close

Raskaudenaikaiset sairaudet

Raskauden aikana vaaralliset infektiot ovat todella harvinaisia. Useimmat bakteerit ja virukset eivät voi vahingoittaa lasta. Jos sattuisit sairastumaan raskauden aikana, se ei siis ole vaaraksi lapsellesi. On kuitenkin olemassa joitakin poikkeuksia.

Alla kerromme muutamista sairauksista, jotka voivat olla vahingollisia lapselle raskauden tai synnytyksen aikana.

Vihurirokko

Vihurirokko on virusinfektio. Jos et ole saanut vihurirokkorokotusta etkä ole aiemmin sairastanut vihurirokkoa, ja saat tartunnan raskauden alkupuoliskolla, se voi vahingoittaa lasta. Vihurirokko voi joskus johtaa keskenmenoon tai aiheuttaa sikiön aivojen, korvien ja sydämen epämuodostumia. Useimmat suomalaiset naiset on rokotettu vihurirokkoa vastaan. Vasta-aineiden määrä voidaan helposti tarkistaa verikokeella, jos olet epävarma asiasta. Kannattaa hankkia rokotus viimeistään ennen aiottua raskautta.

Toksoplasmoosi ja listeria

On olemassa kaksi ruoan välityksellä tarttuvaa infektiota, joita kannattaa varoa erityisesti raskauden aikana – listeria ja toksoplasmoosi. Tartuntavaara on hyvin pieni, mutta tartunta voi pahimmassa tapauksessa johtaa keskenmenoon tai sikiövaurioihin.

Voit suojautua raskauden aikana tartunnalta noudattamalla seuraavia ohjeita:

  • Jos sinulla on kissa, älä tyhjennä kissan hiekkalaatikkoa vaan anna tehtävä jollekin muulle.
  • Pese hedelmät ja vihannekset. Pese kätesi heti kun olet ollut kosketuksissa mullan kanssa. Käytä aina puutarhatöissä käsineitä.
  • Vältä pastörisoimatonta maitoa ja juustoa. Lue lisää siitä, mitä ruokaa raskaana ei kannata syödä.
  • Vältä kaikenlaista raakaa lihaa. Tilaa ravintolassa vain hyvin kypsennettyä lihaa.

Täältä voit lukea hyvästä ja turvallisesta ruokavaliosta raskauden aikana.

Herpes

Herpesvirus ilmaantuu suun ympärille tai sukupuolielimiin. Herpes on vauvalle vakava sairaus, joka voi tarttua synnytyksen aikana. Siksi lääkärit suosittelevat keisarileikkausta, jos äidillä on ensimmäistä kertaa puhjennut herpes raskauden aikana. Jos synnyttävällä äidillä on ennenkin ollut herpes, äidin vasta-aineet suojelevat myös vauvaa.

B-ryhmän streptokokit

B-ryhmän streptokokit ovat yleinen bakteeriryhmä. Ne voivat harvoissa tapauksissa aiheuttaa raskauden aikana erilaisia ongelmia, kuten äidin virtsatientulehduksia, liian varhaisia synnytyksiä tai lapsen vakavia sairauksia.
Tavallisesti raskauden aikana otetaan kokeet mahdollisten ryhmä B-streptokokkien toteamiseksi. Jos sinulla on aiemmin ollut tällainen bakteeritulehdus, otetaan virtsakoe ja koe kohdunsuusta. B ryhmän streptokokkeja voi hoitaa antibiooteilla.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...