pregnant_sick_image

Raskaus ja virtsatietulehdus

Virtsatieinfektio eli VTI ja sen aiheuttama virtsatietulehdus on melko yleinen vaiva niin lapsilla kuin aikuisillakin. Raskaana olevalla on hieman tavallista suurempi virtsatietulehduksen riski – ja kyllä, hoitamaton virtsatietulehdus voi olla vaaraksi sekä odottavalle äidille että syntymättömälle lapselle.

Miten virtsatietulehdus raskauden aikana oireilee?

Raskausajan virtsatietulehduksen oireita voivat olla esimerkiksi seuraavat:

  • yllättävät supistukset
  • alavatsakivut
  • kirvely tai polttelu virtsatessa
  • pieni määrä verta tai limaa virtsassa
  • tihentynyt virtsaamistarve
  • virtsan paha haju.

Jokin on aina pielessä, jos tuntuu kuin virtsaisi piikkilankaa tai pikkukiviä. Nämä ovat melko tyypillisesti juuri virtsatieinfektion oireita. Raskaudessa virtsatietulehduksen tyypillisimpiä oireita ovat kuitenkin supistukset ilman edeltävää rasitusta sekä vatsakivut. Osa oireista on epämääräisempiä (esimerkiksi jatkuva pissahätä), ja tällöin virtsatietulehdusta voi olla vaikea erottaa tuiki tavallisista raskausoireista, jotka ovat yleensä täysin vaarattomia. Joskus raskaana olevalle voi kehittyä myös täysin oireeton virtsatietulehdus.

Raskaana olevilta pyydetäänkin neuvolassa säännöllisesti virtsanäytteitä, jotta virtsatieinfektio raskauden aikana ei varmasti jäisi toteamatta. Näytteistä tutkitaan, onko virtsassa bakteereja. Jos sinulla on esimerkiksi virtsakirvelyä tai vatsakipuja ja epäilet, että kaikki ei ole kohdallaan, älä jää odottamaan seuraavaa neuvolakäyntiä vaan ota pikaisesti yhteys neuvolaan tai terveydenhuoltoon ja kysy neuvoa. On parempi antaa virtsanäyte turhaan kuin jättää se antamatta!

Mitä haittaa virtsatieinfektiosta raskaudelle on?

Hoitamaton virtsatietulehdus raskauden aikana on haitaksi, sillä se voi edetä esimerkiksi munuaistulehdukseksi. Jos infektiota ei hoideta, se voi myös aiheuttaa lisäsupistuksia, jotka voivat saada synnytyssupistukset käynnistymään liian varhain. Ei ole kuitenkaan syytä huoleen, kunhan hoito aloitetaan varhaisessa vaiheessa. Tällöin todennäköisyys, että infektiosta olisi haittaa odottavalle äidille ja lapselle, on erittäin pieni.

Mikä virtsatietulehduksen aiheuttaa, ja voiko sen riskiä jotenkin vähentää?

Useimmat naiset ovat varmasti kuulleet elämänsä varrella roppakaupalla vinkkejä virtsatietulehduksen ehkäisyyn. Vanhoja tuttuja kikkoja ovat esimerkiksi välttää istumista kylmä uimapuku päällä, käyttää mieluiten luonnonmateriaalista valmistettuja alushousuja ja välttää tyköistuvia housuja. Moni on varmasti kuullut myös, että tulisi pyyhkiä WC:ssä edestä taaksepäin, välttää voimakkaita saippuoita ja liian tiheitä alapesuja, käydä sekä pissalla että pesulla ennen seksiä ja sen jälkeen, sekä juoda runsaasti nesteitä. Kaikki nämä neuvot ovat luonnollisesti hyviä, mutta itse asiassa virtsatieinfektio aiheutuu yleensä siitä, ettei virtsatessa pysty – tai ehdi – tyhjentämään rakkoa kunnolla. Tämä pätee niin raskaana oleviin kuin muihinkin. Erona on tietenkin vauva, joka raskauden aikana painaa virtsarakkoa. Tämä vaikeuttaa rakon tyhjentämistä, jolloin bakteerit saavat tilaisuuden lisääntyä. Täysin varmaa tapaa virtsatieinfektiolta suojautumiseen ei ole, mutta kannattaa siis istua WC:ssä hieman pidempään ja yrittää pissata loppuun, vaikka kolmevuotias kuinka hakkaisi WC:n ovea tai stressaantunut puoliso odottaisi vuoroaan.

Raskausajan virtsatietulehdus voi aiheutua myös hormonitasapainon muutoksesta, jonka vuoksi muun muassa virtsan erittyminen munuaisista virtsarakkoon kestää aiempaa pidempään. Tärkein omatoiminen ehkäisykeino on yksinkertaisesti käydä neuvolakäynneillä ja olla valppaana mahdollisten oireiden varalta.

Jos on aiemmin sairastanut useita virtsatietulehduksia, voi olla hyvä mainita asiasta terveydenhoitajalle ensimmäisellä neuvolakäynnillä. Tällöin tilannetta halutaan ehkä seurata virtsanäytteillä tavallista tiheämmin.

Virtsatietulehdus, raskaus ja antibiootit

Virtsatieinfektion annetaan usein parantua itsestään, jos sairastunut ei ole raskaana. Raskaana olevan virtsatieinfektio on kuitenkin aina suositeltavaa hoitaa, jotta komplikaatioilta vältytään. Infektio hoidetaan antibiooteilla, jotka tuhoavat virtsarakossa olevat bakteerit. Odottajalle määrätään antibiootteja, jotka on erikseen hyväksytty käyttöön raskauden aikana ja joista ei ole haittaa lapselle. Antibioottikuuri on tehokas hoito, jonka jälkeen infektion parantuminen varmistetaan vielä seurantakäynnillä viikon tai kahden päästä. Jos hoito ei vaikuta tehoavan vaan oireet jatkuvat tai pahenevat, on otettava yhteys terveydenhuoltoon. Tällöin tarvitaan ehkä toinen antibioottikuuri tai ehkäisevää antibioottihoitoa.

Faktantarkistus: Silja Seppänen, laillistettu kätilö

welcome-bag-480x360

Saat ilmaisen Liberolaukun!

Liity nyt Liberokerhoon!

Jaa artikkeli