close

Onko tulossa kaksoset?

Ennen varhaisraskauden ultraäänitutkimusta useimmilla ei ole aavistustakaan siitä, onko vatsassa yksi lapsi – vai kaksi. Tieto kaksosraskaudesta tulee yleensä täydellisenä yllätyksenä. Ilon, huolen, jännityksen ja hämmästyksen tunteet vaihtelevat ennen kuin tiedon sisäistää. On tietysti erityisen mullistavaa kun saa tietää, että lapsia on tulossa useampia.

Jos suvussa on kaksosia, asia ei ehkä tunnu yhtä vieraalta ja perheessä on jo siitä kokemusta.

Kaksosten vanhemmille on olemassa erityisiä vanhempainryhmiä. Voi rauhoittaa mieltä saada tavata muita kaksosten vanhempia, joilla on samat ajatukset ja kysymykset. Puhu asiasta neuvolassa, niin saat vinkkejä ja neuvoja. Tulevat vanhemmat tarvitsevat luonnollisesti hieman enemmän tukea ja aikaa valmistautua kaksosten syntymään. Lue myös kaksosten imetyksestä.

Kaksosraskaus on harvinainen

Kaksosraskaudet ovat harvinaisia. Suomessa syntyy vuosittain kaksosia noin 850 perheeseen. Kaksosraskauden mahdollisuutta kasvattaa äidin korkea ikä ja perinnöllisyystekijät. Aiemmin todettiin lisääntynyt määrä kaksos- ja kolmosraskauksia, jotka johtuivat keinoputkihedelmöityksistä. Menetelmää on nyt kehitetty niin, että kaksoisraskauksien lukumäärä on jälleen laskussa.

Ylimääräinen tarkastus kun lapsia on enemmän

Kaksosraskauden yhteydessä on erityisen tärkeää seurata lasten kasvua. Siksi raskauden aikana tehdään säännöllisiä ultraäänitutkimuksia kasvun mittaamiseksi. Tutkitaan myös, miten lapset makaavat kohdussa toisiinsa nähden, onko heillä omat istukat vai yhteinen istukka, omat vai yhteiset sikiökalvot. Raskauden aikana on vaikea arvioida, onko raskaus yksi- vai kaksimunainen. Viimeksi mainittu on huomattavasti tavallisempi; noin 70 % kaksosista on epäidenttisiä.

Enemmän kaikkea – pidä huolta itsestäsi

Kaksosraskaus on useimmiten äidille suurempi fyysinen rasitus kuin tavallinen raskaus. Valmistaudu siihen, että työntekoa on rajoitettava. Tulet luultavasti olemaan muita odottavia äitejä väsyneempi. Ota vastaan apua puolisolta/kumppanilta, perheeltä ja ystäviltä.
Kun odotat kaksosia kaikkea on enemmän. Syöt enemmän, tarvitset enemmän lepoa, ja painosi nousee enemmän. Jos lapsia on kaksin- tai kolminkertaisesti, on tavallista että myös painosi kehittyy samassa suhteessa.
Lue lisää raskausajan ruokavaliosta

Kaksoset ja synnytys

Ennen synnytystä on aika tehdä joukkojen tarkastus. Voiko joku perheestä tulla auttamaan kaksosten synnyttyä? Kaikki apu on alussa tervetullutta.

Mikäli ei satu mitään komplikaatioita, useimmat äidit voivat synnyttää tavalliseen tapaan. Jos lapset kuitenkin ovat eri asennossa tai on jotain muita komplikaatioita, harkitaan keisarileikkausta. Noin puolet kaikista kaksosista syntyy keisarileikkauksella. Se mitä synnytystapaa käytetään, päätetään tapauskohtaisesti. Puhu kätilön kanssa ja käy läpi mitä synnytyksessä tapahtuu ja miten asiat voivat muuttua.

Lue myös: Keisarileikkaus.

Kaksoset syntyvät usein arviolta 2–3 viikkoa ennen laskettua aikaa. Jos tarvitaan neonataalihoitoa, kaksoset sijoitetaan samaan keskoskaappiin. Te vanhemmat saatte olla mukana hoitamassa lapsianne mahdollisimman paljon.

Kaksoset voivat syntyä ihan peräkkäin, mutta tavallisesti kestää hetken ensimmäisen syntymästä toisen syntymään. Keho pitää tauon ennen kakkoslapsen tuloa maailmaan. Kun ensimmäinen lapsi on syntynyt, kohdussa on paljon tilaa toiselle lapselle, ennen kuin kohtu vetäytyy yhteen. Silloin on tärkeää, että kätilö ohjaa lasta alaspäin niin, että lapsi on oikeassa asennossa. Useimmiten tämä tarkoittaa syntymistä pää edellä, mutta joskus myös takapuoli. Synnytyksen ensimmäiset vaiheet ovat aina samat kuin tavallisissa synnytyksissä, mutta juuri lasten syntymän hetkenä huoneessa on tavallista enemmän hoitohenkilökuntaa. Lue myös: Synnytyksen kolme vaihetta.

Kaksosten kanssa kotona

Kun kotona on kaksi vauvaa, sinun on pidettävä mahdollisimman hyvää huolta itsestäsi: lepää, nuku päiväunet ja pyydä apua. On tärkeä että jaksamista riittää. Lue miten voi tukea molempien kaksosten kehitystä.

Voit imettää yhtä lasta kerrallaan tai molempia yhtä aikaa. Kaksosia voi imettää kainalon alta, ristikkäin, peräkkäin tai makuulta. Etsikää teille toimiva imetysasento. Aloita mielellään imettämällä yhtä lasta kerrallaan, niin opit tuntemaan, miten kukin lapsi käyttäytyy rinnalla.
Voi olla valtaisa kokemus aloittaa kahden lapsen imetys. Pyydä apua sairaalan henkilökunnalta ennen kotiin menoa ja ole kärsivällinen. Tämä on uutta teille kaikille. Lue lisää imetyksestä.

Kaksosten tarvikkeet

Kaikkea tarvitaan enemmän, kun on tulossa kaksoset. Pyri valmistautumaan niin, että tärkeimmät tarvikkeet ovat valmiina odottamassa lasten syntymää. Tämäkin on tapa valmistautua siihen, että teitä on kohta monta enemmän. Joitakin hankintoja on tehtävä kaksin määrin. Turvaistuimet, pinnasängyt (lapset voivat ehkä alussa jakaa kehdon), syöttötuolit ja paljon muutakin. Lue lisää vinkkejä artikkelista Vauvan ostoslista – mitä vastasyntynyt tarvitsee?

Jos haluatte karsia kustannuksia, lainatkaa tarvikkeita tai ostakaa ne käytettyinä. Käytetyt lastenvaatteet ovat myös moneen kertaan pestyjä ja pehmeämpiä. Ja todennäköisyys, että ne sisältävät lapselle haitallisia kemikaaleja, on pieni.
Tarvitsette kaksoisvaunut. Markkinoilla on useita eri malleja, joissa lapset istuvat vierekkäin tai peräkkäin. Tandem-vaunut, jossa lapset istuvat rivissä, toinen ylempänä kuin toinen, on tarkoitettu pikemminkin eri-ikäisille sisaruksille. Mallin valinta riippuu siitä, miten vaunuja käytetään. Asutteko kaupungissa vai maalla? Onko teillä suuri vai pieni auto, vai ei autoa ollenkaan?

Lue myös: Valitse lastenvaunut oikein – vinkit ja neuvot.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...