Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

close

Olen raskaana!

Kädessäsi oleva raskaustesti on positiivinen. Onneksi olkoon! Tämä on pitkän, jännittävän, hauskan, vaativan ja aivan fantastisen matkan alku! Varaa aika äitiysneuvolaan.

Kun raskaustesti on positiivinen, ota yhteyttä äitiysneuvolaan ja varaa aika ensikäyntiä varten. Monet tulevat vanhemmat etsivät tietoa siitä, mitä kehossa tapahtuu, tietoa synnytyksestä, lapsen kehityksestä, imetyksestä ja muiden kokemuksista. Liberokerhon jäsenenä pääset lukemaan paljon jännittävää tietoa raskaudesta ja vauvoista. Voit myös tavata ja keskustella muiden samassa tilanteessa olevien kanssa. 

Yhteys äitiysneuvolaan
Ota yhteyttä paikkakuntasi äitiysneuvolaan heti raskauden alussa ja varaa aika ensimmäistä neuvolakäyntiä varten. Yleensä se ajoittuu 8.–12. raskausviikolle.
Jos raskaustesti näyttää positiivista, olet todennäköisesti raskaana, vaikka sinulla olisin niukkaa kuukautisten kaltaista vuotoa. Hormonit ehkä tekevät tepposiaan tai pieni verenvuoto aiheutuu siitä, että munasolu kaivautuu kohdun limakalvoon. Tämä on täysin normaalia. Puhu lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa, jos olet epävarma ja/tai huolissasi.

Lue myös:
Ensimmäinen käynti äitiysneuvolassa 

Lapsen odotus – uuden ihmisen alku
Useimmilla naisilla kypsyy hedelmöityskelpoinen munasolu joka kuukausi. Saman ajan kuluessa mies voi tuottaa miljardeja siittiösoluja. Jokainen siemensyöksy sisältää jopa 500 miljoonaa siittiötä. Näistä joka kymmenennellä siittiöllä on oikeat edellytykset päästä munasolun luo ja hedelmöittää se.

Munasolut kypsyvät munasarjan munarakkuloissa. Kun munarakkula puhkeaa, munasolu irtoaa ja kulkeutuu munanjohtimeen odottamaan hedelmöitystä. Tässä ravinteikkaassa ympäristössä munasolu selviää noin pari vuorokautta. Jos hedelmöittymistä ei tapahdu, munasolu jatkaa matkaa kohtuun ja poistuu kehosta emättimen kautta kuukautisvuodon mukana.

Hedelmöittyminen
Siittiöt voivat säilyttää hedelmöittämiskykynsä jopa viisikin vuorokautta. Siittiön matka munasolun luo kestää puolesta tunnista aina kahteen vuorokauteen saakka. Tämän kohtalokkaan matkan helpottamiseksi kohdun lima muuttuu munasolun irtoamisen aikaan läpipäästävämmäksi. Monet siittiöt kamppailevat rinta rinnan munasolua ympäröivän ravinteikkaan kuoren läpäisemiseksi. Hedelmöittyminen tapahtuu heti, kun ensimmäinen siittiösolu onnistuu tunkeutumaan kuoren läpi munasoluun.

Siittiö pudottaa nopeasti häntänsä, sen pää kasvaa ja on pian samankokoinen kuin munasolun tuma. Siittiön ja munasolun tumat sulautuvat yhteen. Tämä on uuden elämän alku. Jotkut naiset kertovat tunteneensa, milloin hedelmöitys tapahtui…

Munasolu jakautuu yhä uudelleen
Hedelmöitynyt munasolu jää muutamaksi päiväksi munanjohtimen ulko-osiin. Se jakautuu yhä uudelleen ja uudelleen. Parin vuorokauden päästä on muodostunut neljä solua, kolmen vuorokauden päästä kahdeksan solua jne. Neljänteen raskauspäivään mennessä hedelmöitynyt munasolu on muurainasteessa (latinaksi morula) ja muistuttaa suomuurainta tai vadelmaa. Se on nuppineulanpään kokoinen ja sisältää 16–32 solua. Osa soluista erilaistuu sikiöksi, osa istukaksi.

Morula imee nestettä ja muistuttaa pian kuplaa. Viidentenä raskauspäivänä hedelmöitynyt munasolu siirtyy kohtuun. Siirtyminen kestää muutamia tunteja. Hyvin kehittyneine limakalvoineen kohtu on valmistautunut ottamaan vastaan hedelmöityneen munasolun, joka koostuu nyt noin 100 solusta. On mennyt noin viikko munasolun irtoamisesta tähän hetkeen. 

Muita artikkeleita, joita voit lukea:
Raskaus ja tupakointi
Alkoholi ja raskaus
Raskausajan ruoka – 10 vinkkiä

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...