close

Ennenaikaisesti syntyneet

Yksi lapsi 20:stä syntyy keskosena eli ennen 37.raskausviikkoa. Useimmat näistä pienistä vauvoista kehittyvät täysin normaalisti ja ongelmitta. Mutta mitä aikaisemmin lapsi syntyy, sitä enemmän hoitoa vaaditaan.

Ennenaikaisesti syntyneiden eli keskosten syntymäpaino on usein alle 2500 grammaa. Myös jotkut normaaliaikaiset lapset voivat painaa saman verran.

Kolme viikkoa ennen laskettua aikaa syntyminen ei merkitse suurta riskiä lapselle. Pari viikkoa ennen laskettua aikaa syntynyttä hoidetaan yleensä tavallisella synnytysosastolla ja lapsi pääsee kotiin jo pari päivää synnytyksen jälkeen. Tärkeintä on, että lapsi pystyy syömään, saa tarpeeksi happea ja pystyy säilyttämään ruumiinlämpönsä.

Erityishoito neonataaliosastolla

Neonataaliosastolla hoidetaan lapsia, jotka jostakin syystä tarvitsevat lisävalvontaa. Siellä valvotaan muun muassa hapenottoa, lämpötilaa, verensokeria, ravinnonsaantia ja aivojen kehitystä.
Keskoset eivät ole valmiiksi kehittyneet eivätkä valmistautuneet kohdun ulkopuoliseen elämään. He ovat muun muassa erityisen herkkiä erilaisille infektioille.

Keskoskaappihoito

Ennenaikaisesti syntyneillä on hyvin vähän tai ei lainkaan lämpöä eristävää ihonalaista rasvakudosta. Heidän lämmönsäätelynsä ei ole myöskään kehittynyt, ja he tarvitsevat apua ruumiinlämmön säilyttämisessä. Jotta lapset eivät kylmettyisi, he saavat olla keskoskaapissa tai lämpövuoteessa valvontahuoneessa, jossa on vaimea valaistus ja vaimeat äänet. Ympäristön tulee muistuttaa kohtua.
Suositellaan, että vanhemmat istuvat pitkiä aikoja lapsi paljaalla rinnallaan, ihokontaktissa. Tätä menetelmää kutsutaan kenguruhoidoksi ja sillä on suotuisa vaikutus lapsen kehitykseen, kiintymiseen ja tervehtymiseen.

Nenämahaletku, maitotipat ja sitten imetys

Keskosilta puuttuvat vastasyntyneelle tärkeät refleksit, siksi keskosta voi alkaa imettää vasta 34. viikon tienoilla. Keskosia ruokitaan aluksi joko suonensisäisellä ravintoliuoksella tai nenämahaletkun kautta, useimmiten letkulla. Annettu maito on joko oman äidin maitoa tai toisen äidin luovuttamaa äidinmaitoa, mahdollisesti ravintoaineilla ja vitamiineilla vahvistettuna. Imetyksen harjoittelu aloitetaan vähitellen ja sen hallinta voi viedä viikkoja tai kuukausia.

Pikkukeskoset

Ennen 32. raskausviikkoa syntyneet saavat yleensä jonkinlaista tehohoitoa. Noin prosentti ennenaikaisesti syntyneistä lapsista syntyy ennen 29. raskausviikkoa.
Lapsen selviytymismahdollisuudet riippuvat suurelta osin keuhkojen kehittyneisyydestä. Keskosen elvyttämisen raja on 22. viikon tienoilla. Noin puolet kaikista 23. viikolla syntyneistä selviää ja noin kahdeksan kymmenestä 25. viikolla syntyneistä.
Näin aikaisin syntyneitä lapsia on valvottava vuorokauden ympäri. Aivot ovat kehittymässä ja pitkäaikainen hapenpuute tai verenvuodot voivat vahingoittaa aivoja. Lapsi voi tarvita hoitoa hengityslaitteessa, ylipainehappihoitoa (CPAP-hoitoa) tai pelkästään lisähappea keskoskaapissa. Keskosvauvan aivoilla on hämmästyttävä kyky parantaa itse itsensä.

Ennenaikaisen synnytyksen syyt

On monia syitä siihen, että lapsi syntyy keskosena: Esimerkiksi heikentynyt kohdunkaula, infektio tai joku muu sairaus, joka vaikuttaa lapseen. Kyseessä voi olla myös raskausmyrkytys.
Yli puolessa tapauksissa jää epäselväksi, miksi lapsi syntyy keskosena.

Ennenaikainen synnytys voi olla vanhemmille järkytys, koska he olivat odottaneet vauvan syntyvän viikkojen tai jopa kuukausien päästä. On tärkeää, että vanhemmat saavat puhua lastenlääkärin ja muun hoitohenkilökunnan kanssa voidakseen käsitellä ja ymmärtää tapahtunutta ja sitä, mitä synnytyksen jälkeen tapahtuu.

Keskoshoito on kehittynyt

Tutkimusten mukaan yli 90 prosenttia 1980-luvulla keskosina syntyneistä ovat terveitä ja kävivät tavallista koulua. Keskoshoito kehittyy jatkuvasti ja tutkimusta jatketaan. Siksi keskosten selviytymisennuste on hyvä.
Keskosten vanhemmat ovat tietysti mukana hoitamassa vauvaa neonataaliosastolla.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...