Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

close

Keisarileikkaus

Keisarileikkaus eli sektio voi olla suunniteltu, kiireellinen tai hätätilanteessa tehty. Syystä riippumatta toimenpide on usein samanlainen, ja myös lopputulos. Saat pienen arven bikinirajalle ja syliisi vastasyntyneen.

Suomessa syntyy noin joka kuudes lapsi keisarileikkauksella. Alle puolet keisarileikkauksista on suunniteltuja.

Tuleva äiti on yleensä täysin tajuissaan toimenpiteen aikana, mutta erittäin kiireellisissä tapauksissa leikkaus tehdään narkoosissa.

Miksi suunniteltu keisarileikkaus?
Jos raskaus on sujunut normaalisti, alatiesynnytys on yleensä parempi vaihtoehto sekä synnyttäjälle että lapselle. Äidillä on mm. suurempi riski saada tulehduksia tai suuria verenvuotoja keisarileikkauksen jälkeen. Keisarileikatuilla lapsilla voi joskus olla hengitysvaikeuksia, ja he tarvitsevat jonkin aikaa keskoskaappi- tai lisähappihoitoa.

Suunnitellun keisarileikkauksen syyt:
• Lapsi on perätilassa, takapuoli alaspäin. 
• Lapsi on erittäin suuri.
• Hankala kaksos- tai kolmosraskaus.
• Istukka tukkii kohdunsuun niin, että lapsen on vaikea päästä syntymään.
• Raskausmyrkytys.
• Liian ahdas lantio.
• Aiemmat vauriot tai alapään leikkaukset.
• Aiemmin tehty keisarileikkaus.
• Voimakas synnytyspelko.

Synnytyssairaalassa tehdään päivittäin useita keisarileikkauksia. Vaikka jotkut komplikaatiot ovat tavallisempia keisarileikkauksen kuin alatiesynnytyksen jälkeen, suurimmalla osalla äideistä ja lapsista keisarileikkaus onnistuu hyvin.

Keisarileikkaus tehdään usein selkäpuudutuksessa
Hätäkeisarileikkaus tehdään silloin, kun synnytyksen aikana tapahtuu jotakin, minkä vuoksi lapsi on saatava ulos mahdollisimman nopeasti. Voi esimerkiksi olla kyse siitä, ettei lapsen pää sijoitu oikein lantiossa tai että lapsella on hapenpuute.

Keisarileikkaus – myös hätäsektio – tehdään useimmiten jonkinlaisen selkäpuudutuksen turvin. Puudutettu alue ulottuu rinnasta reisiin sakka. Olet leikkauksen aikana tajuissasi ja saat pidellä lasta heti synnytyksen jälkeen. Jos joudutaan tekemään kiireellinen hätäsektio, sinut nukutetaan.

Mitä tapahtuu ennen toimenpidettä?
Vatsan tulee olla tyhjä ennen toimenpidettä. Saat vaihtaa leikkausvaatteet ja bikinirajalta ajetaan mahdollinen karvoitus. Sinulle laitetaan virtsakatetri ja suoneen tiputus. Keisarileikkaus tehdään leikkaussalissa.

Hereillä keisarileikkauksen aikana
Narkoosilääkäri tekee selkäpuudutuksen. Puudutettu alue ulottuu rintakehästä reisiin saakka, mikä merkitsee sitä, että olet leikkauksen aikana täysin tajuissasi. Et kuitenkaan näe leikkausta, koska kasvojesi ja vatsan välille ripustetaan kangas.
Keisarileikkaus alkaa heti kun puudutus on alkanut kunnolla vaikuttaa. Useimmiten lääkäri tekee vaakasuoran viillon ”bikinirajaan”. Sen jälkeen vie vain muutaman minuutin ennen kuin lapsi on otettu ulos kohdusta.

Lapsesi on syntynyt!
Lapsi on otettu ulos kohdusta ja synnytys on ohi! Jos olet hereillä ja lapsi voi hyvin, saat pidellä lastasi ja toivottaa lapsen tervetulleeksi maailmaan.
Lapsen maatessa rinnallasi kirurgi ompelee leikkaushaavan kiinni.

Keisarileikkauksen jälkeen
Katetri poistetaan usein samana päivänä. Kätilö auttaa sinua käymään WC:ssä – on tärkeää, että virtsaaminen käynnistyy puudutuksen jälkeen. Saat kivunlievitystä, koska leikkausaluetta aristaa.

On tärkeää, että nouset mahdollisimman pian jaloille ja liikkumaan. Kävely lievittää kipua, nopeuttaa paranemista ja vähentää veritulpan riskiä. Muista kuitenkin olla varovainen ja välttää kaikenlaista nostelua.
Keisarileikkauksen jälkeen pääsee yleensä kotiin kahden–neljän päivän kuluttua. Kotiutumisen aikataulu riippuu osaksi siitä, missä sairaalassa synnytit ja miten synnytyksen jälkeinen aika sujui.

Lue lisää kotiin tulosta keisarileikkauksen jälkeen ja ensimmäisistä päivistä kotona vauvan kanssa.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...