close

Lastenvaunujen hankinta – vinkkejä ja neuvoja

Tämä artikkeli on luotu kaupallisessa yhteistyössä Bugaboon kanssa. Sisarus- tai tuplarattaat, yhdistelmävaunut, istumarattaat, kaksosvaunut, matkarattaat… Vaunu- ja ratastyyppejä riittää kuin kasvilajeja viidakossa! Mutta ei syytä huoleen: ystävämme Bugaboolla auttoivat meitä selvittämään kaiken tarvitsemasi lastenvaunuista, kuten mitä eri nimityksillä tarkoitetaan ja mitä kannattaa ottaa huomioon ennen ostopäätöstä.

Parhaiden lastenvaunujen löytäminen voi olla visaista. Kyseessä on usein hintava hankinta, ja vaunut ovat pitkään kovassa käytössä, joten on tärkeää valita oikein. Yleensä kannattaa aloittaa miettimällä omaa elämäntapaa ja mitä vaatimuksia se vaunuille asettaa. Alkuun on tietysti myös perehdyttävä eri malleihin ja niiden eroihin. Olemme laatineet avuksi listan malleista ja koonneet myös hieman vinkkejä seikoista, jotka on hyvä huomioida:

Erilaisia vaunumalleja:

 • Duo- eli yhdistelmävaunut, joissa on samaan runkoon sopivat vaunukoppa ja istuinosa. Vastasyntyneellä käytetään vaunukoppaa, jossa vauva on tietysti makuuasennossa. Hyvä vinkki on tutustua heti alkuun istuinosan toimintaan, koska lapsi viettää suurimman osan ajasta siinä. Muihin hyviin toimintoihin kuuluu esimerkiksi säädettävä jalkatuki, kunhan se on ergonomisesti muotoilu ja sen kankaat ovat konepestäviä. Istuinosaan siirrytään yleensä, kun vauvan niska on riittävän tukeva, eli noin kuuden kuukauden iässä. Vinkki: Ota käyttöön seisomalauta, niin voit käyttää yhdistelmävaunuja kahdellekin lapselle. Kävelyllä pikkusisarus kulkee vaunuissa ja isosisarus voi välillä levähtää seisomalaudalla. Hyviä vinkkejä tämäntyyppisistä vaunuista ovat Fox 5 ja Donkey 5 Mono.
 • Sisarusrattaisiin tai kaksosvaunuihin mahtuu kaksi lasta, eri-ikäiset sisarukset tai kaksoset. Kannattaa valita malli, jossa istuinosat ja vaunukopat sijoitetaan vierekkäin eikä päällekkäin. Silloin sisarukset voivat tutkiskella maailmaa yhdessä ja leikkiä ja kommunikoida keskenään helpommin. Jos lapsia on useampia tai kaipaatte vaihtelua, voitte ottaa käyttöön seisomalaudan ja kuljettaa vaunuilla kolmeakin lasta yhtä aikaa. Se on loistava ratkaisu hieman isommille sisaruksille, joita ei huvita istua vaunuissa, mutta joiden on kuitenkin huilattava välillä. Bugaboon valikoimassa on esimerkiksi näppärät Donkey 5 Duo -vaunut.

Ammattilaisen vinkki!

Voit käyttää Donkey 5 Mono -mallia yhdistelmävaunuina, mutta saat niistä kolmella klikkauksella sisarusrattaat, kun hankit ylimääräisen istuinosan. Bugaboon patentoiman lastenvaunurakenteen ansiosta tulevat vanhemmat, joiden suunnitelmissa on kasvattaa perhettään parin vuoden kuluessa, voivat hyödyntää samoja vaunuja useita vuosia.

