close

Alkoholi ja raskaus eivät kuulu yhteen

Alkoholi kulkeutuu istukan seinämän läpi ja sen tiedetään voivan aiheuttaa vaurioita syntymättömälle lapselle. Alkoholilla on negatiivinen vaikutus muun muassa lapsen kasvuun ja aivosoluihin.

Suosituksena on pidättäytyä kokonaan alkoholista raskauden aikana. Jos sinulla on alkoholiongelmia ja olet raskaana: ota yhteys äitiysneuvolaan, niin saat tarvitsemaasi tukea.

Istukka kuljettaa ravintoa, happea ja vettä lapselle koko raskauden ajan. Vaikka istukka estääkin vahingollisten aineiden pääsyn äidin verestä lapseen, se ei kuitenkaan pysty estämään kaikkia vahingollisia aineita.

Sikiö juo samaa mitä äitikin

Muista että nikotiini, alkoholi ja lääkkeet läpäisevät esteettä istukan ja kulkeutuvat kehittyvään vauvaan. Syntymätön lapsi on paljon herkempi alkoholille kuin aikuinen, koska lapsen maksa ei ole täysin kehittynyt eikä pysty hajottamaan alkoholia erityisen hyvin. Siksi sikiö on alttiina alkoholille kauemman kuin äitinsä.

Älä juo alkoholia raskaana – lapsi voi saada vaurioita

Alkoholin väärinkäyttö raskauden aikana aiheuttaa yleensä aina jonkinlaisen vaurion lapselle. Ei tiedetä tarkalleen, paljonko raskaana oleva nainen voi juoda ennen kuin lapsi saa vaurioita. Siksi suositellaan olemaan täysin juomatta raskauden ajan. Jos alkoholista pidättäytyminen on vaikeaa, hae apua. Koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa juominen. Riskien tiedostaminen ja tieto siitä, että ammattiapua on saatavilla, voi jo auttaa.

Lasten alkoholivauriot

Lasten alkoholivauriot ilmenevät usein epämuodostumina. Heillä voi olla alhainen syntymäpaino, normaalia pienempi päänympärysmitta tai myöhemmin ilmeneviä oppimisvaikeuksia. Alkoholi voi vaurioittaa aivojen kasvavia hermosoluja, mikä puolestaan vaikuttaa lapsen käyttäytymiseen ja kehitykseen niin, että lapsesta tulee ylivilkas ja hän saa keskittymisvaikeuksia. Alkoholi voi myös vaikuttaa lapsen ulkonäköön, näkökykyyn ja muistiin.

Joitko alkoholia ennen kuin tiesit raskaudestasi?

Voi myös sattua niin, että juo alkoholia ennen kuin saa tietää raskaudestaan. Jos olet juonut pienehkön määrän alkoholia muutaman harvan kerran, on hyvin pieni todennäköisyys, että se on vahingoittanut sikiötä. Jos kuitenkin olet huolestunut, ota yhteys äitiysneuvolaan. Alkoholista pidättäytyminen on kuitenkin tärkeää raskauden jatkuessa.

Oletko raskaana ja avun tarpeessa tai onko sinulla paljon kysyttävää?

Voit kääntyä äitiysneuvolan puoleen, jos haluat keskustella juomatavoistasi tai olet huolissasi. Sinun ei tarvitse hävetä kertomista. He ovat tottuneet tällaisiin kysymyksiin ja heidän tehtävänsä on antaa tukea kaikissa raskauteen liittyvissä kysymyksissä. Jos tarvitset ammattiapua juomisen lopettamiseen, terveydenhoitaja voi auttaa oikean hoidon löytämisessä. Joillakin paikkakunnilla on erityisvastaanottoja päihdeongelmaisille naisille. Voit myös keskustella asiasta terveyskeskuslääkärin kanssa.

Täältä löydät myös vinkkejä elintarvikkeista, joita tulee välttää raskauden aikana.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...