libero_tomorrow_project_09_desktop

Raskaana lentäminen ja matkustaminen

Raskaana matkustaminen onnistuu yleensä mainiosti. Kasvavan vatsan kanssa reissaaminen voi kuitenkin luonnollisesti olla hieman tavallista epämukavampaa ja hankalampaa. Siksi kannattaa suunnitella matka hyvin ja ottaa selvää turvallisuusasioista, kuten kuinka kiinnittää turvavyö raskauden aikana tai mihin saakka lentäminen raskauden aikana on sallittua.

Suunnitteletteko kahdenkeskistä matkaa eli babymoonia vielä ennen vauvan tuloa? Kunhan odottaja voi hyvin eikä laskettu aika ole liian lähellä, pieni reissu ennen vauvan tuloa voi olla hyvä keino ladata akkuihin hieman uutta virtaa. Tähän artikkeliin on koottu asioita, jotka kannattaa huomioida ennen matkaa ja sen aikana.

Turvavyön käyttö ja turvallinen autoilu raskausaikana

Turvavyön kiinnittämistä ei tule useinkaan juuri ajateltua, vaan se napsahtaa kiinni vanhasta tottumuksesta. Odotusaikana turvavyö on kuitenkin vedettävä eri tavalla, jotta se suojaa sekä äitiä että lasta. Vyön kiinnittäminen väärin on nimittäin yleistä – ja pahimmassa tapauksessa sillä voi olla vakavia seurauksia. Tyypillisin virhe on asettaa turvavyö kulkemaan poikittain vatsan päältä, siis samalla tavalla kuin ennen raskautta. Vyö ei kuitenkaan saa puristaa vatsaa kolaritilanteessa tai äkkijarrutuksessa, joten sen lantio-osa kuuluu vetää vauvavatsan alapuolelta alas reisien suuntaan. Rintavyö asetetaan kulkemaan keskeltä rintojen välistä ja vatsan sivusta. Lisäksi olkavyö on vedettävä napakasti, jotta se ei liu’u hartiaa pitkin. Markkinoilla on myös turvavyön alentimia raskauden aikana käytettäväksi. Ne saattavat tehdä matkustamisesta mukavampaa, mutta on hyvä tietää, ettei niillä ole turvallisuuden kannalta mitään vaikutusta.

Turvatyyny auttaa jakamaan törmäyksessä syntyviä voimia, ja se suojaa myös vatsaa yhdessä turvavyön kanssa. On kuitenkin varottava istumasta liian lähellä turvatyynyä. Tämä pätee myös auton ajamiseen itse: vatsan ja ratin keskikohdan väliin on hyvä jäädä 20–25 cm tyhjää tilaa. Lisäksi odottajan kannattaa välttää ajamasta liian pitkiä matkoja, sillä raskausajan vaivat, kuten väsymys ja pahoinvointi, voivat heikentää keskittymiskykyä. Pitkä istuminen saattaa myös joskus tuntua tukalalta. Jos siis autossa on muitakin, joilla on ajokortti, kuskia kannattaa vaihtaa tasaisin väliajoin.

Vinkkejä ja neuvoja kaukomatkailuun raskauden aikana

Pitkät matkat voivat olla raskaana olevalle erityisen epämukavia. Tarpeet vaihtelevat tietysti hieman matkakohteen mukaan, mutta tässä joitakin vinkkejä kaukomatkan valmisteluun:

  • Matkusta mahdollisuuksien mukaan junalla lentokoneen sijaan. Tämä on muutakin kuin ympäristöteko: junassa on enemmän tilaa liikkua, ja matkanteko voi olla odottajalle monin tavoin miellyttävämpää.
  • Lähde matkalle raskauden alkuvaiheessa, jos suinkin mahdollista. Voi olla hyvä idea ajoittaa reissu jo raskauden ensimmäiselle tai toiselle kolmannekselle. Loppuraskaudessa olo muuttuu usein tukalammaksi, ja kehon vaatimukset kasvavat. Tällöin matkustaminen voi olla rankempaa ja siitä voi olla vaikeampi nauttia.
  • Juna- tai lentomatkan aikana on yleensä mahdollista nousta käytävälle jaloittelemaan. Tartu välillä tilaisuuteen ojennella koipia, sillä paikallaan istuminen ottaa usein selän päälle. Pitkään istuminen lisää myös riskiä saada laskimotukos raskauden aikana.
  • Kun matkustat junalla tai lentokoneella, varaa käytäväpaikka. Näin sinulla on enemmän tilaa ja sinun on helpompi istua paikallesi ja nousta siitä.
  • Suunnittele pitkät automatkat siten, että voit pysähtyä ja pitää taukoja usein.
  • Juo riittävästi. Tämä on erityisen tärkeää lennon aikana, sillä lentokoneen ilma on kuivempaa ja elimistö kuivuu helpommin.

Mihin asti raskaana lentäminen on sallittua?

