close

Huoli tai pelko synnytyksestä

Hermoiletko synnytystä? Vai oletko suorastaan kauhuissasi? Ei ole outoa tuntea synnytyspelkoa. Muista, että Suomi on yksi maailman turvallisimmista maista synnyttää ja keinoja on keinoja, miten pelkoa voi käsitellä.

Riippumatta siitä, oletko ensisynnyttäjä vai uudelleensynnyttäjä on luonnollista olla huolissaan synnytyksen edessä. Tämäkin on osa valmistautumista. Olisi tietysti mukava synnyttää lapsi ilman pelkoa ja suhtautua pelon sijasta odotuksin.

Näin käsittelet pelkoa

Kirjoita synnytyssuunnitelma - synnytyskirje

Huolesi helpottuvat, kun kirjoitat toivomuksesi synnytyksen suhteen. On hyvä panna asiat paperille, jos sattuisit tulemaan sairaalaan vasta kun supistukset ovat niin voimakkaita, ettei puhuminen suju.

Aloita esittämällä itsellesi kysymyksiä:

  • Oletko sellainen henkilö, joka haluaa pitää tilanteen hallinnan itsellään?
  • Haluatko, että joku muu ohjaa tapahtumia?
  • Miten yleensä reagoit kipuun?
  • Mitä mieltä olet kivunlievityksestä?
  • Minkä tyyppistä kivunlievitystä voisit ajatella käyttäväsi?

Esittämällä itsellesi rajattuja kysymyksiä pääset helpommin selvyyteen siitä, mitä toivot synnytykseltä. Voit esimerkiksi päättää, että yrität selviytyä synnytyksestä pelkästään rentoutusmenetelmien turvin. Tai että otat asiat sitä mukaa, kuin ne tulevat, ja annat kätilön luotsata sinut synnytyksen läpi, kivunlievityksen kanssa tai ilman sitä.

Synnytyspelko - synnytyskauhu

Jos olet aivan kauhuissasi synnytyksen takia, vaikka aiempien kokemustesi perusteella, sinun on otettava asia puheeksi neuvolassa mahdollisimman pian. Saat apua pelkosi käsittelyssä ja synnytys voidaan myös suunnitella sen mukaan.

Harjoita uskoasi omaan kehoon

Synnyttämisen kokemusta kuvataan usein sanoilla ”fantastista” ja ”mahtavaa” tai ”ei enää ikinä” ja ”luulin kuolevani”. On ehkä lohdullista tietää, että synnytyspelko useimmiten katoaa heti supistusten alkaessa. Pystyt keskittymään ja löydät voimia, joita et edes tiennyt omaavasi.
Naisen keho on luotu synnyttämään ja se auttaa sinua selviytymään synnytyksestä.
Jälkeenpäin olet luultavasti unohtanut paljon siitä, mitä tapahtui. Muistat parhaiten ensitapaamisen lapsesi kanssa.

Lue myös: Valmistautuminen synnytykseen.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...