Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

close

Raskaus ja närästys

Lisääntyvä närästys ja happamat röyhtäisyt voivat olla ikävä vaiva, kun lapsi kasvaa ja vie entistä enemmän tilaa vatsassa. Tässä muutamia vinkkejä tilanteen rauhoittamiseksi.

Melkein joka toinen nainen kärsii raskaudenaikaisesta närästyksestä ja happamista röyhtäisyistä eli ruokatorven refluksista.

Närästys johtuu siitä, että hapan vatsan sisältö nousee ruokatorveen. Tämä vuorostaan johtuu siitä, että vatsa kasvaa ja vie yhä enemmän tilaa, samalla kun ruokatorven ja vatsalaukun välinen sulkijalihas löystyy. Tämän seurauksena esiintyy polttelua ja refluksia varsinkin raskauden loppuvaiheessa.

Kokeile näitä keinoja:
• Syö vähän kerralla, mutta usein.
• Vältä syömistä juuri ennen nukkumaanmenoa.
• Karkea leipä ja maito voivat lievittää oireita.
• Kotikonsteina käytetään kaikkea mahdollista aina manteleista, jogurtista ja vichyvedestä banaaneihin – kokeile mikä tepsii parhaiten.
• Vältä voimakasta ja rasvaista ruokaa, kahvia ja teetä.
• Korota sängyn pääpuolta tai käytä ylimääräistä tyynyä.
• Asetyylisalisyylihappoa, ibuprofeenia ja diklofenakia sisältävät lääkkeet voivat lisätä närästystä. Pyri yleensäkin välttämään näiden lääkkeiden ottamista raskauden aikana – vaikka sinulla ei olisikaan närästystä. Jos sinun on pakko ottaa särkylääkettä, valitse parasetamoli.

Lääkkeistä voi olla apua
Jos muut keinot eivät auta, voit ostaa apteekista reseptittä myytävää närästyslääkettä – esimerkiksi Gavisconia, Samarinia tai Novalucolia. Kerro apteekissa raskaudestasi, niin saat sinulle sopivimmat lääkkeet.

Jotkut lääkkeet neutralisoivat vatsahappoja vähentäen niiden happoisuutta. Toiset muodostavat vaahdon, joka asettuu ylimmäksi vatsalaukussa vaikeuttaen vatsanesteiden nousua ruokatorveen.
Jos sinulla on hyvin hankalia tai sitkeitä oireita, lääkäri voi määrätä reseptilääkettä.

Milloin on haettava apua?
Ota yhteys terveyskeskukseen tai äitiysneuvolaan, jos tilanne ei parane 2–3 viikon kuluessa vaikka olet kokeillut eri kotikonsteja.
Hakeudu välittömästi hoitoon, jos närästyksen yhteydessä esiintyy kovaa vatsa- tai rintakipua.

Lue myös artikkelimme,jossa on vinkkejä avuksi raskauspahoinvointiin.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...