Lentoyhtiöillä on usein omia käytäntöjä lentämisestä raskauden aikana. Kannattaa siis kysyä asiasta suoraan lentoyhtiöstä. Lentäminen voi esimerkiksi olla sallittua, kunnes laskettuun aikaan on tietty määrä viikkoja, ja tämän jälkeen tarvitaan erillinen lupa lentoyhtiöltä. Lentämiselle voi olla myös erityisehtoja, jos tulossa on kaksoset. Sääntöjen taustalla ei ole niinkään se, että lentämisestä olisi vaaraa äidille tai lapselle, vaan ennen kaikkea lentoyhtiön halu välttää välilaskuja synnytyksen käynnistymisen vuoksi.

Raskaana olevan matka-apteekin ja matkalaukun muistilista

Mitä matkalle kannattaa pakata mukaan? Tässä joitakin ehdotuksia, joita voi soveltaa hieman matkakohteen mukaan:

  • suolaliuosta sisältäviä silmätippoja limakalvojen kuivumisen ehkäisyyn
  • hyönteismyrkkyä, jota saa käyttää raskauden aikana – katso pakkausmerkinnät tai kysy neuvoa apteekista
  • aurinkosuojavoidetta ja hellehattu, jos kyseessä on aurinkomatka, sillä raskaana olevalle tulee herkemmin pigmentti- eli maksaläiskiä
  • raskaana olevalle soveltuvia ummetus- ja ripulilääkkeitä
  • tukisukat – kysy asiasta ensin neuvolasta, sillä vaikka tukisukista raskauden aikana on apua, lääketieteelliset syyt voivat joskus estää niiden käytön
  • kipulääkettä, jota saa käyttää raskauden aikana
  • sopivaa närästyslääkettä
  • nesteytysjuomaa
  • maitohappobakteereja suoliston ja emättimen hyvän bakteeritasapainon ylläpitoon ja hiivan ehkäisyyn
  • nenäsuihketta lentomatkalle – tarkista ensin, että valitsemasi suihke soveltuu raskaana oleville
  • liivisuojat, jos matkustat loppuraskaudessa ja rinnoista vuotaa maitoa
  • käsien desinfiointiainetta ja kosteuspyyhkeitä, joilla voit puhdistaa kädet, kun vettä ja saippuaa ei ole saatavilla
  • korvatulpat ja silmälaput
  • hyvät kävelykengät ja mukavat vaatteet.

Ulkomaanmatkan rokotukset ja matkavakuutus raskauden aikana

Ennen matkustamista ulkomaille raskauden aikana on erityisen tärkeää selvittää, miten toimia, jos matkan aikana tarvitsee raskauteen liittyvää hoitoa.

  • Useimmat matkavakuutukset eivät kata raskauteen liittyviä sairaanhoitokuluja 28. raskausviikon jälkeen. Jos lapsi syntyy etuajassa ja tarvitsee hoitoa ulkomailla tai kuljetuksen kotimaahan, kustannukset voivat olla vanhempien kontolla. Vakuutusehdoissa voi kuitenkin olla eroja, joten kysy asiasta omasta vakuutusyhtiöstäsi. Näin saat tietää tarkemmin, mitä vakuutus kattaa ja tarvitaanko raskaana olevalle erillinen vakuutus.
  • Joissakin maissa matkailija voi tarvita eurooppalaisen sairaanhoitokortin ollakseen oikeutettu hoitoon. Pohjoismaissa sitä ei kuitenkaan tarvita, sillä Pohjoismaiden välinen sopimus kattaa kotimatkasta aiheutuvat lisäkustannukset. Eurooppalaisen sairaanhoitokortin voi tilata Kelasta.
  • Suomi on solminut sairaanhoitoa koskevia sopimuksia myös joidenkin muiden maiden kanssa. Myös niistä saat lisätietoja Kelasta.
  • Älä unohda myöskään tarkistaa, mitä rokotuksia tarvitset ulkomaanmatkalle – ja onko niitä mahdollista ottaa raskauden aikana.
  • Lisäksi voi olla hyvä pakata mukaan kopiot potilaskertomuksista, sillä niissä on tärkeitä raskautta koskevia tietoja. Ne voivat olla tarpeen, jos matkalla on hakeuduttava hoitoon. Myös raskaustodistus kannattaa ottaa mukaan siltä varalta, että matkayhtiö tai kohteen terveydenhuolto tarvitsee todistuksen siitä, millä raskausviikolla olet.

Vältä tartuntoja, kun olet raskaana ulkomailla

Jos kohdemaassa on suurempi riski sairastua johonkin tartuntatautiin, kannattaa harkita, voisiko matkan ehkä tehdä myöhemmin sopivammassa elämänvaiheessa. Raskaana olevan tai raskautta suunnittelevan ei pidä matkustaa paikkoihin, joissa on zikavirustartunnan riski, sillä se voi aiheuttaa sikiövaurioita. Katso Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta ajantasaiset tiedot alueista, joita tämä koskee. Tarvittaessa voit kysyä neuvoa ennen matkaa myös neuvolasta.

Raskaana matkustamisen kultainen sääntö on muistaa aina pestä käsiä usein, juoda pullotettua vettä ja varmistaa, että ruoka on hyvin kypsennettyä. Ei nimittäin ole hääviä kärsiä ruokamyrkytyksestä raskauden aikana.

Faktantarkistus: Silja Seppänen, laillistettu kätilö

Jaa artikkeli

Artikkelit, jotka saattavat kiinnostaa sinua