Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

close

Raskausajan vaivat

Ei kannata uskoa, että raskaana olo olisi helppoa. Kaikenlaiset oireet aina närästyksestä kutinaan ja pahoinvointiin voivat hankaloittaa elämää. Kerromme alla tavallisista raskausajan vaivoista.

”Kukaan ei kertonut, että raskaana oleminen on näin hankalaa..!”
Jotkut naiset joutuvat kokemaan yhtä jos toistakin vaivaa raskauden aikana. Ei kuitenkaan ole itsestään selvää, että vaivoja tulee. Jotkut naiset tuntevat olevansa elämänsä kunnossa, vaikka keho muuttuukin.
On hyvä tietää, että lähes kaikki raskausajan vaivat menevät ohi – joskus nopeasti ja joskus hitaammin.

Hormonit voivat tehdä tepposia
Yksi ensimmäisistä raskausoireista on, että rintoja alkaa kiristää ja aristaa tavallista enemmän. Kannattaa hankkia kaarituettomat, rintoja hyvin tukevat raskausliivit.
Raskausajan hormonimuutokset näkyvät ihossa. Joillekin tulee vaikeaa kutinaa, toisille suonikohjut. Iholle voi tulla pigmenttiläiskiä, juovia tai raskausarpia.

Pahoinvointi alkuraskaudesta, närästys loppuraskaudesta
Muutaman viikon kuluttua tunnet ehkä pahoinvointia. Se menee yleensä ohi noin 12 raskausviikolla, mutta kestää joskus huomattavasti kauemmin. Lue vinkkejä siitä, mikä auttaa pahoinvointiin.
Närästys on melko tavallista, kun lapsi alkaa viedä enemmän tilaa vatsassa ja vatsansuu ei hormonien takia oikein pidä. Tässä vinkkejä siitä, mikä auttaa närästykseen.

Väsymys on normaalia – muista levätä
Väsymys on varmaankin tavallisin raskauden oire. Se johtuu hormonimuutoksista ja paljon muustakin, mutta raskauden puolivälissä tavallinen väsymyksen syy on raudanpuute.
Hengästyneisyys ja sydämentykytys ovat normaaleja oireita loppuraskauden aikana, kun vatsa vie yhä enemmän tilaa.

Kokeile nostaa kädet ja jalat yläasentoon
Lisääntyneen veri- ja nestemäärän vuoksi käsien ja jalkojen hermojen ja verisuonten ympärillä voi olla ”ahtautta”:

• Kädet voivat puutua ja niitä pakottaa, kun hermot joutuvat puristuksiin. Tätä ns. rannekanavaoireyhtymää voi esiintyä raskauden toisella puoliskolla. Lepää kädet yläasennossa ja pumppaa sormilla.

• Jalat ja pohkeet turpoavat, ja joskus on vaikea saada kenkiä jalkaan. Tukisukat ja lepo jalat yläasennossa helpottavat ja auttavat.
Noin joka kolmas raskaana oleva kärsii levottomista jaloista (restless legs). Raudanpuutteen, kahvin ja nikotiinin uskotaan pahentavan oireita.

Ei ole mitenkään epätavallista herätä pohjekouristukseen. Se on jonkinlaista suonenvetoa, joka voi sattua kovastikin. Yritä nousta seisomaan ja paina kantapäätä lattiaan tai paina jalkapohjaa seinään tai sängynpäätyä vasten.

Oudot unet ja huoli
Huono uni ja oudot unet kuuluvat raskauteen. Luultavasti ne johtuvat siitä, että alitajuntasi käsittelee tosiasiaa, että sinulle on tulossa lapsi. Ehkäpä heräilet entistä tiheämmin, kun on vaikea löytää mukavaa nukkumisasentoa tai sinun on käytävä yöllä vessassa.
Untasi voi häiritä myös se, että olet huolissasi tulevan synnytyksen johdosta. Huolikin on luonnollinen osa raskautta, mutta se voi joskus muuttua kiusalliseksi synnytyspeloksi.
Raskaudenaikaisten hormonivaihtelujen vuoksi melkein kaikilla on jossakin vaiheessa tunneailahteluja, ja itku tai kiukku lähellä.

Selkä ja lantio kovalla koetuksella
Onko selkäsi kipeä? Ei ihme, koska selkälihasten on kyettävä vastapainottamaan kasvavaa vatsaa. Joillekin tulee raskauden aikana iskias, jolloin kipu viiltää ristiselästä jalkaan. Jos sinulla on paljon iskiasvaivoja, terveydenhoitaja antaa neuvoja tai ohjaa fysioterapeutille.
Lantio- ja alapääkivut voivat olla lantion löystymisen merkkejä. Joitakin liikkeitä on vältettävä ja on asioita, joita pitää ottaa huomioon, kun vaivana ovat lantiokivut ja lantion löystyminen.

Kova vatsa, peräpukamat ja valkovuodot
Peräpukamat tai pienet suonikohjut peräsuolessa tai peräaukolla kutiavat ja kirvelevät. Ne pahenevat yleensä ummetuksen yhteydessä, mikä on tavallista raskauden aikana. Ummetus johtuu vuorostaan siitä, etteivät suolten liikkeet toimi tavalliseen tapaan. Rautalisän ottaminen voi kovettaa vatsaa.

Kokeile syödä jotakin, mikä löysää vatsaa, kuten luumuja. Juo tarpeeksi vettä. Jos tämä ei auta, kysy apteekista ilman reseptiä myytäviä ummetuslääkkeitä, jotka sopivat raskaana oleville.
Raskauden aikana pissattaa yleensä entistä useammin, etenkin loppuraskaudesta, kun vauva painaa virtsarakkoa. Virtsatietulehdusten vaara on hieman tavallista suurempi. Jos pissaaminen tekee kipeää, ota yhteys neuvolaan.

Raskauden aikana valkovuoto yleensä lisääntyy. Pienen, tuskattoman verenvuodon ei tarvitse olla keskenmenon oire, koska kehon kaikki limakalvot vuotavat tavallista herkemmin. Raskauden aikana saa myös herkemmin alapään sienitulehduksia. Kysy neuvoa lääkäriltä ennen kuin alat käyttää tavallisia sienitulehduslääkkeitä.

Nenän ja suun limakalvot haurastuvat
Raskauden aikana nenän ja suun limakalvot turpoavat.
Kokeile avata tukkoista nenää ensisijaisesti keittosuolaliuostipoilla.
Pese hampaat pehmeällä harjalla, koska ikenet vuotavat tavallista helpommin verta. Raskauden aikana muodostuu helpommin reikiä hampaisiin – hampaat on siis harjattava tavallista tarkemmin.

Huimaus ja vena cava-oireyhtymä
On olemassa hyvä syy siihen, miksi linja-autossa on parasta istua vaikka vatsa ei vielä näkyisikään. Raskauden alkuvaiheessa verenpaine nimittäin laskee, mikä voi aiheuttaa huimausta, kun seisot kauan tai nouset ylös liian nopeasti. Jos sinua huimaa, istuudu varovasti alas ja nojaa eteenpäin. Tällä tavoin pää saa enemmän verta ja olosi paranee.
Raskauden jatkuessa verenpaine yleensä nousee.
Jos sinua yhtäkkiä huimaa kun makaat selälläsi, se voi johtua niin sanotusta vena cava-oireyhtymästä. Tällöin selkärangan viereinen suuri verisuoni on puristuksissa. Vaihda asentoa esimerkiksi kyljelleen, niin oire luultavasti katoaa.
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...