Ruokamyrkytys tai vatsatautiin sairastuminen ei koskaan ole mukavaa, mutta raskausaikana se on vielä ikävämpää. Voi kuitenkin olla helpottavaa tietää, että siitä ei yleensä ole vaaraa syntymättömälle lapselle.
Vatsatautia aiheuttavat monet eri tekijät. Kaikkein yleisin syy on suolistoinfektion aiheuttava virus. Esimerkiksi talvisin liikkeellä olevat norovirukset aiheuttavat yleensä tällaisen äkillisen suolistotulehduksen (vatsaflunssan). Tyypillisimmät vatsaoireet eli pahoinvointi, oksentelu ja ripuli voivat kuitenkin olla myös bakteerin tai alkueläimen aiheuttamia.
Voiko suolistotulehduksia ehkäistä raskauden aikana? Paras keino on toimia tavalliseen tapaan mutta erityisen huolellisesti. On tärkeää huolehtia hygieniasta ja etenkin elintarvikehygieniasta, sillä tämä ehkäisee ruokamyrkytysten lisäksi myös listerioosia ja toksoplasmoosia. Näin voit vähentää suolistoinfektion riskiä:
Raskauden aikana elimistö on hieman tavallista herkempi infektioille, mutta syntymätön lapsi ei voi saada vatsatautia. Suolistotulehduksen aikana ruoan ja nesteen saanti häiriytyy, joten elimistö voi kuivua. Vatsatauti tai ruokamyrkytys raskauden aikana tarkoittaakin, että nesteen saanti on turvattava. Kuivumisen riski kasvaa, jos äiti on kärsinyt raskauspahoinvoinnista ja oksentelusta jo ennen vatsatautia. Tällöin on erityisen tärkeää saada riittävästi nesteitä. Yleensä vatsataudin tai ruokamyrkytyksen oireet menevät ohi päivässä tai parissa. Hakeudu kuitenkin hoitoon, jos sinulla ilmenee jokin seuraavista oireista:
Älä kuitenkaan lähde suoraan terveyskeskukseen tai päivystykseen vaan soita ensin: jos kyseessä on virus, se voi tarttua todella herkästi.
Faktantarkistus: Silja Seppänen, laillistettu kätilö