close

Seksi ja halut raskauden aikana

Ei ole mitään syytä välttää rakastelua raskauden aikana. Mikäli raskaus sujuu normaalisti, mikään ei viittaa siihen, että yhdyntä voisi vahingoittaa lasta.

Ainoa syy välttää seksiä on se, että toisella tai kummallakaan ei tee mieli. Puhukaa keskenänne ja olkaa avoimia sen suhteen, miltä teistä tuntuu. Läheisyys on tärkeää ja sitä luodaan monella eri tasolla.

Monilla naisilla seksihalut lisääntyvät kolmen ensimmäisen raskauskuukauden aikana. Jotkut kertovat, ettei seksi ja orgasmit ole koskaan tuntuneet paremmilta kuin silloin. Tämä johtuu siitä, että emättimen verenkierto paranee, mikä lisää naisen tuntoherkkyyttä.
Jotkut tuntevat itsensä haluttavimmiksi, kun rinnat kasvavat, vatsa pyöristyy ja siellä kasvaa uusi elämä. Tämä on myös monien puolisoiden mielestä puoleensavetävää.

Seksielämä katoaa

Toisilla taas on päinvastoin. Hormonit aiheuttavat pahoinvointia ja väsymystä, mikä ei ole omiaan lisäämään seksihaluja. Yleensä ymmärretään se, että nainen voi raskauden aikana kadottaa seksihalunsa, mutta raskaus voi vähentää myös kumppanin seksihaluja. Ehkäpä raskaana olemisen kokemus vaikuttaa häneenkin.

Olette molemmat vaiheessa, joka merkitsee sekä fyysisiä että tunnepitoisia muutoksia. Jotkut tuntevat erityistä vetoa raskaana olevaan puolisoon. Toiset eivät ehkä halua raskauden aikana lainkaan seksiä, vaan mieluummin enemmän hellyyttä. Raskaana olevan naisen ja syntymättömän lapsen suojelemisen halu voi olla suuri. Nämä tunteet voivat joskus olla voimakkaammat kuin seksi ja halut.

Seksin ei tarvitse merkitä riskiä lapselle

Jos raskaus sujuu normaalisti, ei tarvitse pelätä, että yhdyntä vahingoittaisi lasta. Lapsi kelluu lapsivedessä, hyvin suojattuna kohdussa. Kun vatsa alkaa kasvaa suureksi, on ehkä keksittävä uudenlaisia yhdyntäasentoja. Voi esimerkiksi tuntua pahalta maata selällään, koska kohtu painaa suuria verisuonia, jotka johtavat veren takaisin sydämeen. Muistakaa, ettei seksin aina tarvitse merkitä yhdyntää. On muitakin tapoja nauttia yhdessä läheisyydestä. Yhdyntä ei kuitenkaan voi vahingoittaa lasta.

Orgasmi

Orgasmi voi aiheuttaa pieniä supistuksia, mutta ne eivät ole haitallisia. Jos yhdyntä sattuu tai saat muita kipuja tai pientä vuotoa, ota asia puheeksi terveydenhoitajan kanssa.

Milloin yhdynnästä on syytä luopua

Yhdynnästä on syytä pidättäytyä silloin, jos terveydenhoitaja tai lääkäri neuvoo välttämään yhdyntää esimerkiksi voimakkaiden ennenaikaisten supistusten vuoksi.
Puhu aina terveydenhoitajan kanssa, jos teillä on jotakin kysyttävää tai mietitte jotakin. Aihetta ei kannata arastella. Terveydenhoitajat ovat tottuneet käsittelemään tämäntyyppisiä asioita ja heillä on paljon kokemusta ja hyviä neuvoja annettavana.

Lue myös:
Seksielämä raskauden jälkeen – naisen keho
Seksi ja halut raskauden jälkeen

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...