close

Sikiön liikkeet – miten usein lapsi liikkuu?

Lapsen ensimmäiset liikkeet saattavat tuntua kuplimisena. Se on hieno kokemus.

Sikiön liikkeet tuntuvat ensimmäisen kerran noin raskauden puolivälissä. Uudelleensynnyttäjä tunnistaa yleensä lapsen liikkeet hieman aiemmin. Voi kestää aikansa ennen kuin ensisynnyttäjä ymmärtää, mistä on kysymys. Lue myös: Olen raskaana!

Lapset ovat yksilöllisiä; jotkut liikkuvat paljon kohdussa ja toiset vähän. On tietysti rauhoittavaa tuntea lapsen liikkeet. Ei kuitenkaan ole mitenkään epätavallista, että lapsella on rauhallisemmat kautensa. Huomaat lapsen liikkeet helpommin, kun makaat kyljelläsi. Puhu terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa, jos lapsen liikehdintä muuttuu, esimerkiksi jos lapsi on tavallista rauhallisempi.

Istukan sijainti ratkaisee, milloin tunnet lapsen liikkeet

Jos istukka on kiinnittynyt kohdun etuseinämään, tunnet luultavasti lapsen liikkeet hieman myöhemmin. 12. raskausviikon tienoilla tehtävän ensimmäisen ultraäänitutkimuksen yhteydessä tutkitaan myös istukan sijainti. Alussa voit tuntea lapsen liikkeet muutaman tunnin tai jopa muutaman päivän välein.

Voit tuntea milloin lapsi nukkuu tai on hereillä kohdussa

Lapsen liikkeet muuttuvat raskauden aikana. Alussa ne ovat hyvin heikot ja epäsäännölliset. Raskauden puolivälistä jälkeen liikkeet muuttuvat voimakkaammiksi ja säännöllisimmiksi. Lapsi voi antaa sinulle kunnon potkuja. Lapsen rytmi muuttuu selkeämmäksi; pystyt erottamaan, milloin tämä nukkuu ja milloin on aktiivinen. Lapset ovat usein aktiivisempia öisin, mikä vaikuttaa äidin yöuneen, ja myös aikaisin aamulla. Lasten aktiivisuus vaihtelee. Voi olla suuria eroja siinä miten paljon, kuinka usein ja miten lujaa lapset potkivat. Opit kyllä tuntemaan lapsesi liikkumistavat.

Loppuvaiheessa kohdussa on ahdasta

Lapsi kasvaa kohdussa ja siellä alkaa olla yhä ahtaampaa. Raskauden loppuvaiheessa koet ehkä, että lapsen liikkeet tuntuvat erilaisilta. Lapsi oikoilee itseään enemmän ja venyttää vatsaa sekä ylä- että sivusuunnassa. Tulevana äitinä sinulla on selkeä tunne siitä, miten lapsi elää ja kasvaa kohdussa ja tuntuu pyrkivän sieltä ulos.

Oletko huolestunut? Ota yhteyttä neuvolaan tai synnytyssairaalaan

Jos huomaat, että lapsi on alkanut liikkua eri tavalla, ota yhteyttä äitiysneuvolaan tai synnytyssairaalaan. Jos olet huolissasi lapsesi liikehdinnästä, pääset lisätutkimukseen. Silloin tehdään muun muassa KTG-tutkimus ja ultraäänitutkimus. Luota omaan vaistoosi.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...