Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

close

Ensimmäinen käynti äitiysneuvolassa

Neuvolakäyntien tavoitteena on turvata sinun ja lapsesi terveys sekä ylläpitää perheen terveyttä ja hyvinvointia. Ota yhteys neuvolaan heti raskauden alussa.

Äitiysneuvolan tehtävänä on turvata paitsi odottavan äidin ja lapsen terveys myös koko perheen hyvinvointi. Neuvolakäyntien lukumäärä vaihtelee paikkakunnittain ja perheen tilanteen mukaan. Ensisynnyttäjälle suositellaan 13–17 neuvolakäyntiä ja uudelleensynnyttäjälle 9–13 neuvolakäyntiä sekä kaksi synnytyksen jälkeistä terveydenhoitajan tarkastusta. Lisäksi terveydenhoitaja tekee synnytyksen jälkeen kotikäynnin, minkä jälkeen lapsi perheineen siirtyy lastenneuvolan asiakkaaksi.

Ensimmäinen käynti 8.–12. raskausviikolla
Äitiysneuvolan asiakkuus alkaa 8.–12. raskausviikolla. Äitiysneuvolassa suunnitellaan yksilöllinen, odottavan äidin ja perheen tarpeita vastaava hoitosuunnitelma. Sitä muutetaan tarvittaessa, jos raskauden aikana tapahtuu jotakin, mikä vaatii ylimääräistä seurantaa. Äitiysneuvolan terveydenhoitaja ja lääkäri seuraavat raskauden kulkua yhteistyössä. Neuvolalääkärin vastaanotolla käydään raskauden aikana yleensä kaksi kertaa, kerran alku- ja kerran loppuraskaudesta.

Kerro ensimmäistä käyntiaikaa varatessasi, jos sinulla on perussairauksia tai säännöllisiä lääkityksiä. On suositeltavaa, että isä/kumppani tai tukihenkilö on mukana jo ensimmäisellä neuvolakäynnillä. Saatte silloin yhdessä tavata terveydenhoitajan, joka seuraa koko raskautta. Sinulta mitataan verenpaine, punnitaan paino, otetaan virtsakoe ja verinäyte. Terveydenhoitaja kysyy sairauksista, allergioista ja mahdollisista lääkityksistä ja informoi teitä vapaaehtoisista raskauden seulontatutkimuksista. Saatte puhua odotuksistanne ja esittää kysymyksiä. Käynnin päätteeksi saat ajan ensimmäistä lääkärikäyntiä varten.

Äitiyskortti
Äitiysneuvolassa laadittavaan neuvola- eli äitiyskorttiin merkitään synnytyksen kannalta tärkeitä tietoja raskauden kulusta ja etenemisestä. Siihen merkitään myös äidin esitiedot eli merkittävät sairaudet, leikkaukset ja lääkitykset, terveystottumukset ja mahdolliset ongelmat, jotka voivat vaikeuttaa raskautta tai vaatia tarkempaa seurantaa.

Äitiyskortti seuraa mukanasi koko raskauden ajan, ja siihen täytetään jokaisella käynnillä tärkeät tiedot; paino, veri- ja sokeriarvot, verenpaine ja lapsen sydänäänet. Myös kohdunpohjan korkeus eli sf-mitta kirjataan käyrään. Äitiyskorttiin merkitään kaikki, mitä sinulle ja lapsellesi tapahtuu ja se otetaan mukaan synnytyssairaalaan.

Viime vuosina on alettu ottaa käyttöön sähköisiä äitiyskortteja, jotka sisältävät perinteisen äitiyskortin tiedot sähköisessä muodossa. Äitiyskorttipalvelussa on myös raskauspäiväkirja, jota äiti voi täyttää, sekä sähköinen viestintäyhteys oman neuvolan kanssa.

 

Tulevana vanhempana voi olla sekä jännittävää että opettavaista seurara raskauden etenemistä viikko viikolta. 

Voit myös seurata raskauden etenemistä ja vauvan kehitystä liittymällä Liberokerhoon


Lue myös:
13 vinkkiä avuksi raskauspahoinvointiin
Työssä vai vapaalla raskauden aikana?
Sikiödiagnostiikka: ultraäänitutkimus, NT-mittaus ja muut tutkimukset

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...