close

Äidillä ja sikiöllä eri veriryhmä

Jos tuleva äiti kuuluu melko epätavalliseen Rh-negatiiviseen veriryhmään, hän saa käydä ylimääräisissä tarkastuksissa raskausaikana. Jos sikiö kuuluu Rh-positiiviseen veriryhmään, äiti voi muodostaa vasta-aineita lapsen verisoluja vastaan, mikä voi olla vaarallista. Tätä kutsutaan Rh-immunisaatioksi.

Jos vasta-aineet pääsevät lapsen vereen sikiöaikana, se voi johtaa sikiön vaikeaan anemiaan. Immunisaatio eli se, että äiti muodostaa vasta-aineita lapsen verisoluja vastaan, voi voimistua jokaisen raskauden myötä.

On olemassa monia hyviä tapoja eri Rh-veriryhmiin kuuluvien äitien ja lasten tarkkailemiseksi ja hoitamiseksi. Rh-negatiivisten äitien huolellisen seurannan ansiosta tämä epätavallinen raskauskomplikaatio on nykyään melkein hävinnyt.

Eri veriryhmät

Ihmiset kuuluvat eri veriryhmiin. Niin sanottu AB0-veriryhmäjärjestelmä reesus- eli Rh-tekijän kanssa tai ilman on niistä tunnetuin.

Vain noin 15 % äideistä on Rh-negatiivisia. Rh-negatiivisuus tarkoittaa sitä, että veressä ei ole reesus- eli Rh-tekijää. Jos Rh-negatiivinen äiti saa lapsen Rh-positiivisen miehen kanssa, lapsi voi periä Rh-tekijän isältään. Jos äidin ja lapsen veret sekoittuvat, mitä usein tapahtuu synnytyksen yhteydessä, äidin elimistö alkaa tuottaa vasta-aineita tälle vieraalle tekijälle.

Veriryhmä tutkitaan raskauden alussa

Ensimmäisellä käynnillä äitiysneuvolassa sinusta otetaan verikoe. Siitä selviää, mihin veriryhmään kuulut ja oletko Rh-negatiivinen vai Rh-positiivinen.

Jos olet Rh-negatiivinen ja odotat Rh-positiivista lasta, sinulle tehdään muutama ylimääräinen verikoe, jossa seurataan, ettei raskauden aikana muodostu vasta-aineita vauvalle.

Seuraavissa raskauksissa vasta-aineet voivat läpäistä istukan ja kulkeutua lapsen verenkiertoon. Jos lapsi on Rh-positiivinen, lapsen verisolut joutuvat hyökkäyksen kohteeksi, ja tämän seurauksena lapsi voi sairastua vakavasti.

Nykyään kaikille Rh-positiivisen lapsen saaneille Rh-negatiivisille äideille annetaan pistoksena anti-D-immunoglobuliinia, joka toimii rokotuksen tavoin ja estää mahdollisen Rh-immunisaation tulevan raskauden yhteydessä. Pistos annetaan 72 tunnin kuluessa synnytyksestä.

Lue myös:
Vastasyntyneen tutkimus
Raskausajan vaivat

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...