Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

close

Raskauden aikana vältettävät ruoka-aineet

Raskauden aikana on syytä välttää tiettyjä ruoka-aineita. Jotkut juustot, liha ja kala voivat sisältää listeriabakteereja, toksoplasmaparasiitteja ja korkeita ympäristömyrkkypitoisuuksia.

Vältyt mahataudilta, jos noudatat ruoanlaitossa erityisen hyvää hygieniaa ja valitset valmisruoat oikein. Lisäksi on syytä välttää suuria määriä kahvia, makeisia ja makeita juomia kuten limsoja ja mehuja.

Raskauden aikana on noudatettava erityisen terveellistä ruokavaliota, joka kattaa sekä äidin että lapsen ravintotarpeen. Lue lisää hyvästä raskausajan ruoasta
Tiettyjä elintarvikkeita tulee välttää tai käyttää varoen.

Kahvi ja tee
Kun kyse on kahvista, raskaana sinun ei tulisi nauttia yli 200 mg kofeiinia päivässä, koska se voi vaikuttaa sikiöön. Jos juot 3-4 pientä kupillista kahvia tai 4-6 kuppia mustaa teetä, määrä jää tämän alle. Noudata varovaisuutta myös kola- ja energiajuomien suhteen.

Valitse kala oikein
Kala ja äyriäiset ovat raskauden aikana hyvää ravintoa. Joitakin sisävesialueen ja Itämeren kaloja tulee kuitenkin välttää suurten ympäristömyrkkypitoisuuksien vuoksi.
Lue lisää siitä, mitä kaloja on syytä välttää ja mitä kannattaa syödä.

Ei alkoholia
Veren alkoholipitoisuus on sama istukan läpi virtaavassa veressä kuin äidin veressä. Koska sikiö on herkempi alkoholin vaikutuksille kuin sinä, ja kehittyy koko ajan, raskauden aikana on syytä välttää kokonaan alkoholia.
Lue myös: Alkoholi ja raskaus eivät kuulu yhteen.

Lakritsi ja salmiakki
Oletko lakritsin ja salmiakin ystävä? Niiden säännöllistä käyttöä ei suositella raskauden aikana, koska ne voivat aiheuttaa turvotusta ja nostaa verenpainetta. Kerta-annokseksi suositetaan korkeintaan 50 g/pvä.

Ei liikaa A-vitamiinia
A-vitamiini on tarpeellinen, että raskaus ja lapsen näkökyky kehittyisivät normaalisti. A-vitamiinin lähteitä ovat sisäelinruuat, kuten maksa, sekä maito ja ruokarasvat. Suurina määrinä nautittuna A-vitamiini on kuitenkin vahingollista ja sen epäillään varhaisraskaudessa aiheuttavan lisääntynyttä sikiövaurioiden riskiä. Siksi odottavien äitien tulee välttää maksaruokia koko raskauden ajan. Maksamakkaraa ja -pasteijaa voi halutessa käyttää enintään 30 g/päivä. Kasvikset ja juurekset, esimerkiksi porkkanat, sisältävät karotenoideja, jotka elimistö voi muuntaa A-vitamiiniksi – eikä niissä ole yliannostelun vaaraa.
Lue lisää lääkkeistä ja lisäravinteista raskauden aikana.

Parasiitit ja bakteerit
Tavallisissa elintarvikkeissa voi olla sekä listeriabakteereja että toksoplasmaa, jotka voivat olla vaarallisia lapsen kehitykselle. Sinun on oltava erityisen tarkkana ruoan suhteen myös muiden mahatautien tai ruokamyrkytysten välttämiseksi.

Listeria
Listeriabakteerit pystyvät lisääntymään jääkaappilämpötilassa eivätkä tuhoudu pakastettaessa. Sitä vastoin listeria tuhoutuu kuumennettaessa yli 70 asteeseen, eli kun ruoka alkaa poreilla.

