Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

close

Synnytyksen kolme vaihetta

Pitkien supistusten aikana kohdunsuu avautuu. Sen jälkeen alkavat synnytyssupistukset, joiden lopputuloksena syntyy lapsi. Synnytyksen päättää kolmas vaihe, jolloin istukka poistuu kohdusta.

Tulevat vanhemmat haluavat mielellään tietää, kuinka kauan synnytys kestää. Vastaus vaihtelee hyvin paljon, eikä sitä oikeastaan voi sanoa etukäteen. Jokainen synnytys on ainutlaatuinen.

Synnyttäminen kestää yleensä pidempään ensisynnyttäjillä.
Parasta, mitä voi tehdä supistusten täyttämien tuntien aikana on pyrkiä olemaan mahdollisimman rentona, ettei jännitä lihaksia. Voit esimerkiksi käydä lämpimässä kylvyssä, saada hierontaa tai akupunktiota. On hyvä, jos olet jo etukäteen valmistautunut siihen, miten pyrit käsittelemään synnytyskipuja. Synnytyksen myöhemmässä vaiheessa tulet ehkä tarvitsemaan jonkinlaista kivunlievitystä. Kokeile mielellään erilaisia synnytysasentoja

1. Kohdunsuun laajeneminen ja avautumisvaihe
Ensimmäisten supistusten alkaessa olet luultavasti sekä hermostunut että malttamaton – yhdeksän kuukauden odotus on päättymässä.
Aluksi supistukset ovat heikkoja ja epäsäännöllisiä. Ne tulevat ehkä kerran tunnissa ja kestävät noin minuutin. Ensisynnyttäjillä tämä synnytyksen pisin vaihe kestää 9–15 tuntia. Uudelleensynnyttäjällä synnytys on yleensä nopeampi.

Vähitellen supistukset voimistuvat ja tihenevät. Kohdun lihakset työskentelevät täydellä teholla, kun kohdunsuu avautuu. Avautumisen ensimmäiset viisi senttiä vievät yleensä eniten aikaa. Nivelsiteet, jotka pitävät lantionpohjan luita yhdessä venyvät ja kiristyvät.
Tämän synnytysvaiheen myöhemmässä osassa kohdunsuu jatkaa avautumistaan ja kohdunkaula lyhenee. Jos lapsivesi ei vielä ole mennyt, se tapahtuu luultavasti nyt tai hyvin pian.

Tämän vaiheen huippukohdan aikana supistukset tulevat joka toinen minuutti ja ne kestävät 1–1,5 minuuttia. Pyri rentoutumaan ja keräämään voimia supistusten taukojen aikana. Käytä menetelmiä, joita olet oppinut valmennuskursseilta tai kirjoista.

2. Ponnistussupistukset ja ponnistusvaihe
Kun kohdunsuu on avautunut noin 10 senttiä alkaa seuraava vaihe – on aika ponnistaa supistusten aikana (jos lapsi on päässyt riittävän alas synnytyskanavassa). Tämä vaihe vie yleensä 2–3 tuntia, mutta tämäkin on erittäin yksilöllistä.
Ensimmäisen vaiheen aikana lapsi on liikkunut alaspäin synnytyskanavassa. Kun lapsen pää painaa lantionpohjaa, supistukset voimistuvat entisestään. Kun lapsen pää on lantionpohjassa ja painaa peräsuolta, tunnet voimakasta ponnistamisen tarvetta.

Tuntuu kuin olisi voimakas taaksepäin suuntautuva paine, aivan kuin todella tarvitsee ulostaa.
Tämän synnytysvaiheen pituus riippuu monesta tekijästä, esimerkiksi siitä, miten paljon sinulla on voimia jäljellä ja kuinka rentoutunut olet. Kätilö tukee sinua ja pyytää ponnistamaan hieman enemmän, kun lapsen pään on aika syntyä. Yhden tai kahden ponnistuksen jälkeen syntyy perässä lapsen vartalo. Tämä vaihe päättyy ihmeeseen – lapsesi syntyy ja näette ensimmäistä kertaa toisenne.

Samalla hetkellä kun lapsi on syntynyt, melkein kaikki kivut katoavat. Useimmat äidit ovat sekä helpottuneita että yllättyneitä tästä.
Nyt alkaa synnytyksen kolmas ja samalla viimeinen vaihe.

3. Jälkeisvaihe
Kun lapsi on syntynyt, istukka irtoaa ja syntyy. Tämä tapahtuu niin, että kohtu kouristelee ja tuntuu kuin olisi uusi supistus tulossa. Sinua pyydetään ponnistamaan ulos istukka ja sikiökalvot. Älä huolestu, tätä vaihetta ei voi verratakaan lapsen syntymään.
Tässä yhteydessä tulee verenvuotoa ja kätilö painelee vatsaasi tarkistaakseen, että kohtu alkaa supistua normaaliin kokoonsa. Tämä on tärkeää verenvuodon tyrehtymisen kannalta.
Kätilö tutkii, että istukka on kokonaan poistunut kohdusta. Jos kohtuun on jäänyt istukan jäämiä, ne voivat myöhemmin aiheuttaa tulehduksia ja verenvuotoa.

Kun synnytys on ohi, kätilö tarkistaa alapään ja ompelee mahdolliset repeämät. Tämä tehdään aina puudutuksessa. Jos repeämä on suuri, synnytyslääkäri ompelee sen. Sen jälkeen saat puhtaat vaatteet ja saatte hetken ajan rauhassa nauttia fantastisesta tapahtumasta – olette nyt perhe!
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...