Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

close

Lapsiveden meno

Elokuvissa supistukset alkavat, kun lapsivesi menee. Lapsivesi kuitenkaan aina mene ennen supistusten alkamista, vaan järjestys voi olla päinvastainen.

Joskus voi kestää yli 24 tuntia lapsiveden menosta synnytyksen alkuun. Toisinaan sikiökalvot puhkeavat vasta ponnistusvaiheessa.

Lue lisää synnytyksen alkamisen merkeistä.

Lapsivesi menee ilman supistuksia
Joskus lapsivesi menee ilman, että supistukset alkavat. Ota silloin yhteyttä neuvolaan tai synnytyssairaalaan. Vielä ei ehkä ole synnyttämisen aika, mutta on hyvä tarkistuttaa asia.
Jos sekä äiti että lapsi voivat hyvin, odotetaan yleensä vuorokausi. Synnytykselle annetaan mahdollisuus käynnistyä spontaanisti, mikä on parasta sekä äidille että lapselle.

Lapsivesi ei valu vaan tihkuu
Voi olla vaikea huomata, onko lapsivesi mennyt vai ei. Lapsen pää voi olla tulppana synnytyskanavassa ja lapsivesi pikemminkin tihkuu kuin valuu ulos.
Soita sairaalaan heti kun huomaat tai epäilet lapsiveden menneen. Saat lisäohjeita sairaalan kätilöltä. Sairaalassa arvioidaan myös antibioottihoidon tarve.
Lähde heti sairaalaan, jos lapsivesi on veristä tai vihreää, jos lapsi on perätilassa tai odotat kaksosia.

Synnytyksen käynnistäminen
Mikäli synnytys ei käynnisty itsestään, sairaalassa odotetaan yleensä vuorokausi vedenmenosta ennen synnytyksen käynnistämistä. Odotusaika riippuu muun muassa lapsen voinnista ja lapsiveden väristä; esimerkiksi lapsiveden vihertävyys merkitsee sitä, että lapsi on ulostanut, mikä voi olla stressitilan merkki. Vauvan vointia seurataan sydänäänikäyrän eli KTG-rekisteröinnin avulla ja äidistä otetaan verinäytteitä mahdollisten tulehdusten toteamiseksi.

Lue ennakoivista supistuksista, synnytyssupistuksista ja jälkisupistuksista.

Lue myös: Synnytyksen käynnistys

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...