 • Sateenvarjorattaat eli matkarattaat ovat kevyet ja yksinkertaiset lastenrattaat, joissa lapsi istuu kasvot menosuuntaan. Rattaat ovat kevyet kantaa ja taittuvat helposti kokoon. Ne voivat olla hyvä täydennys reissuun tai hieman vanhemman lapsen päiväkotimatkoille. Kannattaa tarkistaa, kuinka paljon rattaiden selkänojaa saa kallistettua, jos lapsen on tarkoitus voida joskus ottaa rattaissa päiväunet. Bugaboon Butterfly-rattaisiin voi myös kiinnittää seisomalaudan, jolloin isosisarus kulkee helposti mukana lomamatkojen pitkillä rantakävelyillä. Lisäksi on hyvä tarkistaa, onko matkarattailla IATAn hyväksyntä, jolloin ne saa lennolle mukaan.
 • Istumarattaat tai kaupunkirattaat, kuten BEE 6, ovat yleensä hieman matkarattaita tukevammat. Ne voivat olla hyvä sijoitus hieman myöhemmässä vaiheessa, kun lapsi kasvaa ulos yhdistelmävaunuista, mutta häntä on edelleen tarpeen kuljettaa pidempiä matkoja.

Valitsitpa millaiset lastenvaunut tai -rattaat tahansa, on tärkeää, että ne ovat nykyisten turvallisuusvaatimusten mukaiset. Bugaboon vaunuille tehdään 1 500 turvatestiä, jolloin vaunuja esimerkiksi kuljetetaan 240 000 töyssyn yli ja 9 000 kilometrin pituinen matka.

Vinkkejä vaunujen ostoon

Aina ei ole helppo tietää, mitä lastenvaunuilta mahdollisesti vaaditaan, kun vauva ei ole vielä syntynytkään. Alle olemme koonneet listan, joka antaa hieman osviittaa seikoista, jotka kannattaa ottaa huomioon.