Miten välttää listeria:
• Varo kylmäsavustettua tai graavisuolattua kalaa ja lihaa, joiden viimeinen käyttöpäivä on lähestymässä. Tyhjiöpakkauksessa bakteerit voivat kasvaa suuriksi muutamassa viikossa. Vastapakattu ruoka käy hyvin, ja tuoreista tarvikkeista valmistettua sushia voi syödä.

• Vältä myymälän herkkuosaston pateita, salaatteja ja sylttyjä – et voi tietää miten ja milloin ne on valmistettu.

• Vältä pastöroimatonta maitoa ja kaikkia siitä valmistettuja tuotteita. Lue pakkauksesta, onko tuote pastöroitu vai ei. Kunnolla kuumennettua juustoa ei ole vaarallista syödä. Kovat juustot kuten Herrgård, Grevé ja parmesaani käyvät hyvin.

• Kypsennä kaikki liha ja kala huolellisesti.

• Kuumenna valmisruoat kunnolla.

Toksoplasmoosi
Toksoplasmoosi on parasiittitauti.
Toisin kuin listeriabakteeri, toksoplasmaparasiitti tuhoutuu syväjäädytettäessä (alle -20 astetta) ja kuumennettaessa (yli 65 astetta).

Miten vältät toksoplasmoosia:
• Vältä kaikkea raakaa lihaa. Kypsennä liha kunnolla ja pese leikkuulauta ja kädet, jotka ovat olleet kosketuksissa raa’an lihan kanssa.

• Toksoplasmaa voi olla myös graavatussa, kuivatussa tai kylmäsavustetussa lihassa, esimerkiksi parmakinkussa ja salamissa. Jos haluat syödä tällaista lihaa, se on ensin pantava kolmeksi vuorokaudeksi pakastimeen, jotta mahdolliset toksoplasmaparasiitit kuolevat.

• Pese kädet huolellisesti, jos olet ollut kosketuksissa multaan, ja aiot sen jälkeen laittaa ruokaa.

Ruokamyrkytykset
Raskauden aikana tulee noudattaa erityisen tarkkaa hygieniaa. Vatsainfektio vaikuttaa sekä sinuun että lapseen. Salmonella- tai kampylobakteeritartunta ei koskaan ole hyväksi, mutta odottavalla äidillä on erityisen tärkeä syy pyrkiä välttämään tartuntariskiä.

Miten vältät ruokamyrkytyksen:
• Pese kätesi kunnolla saippualla ennen elintarvikkeiden käsittelyä ja sen jälkeen, ennen syöntiä, WC-käynnin jälkeen, vaipanvaihdon jälkeen ja kun olet taputellut eläimiä.

• Pese hedelmät ja vihannekset huolellisesti.

• Tarkista pakkauksen parasta ennen -päiväys.

• Tarjoile lämmin ruoka riittävän lämpimänä ja kylmä ruoka kylmänä.

• Lämmitä aina ruoka täysin kuumaksi. Useimmat bakteerit kuolevat noin 100 asteessa. Älä koskaan lämmitä samaa ruokaa kahdesti ja syö valmistettu ruoka kahden päivän kuluessa.

• Kuumenna kaikki elintarvikkeet, varsinkin broileri läpikypsiksi.

• Pane ruoantähteet nopeasti jääkaappiin. Älä jätä ruokia ja juomia lämpimään, jos ateria viivästyy. Tämä pätee varsinkin ulkona. Säilytä ruoka peitetyissä astioissa, etteivät hyönteiset pääse niihin. Älä sulata jäädytettyjä ruoka-aineita ja lihaa keittiön pöydällä. Sulata ne sen sijaan jääkaapissa tai mikrossa.

• Pidä raa’at ja valmiit ruoat erillään toisistaan valmistuksen ja säilytyksen aikana. Pese välillä leikkuulaudat ja työvälineet, kun käsittelet erilaisia elintarvikkeita.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...