libero_recruitment_2021_6_pregnant-woman-in-bed_mobile

Raskaana olevalle vaaralliset sairaudet

Suurin osa bakteereista ja viruksista ei aiheuta haittaa sikiölle, ja raskaana olevalle vaaralliset infektiot ovat nekin onneksi harvassa. Joitakin ikäviä poikkeuksia kuitenkin on, ja niistä on hyvä olla tietoinen.

Mitkä sairaudet ovat vaarallisia raskauden aikana?

Raskausaikana elimistön puolustusjärjestelmä toimii hieman tavallista heikommin. Useimmat sairaudet ovat silti vaarattomia; ne vain kestävät hieman pidempään. On kuitenkin olemassa muutamia sairauksia, jotka voivat aiheuttaa haittaa lapselle odotusaikana tai synnytyksen yhteydessä. Niitä ovat esimerkiksi vihurirokko, toksoplasmoosi, listerioosi, herpes ja GBS eli B-ryhmän streptokokki.

Vihurirokko

Vihurirokko on hyvin harvinainen virussairaus. Jos odottajaa ei ole rokotettu eikä hän ole aiemmin sairastanut vihurirokkoa, raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana saatu tartunta aiheuttaa lapselle yleensä erilaisia haittoja. Melko usein seurauksena voi olla keskenmeno tai aivojen, silmien, korvien tai sydämen epämuodostuma.

Vihurirokkoa on todettu Suomessa vain muutamia yksittäistapauksia viime vuosien aikana. Silti rokote kannattaa ottaa, jos se on lapsena jäänyt saamatta eikä tautia ole sairastettu aiemmin. Jos tätä ei tiedetä varmasti, voi olla rauhoittavaa tietää, että vasta-aineet. Voidaan tutkia neuvolan kautta. Jos vasta-aineita ei ole, rokote voidaan antaa heti synnytyksen jälkeen.

Toksoplasmoosi ja listerioosi

On olemassa kaksi ruoan välityksellä tarttuvaa taudinaiheuttajaa, jotka voivat aiheuttaa haittaa sikiölle tai pahimmassa tapauksessa jopa keskenmenon: listeria ja toksoplasma. Tartunnan riski on pieni, ja sitä voi vähentää entisestään välttämällä ruokia, joita ei suositella raskauden aikana.

Herpes

Myös herpekseen kiinnitetään raskausaikana erityistä huomiota. Herpesvirus oireilee suun tai sukuelinten alueelle ilmaantuvina rakkuloina, joista se voi tarttua myös vauvaan synnytyksen yhteydessä. Jos raskaana olevalla todetaan herpekseen viittaavia oireita, tartunta varmistetaan laboratoriokokeilla. Sen jälkeen määrätään viruslääkettä, joka vähentää vauvan tartuntariskiä. Herpesvirusinfektio voi nimittäin aiheuttaa vastasyntyneelle vakavan sairauden. Viruslääkitys aloitetaan vauvan suojaksi myös silloin, jos synnytyksen lähestyessä ilmenee vaikea herpestautijakso. Joskus lääkityksestä huolimatta päädytään kaiken varalta sektioon.

B-ryhmän streptokokki

B-ryhmän streptokokkeja, joista käytetään myös nimityksiä GBS ja B-streptokokki, on monta erilaista. Ne ovat yleisiä suolistobakteereja, jotka eivät välttämättä aiheuta lainkaan tulehdusta tai oireita. Joskus harvoin ne voivat kuitenkin levitä virtsa- ja sukuelimiin ja aiheuttaa ongelmia raskauden aikana. Yleisin B-streptokokin raskausaikana aiheuttama tulehdus on virtsatieinfektio, joka voi johtaa ennenaikaiseen synnytyksen. Siksi virtsatieinfektiot tulee aina hoitaa raskausaikana antibiootilla. Bakteerit voivat kuitenkin, tosin harvoin, myös aiheuttaa vakavan sairauden lapselle synnytyksen yhteydessä.
B-ryhmän streptokokin seulontaa tarjotaan kaikille raskaana oleville viimeistään synnyttämään mennessä ja. Viljelynäytteet otetaan emättimestä ja peräaukolta. Mikäli streptokokkinäyte on positiivinen, bakteeri-infektiota suositellaan hoidettavaksi antibiooteilla synnytyksen aikana. Lisäksi vastasyntyneen ja synnyttäjän tilannetta seurataan jonkin aikaa.

Muut vakavat sairaudet raskauden aikana

Raskaana oleva voi sairastua myös esimerkiksi raskausdiabetekseen tai raskausmyrkytykseen eli pre-eklampsiaan. Molempien sairauksien taustalla on elimistön tasapainon häiriintyminen, ja odottajia seurataan neuvolassa niiden kehittymisen varalta.

Faktantarkistus: Silja Seppänen, laillistettu kätilö

welcome-bag-480x360

Saat ilmaisen Liberolaukun!

Liity nyt Liberokerhoon!

Jaa artikkeli