Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

close

Miten voitte jakaa raskauden

On monia tapoja, miten sinä isänä tai puolisona voit jakaa raskauden ja oppia tuntemaan vauvaa jo ennen kun saat pidellä häntä sylissäsi.

Vanhemmaksi tuleminen on prosessi. Tuleva vanhemmuus on äidille hyvin konkreettinen asia, koska hän kantaa lasta vatsassaan, mutta sinäkin isänä tai puolisona voit luoda lämpimän, hyvän ja läheisen suhteen vauvaan jo ennen tämän syntymää. Lapsi kiintyy teihin molempiin, vaikkakin äiti saakin vähän etumatkaa elämälle välttämättömän imetyksen kautta. Olette molemmat vauvan turvana tässä uudessa ja aivan käsittämättömässä maailmassa.

Toivota vauva ja vanhemmuus tervetulleeksi
Ehkä olette aloittaneet vanhemmuuden yhdessä jo alusta alkaen, odottaen malttamattomina raskaustestin viivoja. Tai olet saanut fantastisen tiedon ja yrität ymmärtää tosiasiaa, että odotatte lasta – ja tässä korostetaan sanaa ”te”.
Tämä on vasta alkua. Vähän myöhemmin voitte alkaa valmistautumaan henkisesti vanhemmuuteen – joko uudelleen tai ensimmäistä kertaa.

Raskaus voi olla käsittämätön asia raskaana olevalle naiselle, ja usein siitä tulee todellisempi ensimmäisen ultraäänitutkimuksen myötä, noin 12. raskausviikon jälkeen. Tietysti sinunkin pitää olla mukana! Saatte nähdä pienen sydämen tykyttävän. Vauva siellä odottaa, että saa teidät vanhemmikseen. 

Vinkkejä toiselle vanhemmalle
Tässä muutamia vinkkejä siitä, miten voit jakaa raskauden ja valmistautua elämäsi tärkeimpään tehtävään.

• Mene mukaan neuvolakäynneille. Sinulle on siellä tilaa, sinun tunteesi ja kysymyksesi ovat tärkeitä. Silloin on neljä korvaa kuulemassa kaiken, mitä kätilö tai terveydenhoitaja kertoo ja mistä puhutaan.

• Keksikää lapselle lempinimi. Näin teidän on helpompi kuvitella vauvaa yksilönä ja kuvitella, millaiselta hän näyttää ja millainen persoonallisuus hänellä on.

• Jaa ilosi – ja huolesi. Omien ja kumppanisi huolista ja odotuksista puhuminen voi vähentää huolta ja lisätä keskinäistä ymmärtämystä. On normaalia olla huolestunut, mutta voimakas huolestuneisuus voi aiheuttaa sen, ettei uskalla luoda siteitä lapseen.

• Te vanhemmat mietitte ehkä omaa lapsuuttanne kun odotatte lasta. Kerro millainen haluat olla vanhempana ja mikä tuntuu sinusta erityisen tärkeältä.

• Bloggaa, kirjoita päiväkirjaa tai keskustele netissä raskaudesta ja vauvasta. Ajatusten ja tunteiden pukeminen sanoiksi on tehokas tapa valmistautua vanhemmuuteen. Liberon Vanhempien jutut antavat vinkkejä, vastauksia kysymyksiin ja joitakin ahaa-elämyksiä. 

• Laula ja puhu vauvalle, silitä vatsaa. Lapsi tunnistaa äänesi. Se on myöhemminkin lapselle tuttu muuten oudossa maailmassa.
Tutkimusten mukaan vastasyntyneet ovat erityisen kiinnostuneita lasten äänistä. Tämän uskotaan johtuvan siitä, että lapset puhuvat raskauden aikana oikealla korkeudella – siis vatsan tasolla – ja heidän äänensä ovat kirkkaammat. Vauvat pitävät enemmän kirkkaista äänistä – olet ehkä huomannut, että puhut itsekin pikkulapsille hieman kirkkaammalla äänellä.

• Valmistele kotia syntyvää lasta varten. Luo vauvalle tilaa niin ajatuksissa kuin käytännössä. Vauvan tarvikkeiden esiin ottaminen tekee helpommaksi kuvitella pientä lasta. Se voi toimia valmisteluna vanhemmuuteen. Ota esiin vauvanvaatteita ja kori tai sänky, jossa vauva voi nukkua. Tarvitaan myös lastenvaunut ja hoitopöytä vaippoineen ja muine tarvikkeineen.

• Onko tuleva äiti kirjoittanut synnytyskirjeen siitä, mitä hän toivoo synnytykseltä? Kirjoita mielellään sinäkin oma kirjeesi, tai lue tietoa synnytyksistä ja mieti omaa rooliasi synnytyksessä.  
Oletko huolissasi jostakin? Voitko harjoitella jotakin, mistä voi olla hyötyä synnytyksessä, esimerkiksi hierontaa? Haluatko katkaista napanuoran?

Vaikka vain toinen teistä on raskaana, te molemmat odotatte lasta. Nauti tästä ajasta ja jakakaa raskaus!

Lue myös: Kotisynnytys sekä Synnytys ja doula.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...