close
Kotisynnytys
Mietittekö ehkä kotisynnytystä? Suomessa on entistä helpompi löytää kotisynnytyksessä avustavia kätilöitä, mutta kotisynnytystä ei silti suositella kaikille.
Suunniteltu kotisynnytys on mahdollinen matalan riskin uudelleensynnyttäjillä, eli jos seuraavat kriteerit täyttyvät:
• Raskaus on sujunut ilman komplikaatioita
• Nainen on uudelleensynnyttäjä
• Aiempi synnytys tai synnytykset ovat sujuneet normaalisti
Ovatko riskit suuremmat kotisynnytyksessä?
Matalan riski uudelleensynnyttäjällä kotisynnytys ei tuoreimpien tutkimusten mukaan merkitse lapselle sen suurempaa riskiä kuin sairaalasynnytys. Hollannissa tutkijat ovat jopa pystyneet osoittamaan, että uudelleensynnyttäjillä, joiden raskaus on sujunut normaalisti, on pienempi vaara saada vakavia komplikaatioita kotisynnytyksen yhteydessä kuin sairaalasynnytyksessä.
Kotisynnytystä ei suositella ensisynnyttäjälle, koska on vaikea tietää, miten ensisynnyttäjä reagoi synnytykseen. Tällöin kotisynnytyksen riskit ovat suuremmat.
Kotisynnyttäjä vastaa itse kuluista
Tanskassa, Norjassa ja Islannissa kotisynnytykset ovat tavallisempia ja siellä yhteiskunta osallistuu kustannuksiin. Suomessa ja Ruotsissa kotisynnyttäjä vastaa itse synnytyksen kuluista.
Tarvittaessa sairaalaan
Jos valitset kotisynnytyksen, valittavana ei ole yhtä monta eri kivunlievityksen muotoa kuin sairaalassa. Silloin ei esimerkiksi voi saada selkäpuudutusta. Usein toivotaan mahdollisimman luonnollista synnytystä. Kätilö voi ehdottaa vaikkapa akupunktiota, TENS-stimulaatiota tai hierontaa.
Jos synnytyksen aikana tapahtuu jotakin odottamatonta, on tietysti mahdollisuus siirtyä sairaalaan. Synnytysosaston on saatava etukäteen tieto suunnitellusta kotisynnytyksestä, että he tietävät varautua.
Kotisynnytyksissä pyritään siirtymän sairaalaan jo ennen varsinaista hätätilannetta. Näin kertovat tilastot länsimaisista kotisynnytyksistä. Yksi tavallisimmasta sairaalaan lähdön syistä on supistusheikkous eli se, että supistukset eivät ole riittävän tehokkaita ja synnytys pitkittyy.
Kotisynnytys voi olla nopea ja odottamaton
Viime vuosisadan vaihteessa useimmat lapset syntyivät kotona. Nykyään sairaanhoito on kehittynyt niin paljon, että äitiin ja lapsiin kohdistuvat riskit ovat verrattain pienet, riippumatta siitä, missä synnytys tapahtuu. Komplisoituneita raskauksia seurataan erityisen hyvin.
Jotkut lapset syntyvät suunnittelematta eteisen lattialla tai autossa matkalla sairaalaan. Ei tietystikään mikään toivetilanne, mutta yleensä kaikki sujuu hyvin.