko alue puutuu eikä kipu tunnu yhtä kovana ponnistusvaiheessa. Haittapuolena on, että puudutus voi pitkittää ponnistusvaihetta, koska synnyttäjä ei pysty täysin tuntemaan, mitä pitää tehdä. Lantionpohjan puudutusta käytetään myös ennen kuin ommellaan suuria emättimen ja välilihan repeämiä.

Narkoosi. Täysnarkoosi merkitsee sitä, että synnyttäjä nukkuu. Narkoosia käytetään todella akuuteissa keisarinleikkauksissa, jolloin ei ole aikaa antaa selkäpuudutusta. Tämä on tavallinen menetelmä silloin, kun pitää nopeasti irrottaa istukka, joka ei irtoa itsestään. Menetelmää voidaan käyttää myös silloin, kun pitää nopeasti pysäyttää suuri verenvuoto.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...