Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

close

Ruokamyrkytys raskauden aikana

Ruokamyrkytys tai vatsatautiin sairastuminen ei koskaan ole mukavaa, mutta raskausaikana se on vielä ikävämpää. Voi kuitenkin olla helpottavaa tietää, että siitä ei yleensä ole vaaraa syntymättömälle lapselle.

Vatsatautia aiheuttavat monet eri tekijät. Kaikkein yleisin syy on suolistoinfektion aiheuttava virus. Esimerkiksi talvisin liikkeellä olevat norovirukset aiheuttavat yleensä tällaisen äkillisen suolistotulehduksen (vatsaflunssan). Tyypillisimmät vatsaoireet eli pahoinvointi, oksentelu ja ripuli voivat kuitenkin olla myös bakteerin tai alkueläimen aiheuttamia. Suolistotulehdus ei syystä huolimatta ole vaaraksi sikiölle.

Vältä vatsatauti tai ruokamyrkytys raskauden aikana

Voiko suolistotulehduksia ehkäistä raskauden aikana? Paras keino on toimia tavalliseen tapaan mutta erityisen huolellisesti. On tärkeää huolehtia hygieniasta ja etenkin elintarvikehygieniasta, sillä tämä ehkäisee ruokamyrkytysten lisäksi myös listerioosia ja toksoplasmoosia. Näin voit vähentää suolistoinfektion riskiä:

  • Pese kädet huolellisesti saippualla ennen elintarvikkeiden käsittelyä ja sen jälkeen, ennen ruokailua, WC-käynnin jälkeen, vaipanvaihdon jälkeen ja aina, jos olet ollut tekemisissä eläinten kanssa. Muista, että käsien desinfiointiaine ei tehoa noroviruksiin, joten saippua on paras ase niitä vastaan.
  • Huuhtele hedelmät ja vihannekset huolellisesti.
  • Tarkista pakkaukseen merkitty viimeinen käyttöpäivä.
  • Syö lämmin ruoka lämpimänä ja kylmä ruoka kylmänä.
  • Lämmitä ruoantähteet aina läpikotaisin kuumiksi. Suurin osa bakteereista tuhoutuu noin 100 asteen lämpötilassa. Älä koskaan lämmitä samaa ruokaa useita kertoja, ja syö laittamasi ruoka aina kahden päivän kuluessa.
  • Kypsennä kaikki ruoka ja etenkin kana tai broileri läpikotaisin.
  • Siirrä ruoantähteet nopeasti jääkaappiin. Älä anna ruoan tai juoman seistä lämpimässä kauaa, jos ruokailu venyy. Tämä pätee varsinkin ulkona. Säilytä ruoka peitetyissä astioissa hyönteisiltä suojattuna. Älä sulata lihaa ja muita pakasteita huoneenlämmössä vaan jääkaapissa tai mikroaaltouunissa.
  • Pidä raa’at ja kypsennetyt elintarvikkeet erillään ruoanlaiton ja säilytyksen aikana. Käytä lihalle, kalalle ja kanalle eri leikkuulautoja kuin vihanneksille, kasviksille ja leivälle. Pese leikkuulaudat ja työvälineet huolellisesti ruuanlaiton jälkeen.

Jos kuitenkin sairastut

Raskauden aikana elimistö on hieman tavallista herkempi infektioille, mutta syntymätön lapsi ei voi saada vatsatautia. Suolistotulehduksen aikana ruoan ja nesteen saanti häiriytyy, joten elimistö voi kuivua. Vatsatauti tai ruokamyrkytys raskauden aikana tarkoittaakin, että nesteen saanti on turvattava. Kuivumisen riski kasvaa, jos äiti on kärsinyt raskauspahoinvoinnista ja oksentelusta jo ennen vatsatautia. Tällöin on erityisen tärkeää saada riittävästi nesteitä. Yleensä vatsataudin tai ruokamyrkytyksen oireet menevät ohi päivässä tai parissa. Hakeudu kuitenkin hoitoon, jos sinulla ilmenee jokin seuraavista oireista:

  • väsymys ja heikotus
  • yli viikon kestävä ripuli
  • verinen ripuli
  • kova kuume
  • kuiva suu, jano ja tumma virtsa – nämä voivat olla nestehukan oireita
  • ripuli ulkomaanmatkan jälkeen
  • oksentelu, joka kestää yli 24 tuntia eikä helpota.

Älä kuitenkaan lähde suoraan terveyskeskukseen tai päivystykseen vaan soita ensin: jos kyseessä on virus, se voi tarttua todella herkästi.

 

Faktantarkistus: Silja Seppänen, laillistettu kätilö

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...