Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

close

Kasvisruoka ja raskaus

Raskaana olevien kasvissyöjien on oltava erityisen tarkkana riittävän raudan ja D-vitamiinin saannista, mutta myös oikeanlaisten rasvojen suhteen.

Maitotuotteita sisältävä laktovegetaarinen ruoka toimii yleensä mainiosti myös raskauden aikana. Vegaanien on kuitenkin hyvä saada ravitsemusterapeutilta lisäneuvoja sen varmistamiseksi, että ruokavalio sisältää riittävät ravintoaineet kehittyvälle lapselle.

Raskaana olevien kasvissyöjien proteiinit
Jos syöt tiettyjä eläinkunnan tuotteita, saat riittävästi proteiineja maidosta, juustosta ja munista. Raskaana oleville vegaaneille proteiinin saanti on haasteellisempaa. Panosta soijapapuihin, linsseihin ja muihin palkokasveihin, soijamaitoon, tofuun ja pähkinöihin.
Lapsesi tarvitsee erilaisia proteiineja; muista syödä vähän jokaisesta ruokaryhmästä.

Rautaa on muuallakin kuin lihassa
Kasvissyöjälle hyviä raudanlähteitä ovat täysviljatuotteet, palkokasvit, vihreät lehtivihannekset ja kuivatut hedelmät. Voi kuitenkin olla vaikeaa saada riittävästi rautaa ravinnosta.
Lue lisää miten vältät raskauden aikana raudanpuutteen.

Kalsiumi, D-vitamiini ja foolihappo
Muiden odottavien äitien tapaan sinunkin on oltava tarkkana siitä, että saat tärkeimmät ravintoaineet. Lue tästä, mitkä elintarvikkeet sisältävät kalsiumia, D-vitamiinia ja foolihappoa

Valitse margariini ja maito, joka on rikastettu D-vitamiinilla. Jos et syö maitotuotteita, sinun kannattaa syödä kalsiumlisää. Vegaanit tarvitsevat usein ravitsemusterapeutin apua voidakseen suunnitella ruokavalion, jossa on riittävästi B12- ja D-vitamiinia.

Riippumatta siitä, oletko kasvissyöjä vai et, kannattaa ottaa päivittäin monivitamiinitabletti. Raskaana oleville tarkoitetut vitamiinit sisältävät päivittäisen annoksen foolihappoa ja D-vitamiinitabletteja.

Kuituja vatsalle
Vaivaako sinua ummetus tai kova vatsa? Vatsa toimii yleensä paremmin, kun muistaa syödä kuituja, juoda ja liikkua riittävästi.
Palkokasvit kuten herneet, pavut ja linssit sisältävät sekä kuituja että tärkeitä ravintoaineita. Samaten kaalikasvit. Kokeile vaikka raastettua valkokaalta sekä kylmän että lämpimän ruoan kanssa. Karkea leipä, mysli, hiutaleet ja puuro ovat myös mainiota ruokaa raskauden aikana. Ja hedelmistä saa tietysti sekä vitamiineja että kuituja.

Valitse oikea rasva
Raskauden aikana on erityisen tärkeää syödä monityydyttämättömiä rasvahappoja. Sekä rapsi- että oliiviöljyssä on hyvä tasapaino eri rasvojen välillä. Käytä siis ruoanlaitossa joko rapsi- tai oliiviöljyä, tai juoksevaa margariinia, joka sisältää näitä öljyjä.
Kasvissyöjille, jotka eivät syö kalaa, on erityisen tärkeä saada riittävästi omega-3-rasvahappoja esimerkiksi rapsiöljystä. Elimistö voi tietyssä määrin muuntaa nämä rasvahapot hyödyllisiksi rasvahapoiksi joita on rasvaisissa kaloissa, ja jotka ovat välttämättömiä sikiön kehitykselle.

Vaikka et tavallisesti söisikään kalaa, sinun kannattaa miettiä kalan syömistä raskauden aikana, jotta saat riittävästi tarpeellista DHA-rasvahappoa. Muussa tapauksessa sinun on muutamien kuukausien ajan otettava erityistä DHA-lisävalmistetta.
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...