essity7711_desktop

Olen raskaana!

Positiivinen raskaustesti täyttää mielen, sydän hakkaa ja vatsanpohjassa tuntuu. Tästä alkaa pitkä, jännittävä, hauska, vaativa ja fantastinen matka, joka muuttaa elämän. Aina kun maailmaan syntyy lapsi, syntyy myös vanhempi.

”Olen raskaana” on hurja lause, sillä se muuttaa kaiken. Ehkä sitä ei vielä tarvitsekaan sanoa ääneen, vaan haluat pitää sen salaisuutena, kunnes olet sisäistänyt tulevan muutoksen. Mutta kun olet sulatellut asiaa eikä sisälläsi kasvava elämä tunnu enää niin epätodelliselta, on aika miettiä, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Mitä raskausuutisen jälkeen?

Kun koko elämä tuntuu mullistuvan kerralla, monia helpottaa suunnitella aivan konkreettisesti, mitä kaikkea täytyy tehdä. Hyvä puoli on se, että kehosi hoitaa suurimman työn. Tehtävälistalle kasaantuu tietysti valtava määrä luettavaa eri aiheista, kuten tärkeästä foolihaposta, raskausajan ruokavaliosta, vinkeistä pahoinvoinnin taltuttamiseen tai vältettävistä ruoka-aineista. Myös sikiön kehitys viikko viikolta kiinnostaa. Sinulla on kuitenkin vielä monta kuukautta aikaa miettiä näitä. Raskausuutisen sulattelun jälkeen tärkeintä on ottaa yhteys äitiysneuvolaan ensimmäisen käynnin varaamista varten – tai hedelmöityshoitoklinikkaan, mikäli raskaus sai alkunsa siellä.

Yhteys äitiysneuvolaan

Voit soittaa oman paikkakuntasi neuvolaan milloin tahansa. Neuvolasta saat vastaukset kaikkiin kysymyksiisi ja ohjeet raskauden varmistamiseen toisella testillä. Samalla sinulle varataan ensimmäinen neuvolakäynti jonkin ajan päähän, yleensä 8.–12. raskausviikolle. Ajankohta voi vaihdella eri neuvoloiden välillä. Raskautta seurataan neuvolassa alusta loppuun, joten on tärkeää, että neuvolaan on mukava tulla ja kemiat oman terveydenhoitajan kanssa kohtaavat.

Apua, verenvuotoa raskaana!

Raskauden ensioireisiin voi hyvinkin kuulua vähäistä verenvuotoa, esimerkiksi veristä valkovuotoa. Älä siis säikähdä, jos WC-paperiin jää pyyhkiessä hieman verta. Todennäköisesti kyse on hormonien temppuilusta tai niin kutsutusta implantaatiovuodosta, joka aiheutuu munasolun kiinnittymisestä kohdun limakalvoon. Jos verenvuoto huolestuttaa, ota yhteys neuvolaan tai lääkäriin, joka voi tarkistaa, että kaikki on hyvin.

Lapsen odotus on uuden ihmisen alku ja vanhemman synty

Aivan raskauden alussa voi tuntua kuin kaikki tapahtuisi samalla kertaa – ja toisaalta siltä, että kestää iäisyyden ennen kuin pääset tapaamaan lapsesi. Hormonit humisevat päässä, kehossa on epätavallinen tunne ja kaikki on ikään kuin ylösalaisin. Ehkä olo ei tunnukaan niin onnelliselta kuin olisi odottanut. Pelko ja huoli tulevasta voi peittää muut tunteet alleen. Kaikki tunteet ovat hyväksyttäviä ja varmasti tuttuja useimmille meistä. Jos tunteiden kuohunta käy liian raskaaksi, voit ottaa ne puheeksi neuvolassa ja saada tarvittaessa myös lähetteen neuvolapsykologille. Yleensä nämä tunteet kuitenkin menevät ohi, muuttuvat ja selkiytyvät. Lapsen odotus ja vanhemmaksi tulo ovat suuria muutoksia. Yhtäkkiä joka suunnasta satelee hyvää tarkoittavia neuvoja, kasvavaa vatsaa tunnustelevia käsiä, toruja liian painavista kauppakasseista ja kehotuksia syödä kahden edestä. Yllättävätkin ihmiset tarjoavat mielipiteitään. 

Yritä löytää oma äänesi kaiken tämän keskellä. Luota, että kehosi tietää mitä tekee ja kaikki tunteesi ovat arvokkaita. Jos haluat keskustella ajatuksistasi, olet tervetullut Liberokerhon jäsenten Vanhempien jutut -keskustelupalstalle vaihtamaan ja lukemaan kokemuksia. Jos taas et missään mielessä halua kertoa omista tuntemuksistasi tai lukea, miten muut ovat selättäneet raskausoireet, sekin on täysin OK! On tärkeää elää raskautta tavalla, joka tuntuu itselle oikealta.

Faktantarkistus: Silja Seppänen, kätilö

Jaa artikkeli