Tietyt ruoat ovat erityisen terveellisiä raskauden aikana. Tarve syödä kahden edestä on kuitenkin myytti huolimatta siitä, miten terveellisesti syö. Ruoan määrän on tärkeää sovittaa energiankulutuksen ja raskauden etenemisen mukaan. Ensimmäisten 12 viikon aikana ei energiansaannin kannalta tarvita mitään ylimääräistä. Sen sijaan foolihapon saanti on tärkeää turvata jo alkuraskaudessa. Raskauden edetessä energiantarve kasvaa. Viimeisellä raskauskolmanneksella tarvitaan suunnilleen yksi ylimääräinen päällystetty voileipä päivässä. Noudata monipuolista ja vaihtelevaa ruokavaliota. Jotta saat varmasti tarpeeksi tärkeitä ravintoaineita, joita sinä ja lapsesi tarvitsette, kannattaa suosia tiettyjä erityisen terveellisiä elintarvikkeita.
Hyvin moni kärsii pahoinvoinnista raskauden aikana. Silloin voi olla vaikea pitää kiinni suositusten mukaisesta raskausajan ruokavaliosta, sillä pahoinvoivana ei useinkaan tee mieli ruokaa. Olemme keränneet erilliseen artikkeliin vinkkejä avuksi raskauspahoinvointiin.Jos raskaus, ruokavalio ja ravitsemus askarruttavat vielä, katso näiden yleisten vinkkien lisäksi ruoka-aineet, jotka voivat aiheuttaa vakavan sairauden raskauden aikana. Varottavia elintarvikkeita ovat esimerkiksi raaka liha ja jotkin juustot.
Faktantarkistus: Silja Seppänen, laillistettu kätilö