close

Ennakoivat supistukset, synnytyssupistukset ja jälkisupistukset

Tässä vähän lisää tietoa erilaisista supistuksista sekä linkkejä artikkeleihin, jotka käsittelevät kivunlievitystä, synnytyksen vaiheita, miten voit vahvistaa itseäsi ennen synnytystä, mitä tapahtuu kun lapsivesi menee ja paljon muuta hyödyllistä tietoa.

Ennakoivat supistukset ja supistukset 

Ennakoivien supistusten aikana vatsa vuoroin kovenee ja pehmenee. Kohtu on lihas, joka harjoittelee tulevaa synnytystä varten vetäytymällä joskus kasaan. On kuitenkin hyvin yksilöllistä, miten nämä supistukset koetaan ja paljonko niitä esiintyy.
Ennakoivat supistukset ovat epäsäännöllisiä, niiden voimakkuus ei muutu, ne eivät tihene eivätkä ole kovin pitkäkestoisia, mutta ne voivat sattua. Kokeile lepoa, lämmintä kylpyä tai lämmintä vehnätyynyä. Se rentouttaa ja lievittää kipua.

Monilla naisilla on ennakoivia supistuksia jo raskauden varhaisvaiheessa. Osa naisista ei tunne supistuksia, toisilla on niitä koko raskauden ajan ja joillakin vasta raskauden loppuvaiheessa. Joskus supistukset voivat tulla tiheään ja tuntua epämiellyttäviltä. Ne ovat useimmiten täysin normaaleja ja kehon tapa harjoitella tulevaa synnytystä varten.

Ota yhteyttä sairaanhoitoon jos sinulla on vuotoa
Puhu kätilön tai lääkärin kanssa, jos sinun on vaikea erottaa normaaleja supistuksia epänormaaleista. Jos supistukset säännöllistyvät tai jos sinulla on samalla vuotoa, ota heti yhteys sairaalaan.

Ennakoivien supistusten syitä
• Yleensä ennakoivat supistukset pahenevat iltaa kohden, jos olet stressaantunut. Mikäli mahdollista, lepää hetki päivällä.

• On tavallista, että ummetuksen yhteydessä esiintyy supistuksia. Tämä ei yleensä ole vaarallista, mutta voi olla merkki siitä, että kannattaa ottaa vähän rauhallisemmin sekä töissä että kotona.

• Virtsatieinfektio voi joskus aiheuttaa supistuksia. Siksi on tärkeä jättää virtsakoe, jos saat toistuvia vaivoja.

• Orgasmi voi aiheuttaa pieniä supistuksia, mutta ne eivät ole haitallisia. Jos yhdyntä sattuu tai saat muita kipuja tai pientä vuotoa, ota asia puheeksi terveydenhoitajan kanssa.

Synnytyssupistukset - Milloin on aika lähteä sairaalaan?
Supistusten säännöllisyys on tavallisin merkki siitä, että synnytys on alkamassa. Supistukset myös voimistuvat ja pitenevät. Supistusten väli tihenee. Kun synnytyssupistukset alkavat, ota yhteyttä kätilöön tai synnytysosastoon. He kertovat, milloin on aika lähteä synnyttämään. Perussääntönä on kolme supistusta kymmenen minuutin kuluessa.

Lue lisää: Synnytysosastolla - kätilön tapaaminen

Vedenmeno ei ole mikään varma merkki

Elokuvissa synnytys alkaa usein lapsiveden menolla. Itse asiassa lapsivesi ei aina mene ennen supistusten alkamista, vaan pikemminkin päinvastoin. Voi myös olla vaikea tietää, onko lapsivesi mennyt vai ei. Kaikilla lapsivesi ei tule ulos kerralla, vaan lapsen pää on tulppana synnytyskanavassa. Vesi pikemminkin tihkuu kuin valuu ulos.

Lue lisää:
Synnytyksen kolme vaihetta
Lapsiveden meno
Kivunlievitys synnytyksessä

Miten selviää parhaiten supistuksista
• Liikunta sopivassa määrin vahvistaa ja antaa energiaa sekä sinulle että lapselle. Liikunnan ansiosta synnytys voi myös sujua helpommin! Lue myös: Harjoittelu ja liikunta raskauden aikana.

Lue lisää harjoittelusta ja liikunnasta raskauden aikana

• Rentoutus ja hengitysharjoitukset ovat tärkeitä. Niitä sinun ei tarvitse tehdä omin päin; tämä voi olla hyvä tilaisuus tehdä jotain yhdessä puolison tai ystävän kanssa. Voit hyödyntää näitä tekniikoita supistusten yhteydessä. On olemassa paljon kursseja aiheesta, tai voit opetella omin päin rentoutusta ja hengitystä.

• Hieronta luo läheisyyttä ja lievittää kipua. Mutta hiero hiukan tavallista pehmeimmin liikkein. Tämä on oiva tilaisuus puolisolle tuntea, että voi tehdä jotakin konkreettista ja olla apuna sekä tukena.

Supistukset eivät lähde käyntiin
Lapsi päättää itse, milloin on aika syntyä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että raskauden pituus on geneettisesti ennalta määrätty eli periytyy vanhemmilta.
Useimmilla vastaanotoilla odotetaan 24–48 tuntia lapsiveden tulosta, ennen kuin tehostetaan supistustyötä. Tämä riippuu tietysti myös lapsen voinnista ja lapsiveden väristä. Jos lapsi on ulostanut, lapsivesi on vihertävää. Tämä voi puolestaan olla merkki lapsen stressitilasta. Lapsen vointi tutkitaan KTG-rekisteröinnillä. Synnytys käynnistetään, jos supistukset eivät ala itsestään 24–48 tunnin kuluessa.

Lue myös synnytyksen käynnistyksestä

Jälkisupistukset
Synnytyksen jälkeen esiintyviä supistuksia kutsutaan jälkisupistuksiksi. Ne ovat usein uudelleensynnyttäjillä voimakkaammat kuin ensisynnyttäjillä. On luonnollista, että jälkisupistukset tuntuvat voimakkaampina imetyksen yhteydessä, koska silloin kohdun lihakset vetäytyvät yhteen.

Jälkisupistukset voivat joskus olla kivuliaita, mutta ne eivät ole vaarallisia tai epänormaaleja. Monilla synnytysosastoilla voi saada akupunktiota jälkisupistuksiin ja joskus riittää pelkkä mieto kipulääke. On täysin normaalia, että jälkisupistuksen aikana on runsaampaa verenvuotoa.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...