Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

close

Synnytysosastolla – kätilön tapaaminen

Nyt se tapahtuu! Ei muuta kun kassit kainaloon, kädestä kiinni ja sairaalaan. Monen kuukauden odotus on pian ohi.

Ensisynnyttäjän on aika lähteä sairaalaan, kun supistusten väli on kolme minuuttia, jos lapsivesi ei ole mennyt. Soita heti synnytysosastolle, kun lapsivesi menee, niin he neuvovat onko syytä lähteä sairaalaan vai ei. 

Uudelleensynnyttäjän on yleensä aika lähteä sairaalaan, kun supistusten väli on viidestä kuuteen minuuttia. Parasta on kuitenkin aina soittaa ja kysyä neuvoa kätilöltä ennen sairaalaan lähtöä. Lue mitä kannattaa pakata mukaan synnytyskassiin.

Kaikki synnytykset ja synnytysosastot ovat erilaisia. Tästä saat kuitenkin yleiskuvan siitä, mitä on odotettavissa, jos synnytät sairaalassa tai kotona oman kätilön avustamana.

Kätilön tapaaminen

Kätilö ottaa sinut vastaan, mittaa verenpaineen ja pulssin. Kätilö tutkii missä asennossa lapsi on, kuuntelee lapsen sydänäänet ja tarkistaa, paljonko kohdunsuu on auennut. Keskustelette supistuksista, niiden alkamisajasta ja supistusten välistä.

Jos olet laatinut kirjallisen synnytyssuunnitelman toiveistasi ja odotuksistasi, muista antaa se kätilölle. Tällä tavalla tieto välittyy seuraavalle kätilölle, jos työvuoro vaihtuu synnytyksen aikana. Kun synnytys on edennyt muutaman tunnin, et ehkä itse jaksaisi selittää toiveitasi. 

Voitte puhua myös siitä, mitä toivomuksia sinulla on synnytyksen ja kivunlievityksen suhteen. Haluatko ehkä pysyä liikkeessä supistusten aikana? Ottaa kylvyn? Käyttää jotain erityistä kivunlievitystä? Haluatko saada heti lapsen ihoasi vasten? Haluatko pitää lapsen luonasi, kunnes olet imettänyt ensimmäisen kerran? Ehkäpä lapsen isä tai kumppanisi haluaa katkaista napanuoran? 

Lapsen sydänäänet ja supistukset

Tämän jälkeen otetaan KTG-käyrä eli tutkitaan lapsen sydänäänet ja supistusten kesto. Samalla kätilö arvioi, miten lapsi reagoi supistuksiin ja miten lapsi voi vatsassa.
Sinun ei tarvitse muistaa kysyä kaikesta heti kun tulet synnytysosastolle. Synnytyksen aikana voi tapahtua paljonkin ja voit koko ajan esittää kätilölle kysymyksiä, kertoa miltä tuntuu ja mitä toiveita sekä tarpeita sinulla on.

Synnytyksen ensimmäinen vaihe

Voit ehkä käydä lämpimässä kylvyssä, se rentouttaa ja lievittää kipua. Kätilö ei ole luonasi koko ensimmäisen vaiheen ajan, mutta käy säännöllisesti tarkastamassa sinun ja lapsen voinnin. Kätilö seuraa myös koko ajan synnytyksen edistymistä. Hän tutkii kohdunsuun avautumista ja auttaa sinua valitsemaan tarvitsemasi kivunlievityksen.

Kätilö opastaa

Kätilö on opas, asiantuntija ja kuuntelija. Pyydä häneltä neuvoja ja tukea. Teille molemmille on tärkeää, että kerrot heti kätilölle, jos jokin ei tunnu oikealta. Olet ehkä muuttanut mieltäsi aiemman synnytyssuunnitelman suhteen, ja se on ihan OK. Kätilön tehtävänä on auttaa sinua ja lasta. Soita kelloa jos tarvitset apua. Kätilö on paikalla koko ajan kahden seuraavan synnytysvaiheen aikana, kun ponnistat aktiivisesti ja synnytät.

Isä tai kumppani mukana synnytyksessä

Tulevana vanhempana haluat ehkä osallistua aktiivisesti synnytykseen. Esitä kysymyksiä kätilölle, ja pidä itsesi ajan tasalla. Tuleva äiti todella tarvitsee sinua. Voit mielellään auttaa, tukea ja kannustaa häntä parhaasi mukaan. Osallistumalla aktiivisesti synnytykseen vahvistat tunnetta siitä, että teette läheistä yhteistyötä lapsen syntymässä. 

Puhu tapahtumista

Synnytyksen jälkeen on hyvä puhua tapahtumista. Tämä on tärkeä osa synnytystä ja tuntuu yleensä turvalliselta. Voit esittää kysymyksiä ja puhua kätilön kanssa tunteistasi ja kokemuksistasi. Tapaaminen voi olla myös tärkeä tapa valmistautua seuraavaan synnytykseen, vaikka se tuntuukin kaukaiselta asialta.

Lue myös ensimmäisistä päivistä vauvan kanssa kotona, naisen kehosta synnytyksen jälkeen sekä jälkitarkastuksesta.

Synnytyksen aikana päähuomio on tietystikin äidissä ja lapsessa, mutta synnytyksen jälkeisessä keskustelussa on tilaa myös toiselle vanhemmalle. Synnytyksessä mukana olo on voimakas tunnekokemus. Siksi on hyvä puhua tapahtumista ja saada vastaus mahdollisiin kysymyksiin.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...