 • Mihin suuntaan lapsen kasvot ovat vaunuissa? Pieni vauva on vaunuissa yleensä kasvot työntäjään päin. Vanhemman näkeminen rauhoittaa vauvaa, ja myös vuorovaikutus helpottuu, kun näette toisenne kunnolla. Lisäksi on mukava voida pitää koko ajan silmällä, mitä pikkuinen vaunuissa touhuaa. Myöhemmin on sen sijaan hyvä, jos istuinosan voi kääntää toisin päin. Yleensä tämä kannattaa tehdä, kun lapsi alkaa olla tarpeeksi vanha tylsistymään ja ehkä pyrkii ulos vaunuista. Silloin voi olla iloa käännettävistä vaunuista, joista käsin lapsesi voi tutkia maailmaa kävelyillänne. Parasta on, jos istuinosan suunnan voi kääntää.
 • Millaisella alustalla aiot useimmiten kulkea vaunujen kanssa? Jos aiot kulkea metsäpoluilla ja kuoppaisilla sorateillä, kannattaa valita vaunuihin isohkot rikkoutumattomat maastorenkaat, joissa on hyvä jousitus. Pystyykö pyöriä säätämään niin, että vaunuilla pääsee kulkemaan myös erityisen hankalissa olosuhteissa, kuten lumessa tai hiekalla? Jos suunnittelette pikemminkin seikkailuja kaupungissa julkista liikennettä hyödyntäen, helposti mukana kulkevat, kompaktit ja kevyet vaunut kääntyvillä pyörillä voivat tuntua vuosisadan keksinnöltä.
 • Miten tärkeä yleinen ajotuntuma on? Onko vaunuja mukava työntää, ja miten raskasta niitä on kääntää? Tuntumasta saa helpoiten käsityksen koeajamalla muutamia erilaisia lastenvaunuja, mutta lisäksi on hyvä ottaa huomioon eri alustojen ja vuodenaikojen vaikutus. Vaunukävely marraskuun loskassa tuntuu erilaiselta kuin lempeänä kesäpäivänä pehmeästi ratisevalla soralla. Liikkeessä vaunuja on yleensä mahdollisuus testata laittamalla tavarakoriin muutama kilo tavaraa tai käyttämällä hoitolaukkua ja muutaman kilon painoista nukkea. Näin saat paremman käsityksen painon vaikutuksesta vaunujen ajotuntumaan.
 • Sopiiko koko elämäntyyliimme? Lastenvaunujen mitat ovat tärkeä tieto, jos vaunujen on sovittava hissiin tai muuhun ahtaaseen tilaan. Osassa malleja on säädettävä työntöaisa, mikä voi ratkaista, mahtuvatko vaunut hissiin vai eivät.
 • Millainen runko vaunuissa on, ja miten pieneksi ne saa taitettua? Jos sinulla on auto, on tärkeää varmistaa vaunujen koon yhteensopivuus tavaratilan kanssa. Onko vaunuissa muitakin kokoontaittomahdollisuuksia? Saako ne esimerkiksi erityisen kompaktisti kokoon, jolloin niitä voi tarvittaessa säilyttää hyvin ahtaissa tiloissa?
 • Tarvitseeko sinun kantaa vaunuja? Selvitä siinä tapauksessa vaunujen kokonaispaino kannettaessa ja valitse malli, jonka jaksat kantaa. Muista myös, että sinun on ehkä toisinaan samalla kannateltava pikkulasta toisella lanteella!
 • Jos autoilet paljon, tarjolla on lastenvaunumalleja, joiden runkoon turvakaukalo on helppo napsauttaa kiinni nukkuvaa vauvaa herättämättä.
 • Miltä jarrut sekä kallistus- ja taittomekanismi tuntuvat? Taittuvatko vaunut helposti kokoon, ja onnistuuko se yhdellä kädellä? Onko vaunut helppo avata? Tiedämme, että ensimmäisillä kerroilla voi kaivata käyttöohjetta, mutta myöhemmin avaamisen kuuluu onnistua helposti ja näppärästi. Varmista myös, että kaikki mekanismit lukittuvat ja kiinnittyvät kunnolla.
 • Miten alas kuomu yltää? Kuomun on ulotuttava riittävän alas suojatakseen vauvaa viimalta ja pakkaselta talvella tai auringon paahteelta kesällä. Mikä on vaunujen UPF (suoja auringon UV-säteilyltä)? Vaunuihin voi usein hankkia lisäksi eri vuodenaikaan sopivia kuomuja. Kuomussa on tärkeää olla verkkopaneelit, joiden kautta ilma kiertää ja jotka voi tarvittaessa sulkea.
 • Kuinka paljon säilytystilaa vaunuissa on? Jos haluaa pystyä kuljettamaan tavaroita mukanaan, tavarakori vaunujen alla on lämpimästi suositeltava varuste. Se voi olla kullanarvoinen, jos kotimatkalla täytyykin hakea kaupasta pari litraa maitoa. Jos tavarakori puuttuu, kannattaa ehkä valita malli, jonka työntöaisaan voi ripustaa hoitolaukun, tai vaunut, joiden kopassa tai istuinosassa on kiinteä laukku.
 • Voiko kangaspäällisen pestä? Niin ihania kuin lapset ovatkin, ei ole mitenkään tavatonta, että vaunuihin päätyy muruja, juomaa, mutaa, hiekkaa ja kaikenlaista muuta.
 • Voiko vaunujen osia vaihtaa? Lastenvaunut ovat ahkerassa käytössä, ja tietyt sen osista kuluvat. Voiko vaunuja kunnostaa itse hankkimalla varaosia, kuten kankaita, pyöriä tai työntöaisoja? Vai onko suuri osa vaunuista vaihdettava kokonaan?
 • Onko teille tärkeää voida päivittää vaunujen kankaat toisenvärisiin tai koota uniikit vaunut, jollaisia ei muilla näe? Osalla vaunumerkeistä kankaita voi yhdistellä omannäköistensä vaunujen luomiseksi.

Lastenvaunujen lisävarusteet

Lastenvaunuihin on saatavana laaja valikoima erilaisia lisävarusteita mukinpidikkeistä aurinkovarjoihin ja hyttysverkkoihin. On melko yleistä innostua vaunukaupoilla ja päätyä hankkimaan paljon varusteita, joille ei lopulta olekaan mitään käyttöä. Siksi hyvä vinkki on ostaa varusteita jälkikäteen tarpeen mukaan. Heti alkuun suosittelemme kuitenkin hankkimaan sadesuojan, hoitolaukun, lämpöpussin ja mukinpidikkeen.

Millaiset lastenvaunut sopivat minulle parhaiten?

Valitsitpa huippumodernit vaunut kevytteräsrunkoineen tai perintövaunut, joissa olet itsekin vauvana makoillut, kaikkein tärkeintä on, että olet itse tyytyväinen valintaasi. Lastenvaunujen valinnan tulee perustua omiin tarpeisiinne, kuten asuinoloihinne ja -paikkaanne ja mahdollisiin lähitulevaisuuden sisarussuunnitelmiinne.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...