Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

close

Äidillä ja sikiöllä eri veriryhmä

Äidillä ja sikiöllä eri veriryhmä

Jos tuleva äiti kuuluu melko epätavalliseen Rh-negatiiviseen veriryhmään, hän saa käydä ylimääräisissä tarkastuksissa raskausaikana. Jos sikiö kuuluu Rh-positiiviseen veriryhmään, äiti voi muodostaa vasta-aineita lapsen verisoluja vastaan, mikä voi olla vaarallista. Tätä kutsutaan Rh-immunisaatioksi.

Jos vasta-aineet pääsevät lapsen vereen sikiöaikana, se voi johtaa sikiön vaikeaan anemiaan. Immunisaatio eli se, että äiti muodostaa vasta-aineita lapsen verisoluja vastaan, voi voimistua jokaisen raskauden myötä.

On olemassa monia hyviä tapoja eri Rh-veriryhmiin kuuluvien äitien ja lasten tarkkailemiseksi ja hoitamiseksi. Rh-negatiivisten äitien huolellisen seurannan ansiosta tämä epätavallinen raskauskomplikaatio on nykyään melkein hävinnyt.

Eri veriryhmät
Ihmiset kuuluvat eri veriryhmiin. Niin sanottu AB0-veriryhmäjärjestelmä reesus- eli Rh-tekijän kanssa tai ilman on niistä tunnetuin.

Vain noin 15 % äideistä on Rh-negatiivisia. Rh-negatiivisuus tarkoittaa sitä, että veressä ei ole reesus- eli Rh-tekijää. Jos Rh-negatiivinen äiti saa lapsen Rh-positiivisen miehen kanssa, lapsi voi periä Rh-tekijän isältään. Jos äidin ja lapsen veret sekoittuvat, mitä usein tapahtuu synnytyksen yhteydessä, äidin elimistö alkaa tuottaa vasta-aineita tälle vieraalle tekijälle.

Veriryhmä tutkitaan raskauden alussa
Ensimmäisellä käynnillä äitiysneuvolassa sinusta otetaan verikoe. Siitä selviää, mihin veriryhmään kuulut ja oletko Rh-negatiivinen vai Rh-positiivinen.

Jos olet Rh-negatiivinen ja odotat Rh-positiivista lasta, sinulle tehdään muutama ylimääräinen verikoe, jossa seurataan, ettei raskauden aikana muodostu vasta-aineita vauvalle.

Seuraavissa raskauksissa vasta-aineet voivat läpäistä istukan ja kulkeutua lapsen verenkiertoon. Jos lapsi on Rh-positiivinen, lapsen verisolut joutuvat hyökkäyksen kohteeksi, ja tämän seurauksena lapsi voi sairastua vakavasti.

Nykyään kaikille Rh-positiivisen lapsen saaneille Rh-negatiivisille äideille annetaan pistoksena anti-D-immunoglobuliinia, joka toimii rokotuksen tavoin ja estää mahdollisen Rh-immunisaation tulevan raskauden yhteydessä. Pistos annetaan 72 tunnin kuluessa synnytyksestä.

Lue myös:
Vastasyntyneen tutkimus
Raskausajan vaivat
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...